Що корисніше вживати ряжанку чи кефір?

Що корисніше вживати ряжанку чи кефір?
Молочні продукти

З моменту, коли люди почали активно вживати в їжу молочні продукти, виникло чимало запитань щодо цієї теми: що входить до складу цього товару? Які тут терміни придатності? З якою стравою можна поєднувати той чи інший молочний продукт? І найголовніше питання: що ж, все-таки, корисніше? Наприклад, деякі люди вважають, що ряжанка і кефір мало чим один від одного відрізняються, і помилково вважають, ніби користь у них однакова. Хто ж правий?

Загальна інформація про продукти

Здавна ряжанка вважається традиційним напоєм східнослов'янських країн. Вона готувалася в печі: молоко і вершки змішали, нагрівали при високій температурі, не доводячи їх до кипіння. За час приготування напій ставав красивого кремового, або бежевого, кольору. Незрівнянний смак ряжанки і колір пряженого молока створюють меланоїди - продукт злиття молочних білка і цукру під час нагрівання. Однак остаточний продукт виходив тільки після додавання сметани і закваски. У сучасних умовах напій виробляють із топленого молока, але з додаванням ацидофільних бактерій.

Уперше кефірний грибок, який і є основою однойменного напою, був знайдений 1867 року біля підніжжя Ельбрусу. Звідси і починається його поширення по всьому світу. Технологію виробництва кефіру гірські племена тримали в найсуворішій таємниці, а сам продукт активно продавався на ринках. Кефір виготовляється шляхом бродіння, кисломолочного і спиртового. Нині дуже поширений по всій планеті.

Користь ряжанки

  • Високий вміст кальцію і фосфору. Цим пояснюється любов до продукту тих, хто прагне зміцнити опорно-руховий апарат, додаючи ряжанку в раціон як перекус. Усього одна склянка ряжанки містить чверть споживаної людиною добової норми кальцію і п'яту частину добової норми фосфору.
  • Легко засвоюється організмом. Ряжанка легко сприймається організмом, після її вживання не виникає побічних ефектів на кшталт здуття живота, нетравлення та інших неприємних наслідків. Білок, що міститься в ряжанці, розщеплюється і засвоюється в рази швидше, ніж білок у молоці або кефірі.
  • Користь для органів. Ряжанка сприяє нормалізації роботи внутрішніх органів людини. Велику користь від вживання цього напою отримують органи шлунково-кишкового тракту і печінка. Корисні бактерії, що містяться в ряжанці у величезній кількості, допомагають розщеплювати їжу і краще її засвоювати.
  • Стимуляція апетиту. При вживанні ряжанка допомагає виділяти жовч, що часом необхідно людям, які прагнуть набрати вагу. Варто випити склянку цього продукту, як організм уже через кілька хвилин відчує голод. Примітно, що ряжанку можна використовувати як замінник багатих на шкідливі речовини газованих напоїв у спекотну погоду. Вона відмінно втамовує спрагу.
  • Склад ряжанки. У ряжанці міститься дуже багато різних корисних речовин: насамперед, кальцій і фосфор; магній; калій; натрій; вітаміни групи В, А, С, Е, РР; бета-каротин; моно- і дисахариди.

Ряжанка

Користь кефіру

  • Склад кефіру. У кефірі міститься величезна кількість різних вітамінів: С, А, РР і група В, а також бета-каротин і холін. Мінерали, що містяться в кефірі, - калій, сірка, натрій, хром, фосфор - поряд із вітамінами позитивно впливають на організм загалом і роботу окремих органів.
  • Омолоджувальний ефект. Кефір має очищувальну властивість: він зміцнює імунітет і мікрофлору кишечника, сприяє нормалізації кислотного балансу. Регулярне вживання кефіру сприяє поліпшенню природної краси.
  • Повне засвоєння молочного білка - лактози. Кефір корисний навіть людям, які страждають на непереносимість молочних продуктів, оскільки він без проблем перетворює лактозу на молочну кислоту. Побічних ефектів у вигляді алергії точно не виникне!
  • Попереджає холестерин. Кефір - продукт низьковідсоткової жирності, що значно знижує рівень холестерину в крові. Але слід мати на увазі, що, вживаючи повністю знежирений кефір, людина не отримає цілком того набору вітамінів і мікроелементів, який міститься у звичайному напої.
  • Калорійність. Як уже згадувалося вище, кефір - продукт із низьким відсотком жирності, тому його рекомендують вживати в процесі схуднення або просто для підтримки фігури в тонусі. Білки, жири і вуглеводи в пропорції на 100 грамів продукту такі: білки - 2,8 грама, жири - 3,2 грама, вуглеводи - 4,1 грама. Загалом, на 100 грам кефіру припадає всього 56 кКал.

Кефір

Протипоказання до вживання

Ряжанка

Цей продукт не можна вживати всім, хто страждає на непереносимість лактози та підвищену кислотність. Також ряжанка може бути протипоказана людям із виразкою та гастритом. Напій часто виключають із раціону харчування всі, хто прагне обмежити споживання жирів (ряжанка - дуже жирний продукт). Її не можна поєднувати з будь-яким іншим джерелом білка, наприклад, м'ясом, яйцями або рибою. Ряжанка відмінно поєднується з хлібцями, овочами та фруктами.

Кефір

Так само, як і ряжанка, кефір не можна вживати в їжу людям із гастритом і виразкою. У разі отруєнь та інфекцій шлунково-кишкового тракту кефір може завдати шкоди організму. Якщо напій зберігається від трьох днів і більше - його вживання небезпечне, оскільки всі корисні бактерії, що містяться в кефірі, загинули. Споживання простроченого кефіру спричиняє дискомфорт і бродіння в шлунку.

Висновок

Головним критерієм під час вибору продуктів є стан здоров'я людини загалом і шлунково-кишкового тракту особливо. Кефір містить у собі велику кількість кислоти, тому не підходить людям, які страждають на виразку і підвищену кислотність. Ряжанка ж, навпаки, рекомендована як продукт, що допомагає в разі названих хвороб. Кефір покращує травлення, ряжанка корисна в разі гіпертонії та переїдання. Її також корисно пити на ніч - ряжанка дуже калорійна, завдяки чому можна залишитися ситим до самого ранку.

Обидва продукти рекомендується вживати для підтримки красивої фігури. Склад вітамінів і мінералів збігається: кальцій, калій, фосфор, магній і вітаміни РР, В, А. Ряжанка чинить на організм більш м'яку дію, кефір містить невелику дозу спирту в складі. Шкоду варто шукати лише в протипоказаннях: ряжанку можна пити без побоювань, а з кефіром поводитися обережніше.

І ряжанка, і кефір чинять схожий вплив на організм. Єдиний виняток, що піднімає ряжанку в топі продуктів над кефіром, становлять протипоказання - у кефіру їх набагато більше. Здоровій людині корисно вживати і те, й інше, головне стежити за свіжістю кисломолочних продуктів, їхньою жирністю і температурою.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0