Що корисніше для здоров'я гарбуз чи морква?

Проблема сучасного суспільства полягає в тому, що люди перестали їсти правильно. У наш час необхідно стежити за своїм харчуванням, відмовитися від шкідливої їжі, краще обирати якісні продукти, добре було б знати їхні корисні властивості та ретельно стежити за складом. Оскільки від цього залежить здоров'я, життєдіяльність організму.
Слід зробити акцент на овочах, оскільки саме там міститься найбільше необхідних елементів. Особливу увагу варто звернути на гарбуз і моркву - це комора вітамінів, розглянемо їхні унікальні властивості, визначимо, де більше користі.
Овочі, необхідні для здоров'я
Гарбуз і морква є незамінними продуктами для людського організму, які можна назвати природними полівітамінами. Вони зберігають свої корисні властивості, навіть після термічної обробки.
Допомагають підвищити гемоглобін, необхідні для правильної роботи серця і судин, здатні поліпшити травлення, зміцнити імунітет, відновити водно-сольовий баланс. Добре включити у свій раціон людям, які хворіють на цукровий діабет, слід звернути увагу, що їх рекомендується вживати в сирому вигляді.
Ці овочі сприятливо впливають на здоров'я чоловіків, жінок будь-якого віку, а також необхідні дітям, коли вони ростуть і розвиваються. Вони чудово підходять для дієтичного харчування, тим, хто хоче схуднути.
Користь гарбуза
- Лікує шкірні захворювання.
- Підтримує статеву функцію.
- Бере участь в обмінних процесах.
- Контролює вагу.
- Неоціненна в косметології.
- Підвищує імунітет.
- Покращує зір
Не містить крохмалю, шкідливих жирів, насичена харчовими волокнами, соком, багата на вітаміни, мінерали, величина вказана у %:
- Вітамін А - 27,8, який відповідає за здоров'я очей, шкіри, зміцнює імунітет.
- Провітамін А - 30
- Кремній - 100
- Мідь - 18
- Залізо - 8
Поживні речовини на 100 грамів продукту наведено в грамах:
- Вуглеводи - 4,9
- Жири - 0,08
- Білки - 0,8
- Харчові волокна - 1,3
- Вода - 92,6
Калорійність - 26 кКал на 100 гр. У складі має велику кількість вітаміну D, каротину.
Користь моркви
- Чинить загальнозміцнювальну дію.
- Покращує травлення.
- Уповільнює вікові зміни.
- Допомагає в боротьбі з ожирінням.
- Нормалізує роботу серця.
- Очищає кишечник.
- Знижує ризик розвитку пухлин
Вона допомагає зберегти зір, бо багата на вітамін А. Широко застосовується в косметології. Зазначена нижче величина представлена у %:
- Вітамін А - 222,2.
- Провітамін А - 240.
- Вітамін К - 11, який регулює згортання крові.
- Кремній - 83,3.
- Молібден - 28,6.
Поживні речовини на 100 грамів продукту наведено в грамах:
- Білки - 0,9.
- Вуглеводи - 9,6.
- Цукру - 4,7.
- Клітковина - 2,8.
- Жири - 0,2.
- Вода - 88.
Калорійність - 32 кКал.
Що корисніше для організму морква чи гарбуз
Ці овочі несуть певну користь людському організму.
Якщо включити до свого щоденного раціону гарбуз, то можна очистити організм від токсинів і шлаків, стабілізувати метаболізм. Вона допомагає вивести зайву рідину, знизити артеріальний тиск, неоціненна для шкірних покривів, підтримує роботу кишечника. Рекомендується людям, які страждають на гіпертонію, сечокам'яну хворобу, атеросклероз, у разі застудних захворювань, у період менопаузи в жінок.
Гарбуз символ міцного здоров'я, поживний, містить необхідні елементи, мінерали, антиоксиданти. Вона має помаранчевий або зелений колір, може бути круглої або овальної форми, має приємні смакові якості. Існує багато різних унікальних рецептів, за якими можна приготувати смачні перші, другі страви, десерти, соки, знайти її можна на прилавках магазинів за привабливою ціною.
Дачники успішно вирощують цей невибагливий овоч на своєму городі. Вживати можна не тільки м'якоть, а й насіння, яке допоможе очистити організм від паразитів, забути про таку проблему, як ентеробіоз. Свіжовичавлений сік допомагає чоловікам у разі проблем із потенцією. Його добре вживати вагітним жінкам.Морква має витягнуту форму, солодкуватий смак, помаранчевого кольору, також дуже корисна, має мало калорій. За добу можна з'їдати близько чотирьох середніх плодів. У разі регулярного вживання можна збільшити тривалість життя. Вона отримала визнання в народній медицині. Відрізняється багатим складом, легко вирощувати, доступно в придбанні.
За регулярного вживання моркви сповільнюється процес старіння, зміцнюються кістки та зуби, регулюється рівень глюкози, посилюється апетит. Успішно бореться з вірусними інфекціями, справляється з дисбактеріозом, виводить з організму шкідливі речовини, відходи, солі важких металів, нормалізує роботу травної системи, володіє загоювальною дією, захищає нирки та жовчний міхур від виникнення каменів, розчинні волокна знижують рівень холестерину, запобігає розвитку закрепів, у випадку вагітності знижує негативні ознаки токсикозу, зменшується ймовірність передчасних пологів, запобігає розвитку анемії...
Підходить для людей, які страждають на ангіну, закрепи, бронхіт, у разі авітамінозу, ожиріння, отруєння, інфаркту міокарда, імпотенції, гіпертонії, екземи.
Визначити, які овочі краще вживати, можна лише порівнявши, кількість у них корисних речовин. Ось якщо порівняти харчову цінність, калорійність, вміст білків, вуглеводів, то вони вищі у моркви, а також помітно переважає кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, хром, нікель, літій, кобальт. Гарбуз менш калорійний, більше вітамінів B3, B2, PP, E, B9, B1, можна зустріти в моркві, а ось вітаміни H і K, взагалі, містяться тільки в ньому. Гарбуз багатий на вітамін C, провітамін A, пектин, а також містить більше харчових волокон, які мають масу корисних властивостей. Показники міді, фтору вищі у гарбуза.
Таким чином, гарбуз випереджає моркву за кількістю вітамінів, що містяться в ньому, а макроелементів, мікроелементів найбільше знаходиться в моркві.
На окрему увагу заслуговує питання про те, що корисніше морква чи гарбуз. Не можна вибрати певний вид продукту, щоб бути міцними, здоровими, необхідно вживати і той і інший овоч. Вітаміни, мінерали, антиоксиданти, комплексно впливають на організм, захищаючи його від багатьох хвороб, вони необхідні для роботи всіх органів, потужні стимулятори імунної системи.



