Що корисніше для здоров'я йогурт чи сметана
Молочні та кисломолочні продукти відіграють важливу роль у раціоні людини, починаючи з її появи на світ. Ці продукти харчування є цінним джерелом білка і цілої низки речовин, необхідних для розвитку і підтримки здоров'я людського організму.
Йогурт і сметана - основні відомості
Як продукт харчування йогурт відомий давно. Це цінний для людського організму натуральний кисломолочний продукт, що виготовляється шляхом сквашування свіжого молока і бактерій. У результаті ці бактерії виробляють корисні поживні речовини, а сам йогурт набуває оригінального смаку.
Засвоюється він краще за звичайне молоко. Регулярне вживання цього продукту забезпечує людину поживними речовинами і вітамінами. Йогурт легко можна приготувати в домашніх умовах, за бажання додавши в нього шматочки свіжих фруктів і ягід. Його також використовують як заправку в овочеві салати, в дієтичному харчуванні.
Сметану сміливо можна назвати національним продуктом, без неї неможливо уявити борщ, а також інші страви традиційної російської кухні. Її використовують не тільки в кулінарії, а й у косметології - з неї роблять маски, які чудово пом'якшують, омолоджують і живлять шкіру, додають до кремів для обличчя і рук, до шампунів.
Виробництво сметани чимось схоже на виробництво йогурту в промислових умовах - у пастеризоване коров'яче молоко додають спеціальні бактерії, які викликають бродіння. На виході виходить густий кисломолочний продукт, що благотворно впливає на організм людини. За бажання сметану можна приготувати вдома, використовуючи звичайні вершки.
Користь йогурту
- Містить цілий комплекс із вітамінів і корисних мікроелементів - кальцій, фосфор, йод, натрій, цинк, магній, залізо тощо, вітаміни D, А і групи B, аскорбінову кислоту, жирні та органічні кислоти.
- Покращує процеси травлення, усуваючи такі розлади, як здуття живота, порушення випорожнення, нудоту, очищає організм від різних токсинів. Молочна кислота в складі йогурту пригнічує розвиток гнильної мікрофлори в кишечнику.
- Активна мікрофлора і важливі мікроелементи (цинк, селен, магній) у його складі сприяють зміцненню імунної системи і знижують схильність до інфекційно-запальних захворювань.
- Зміцнює здоров'я серця та судин. Захищає від утворення холестеринових бляшок і очищає кровоносну систему, знижує артеріальний тиск.
- Завдяки вмісту кальцію, фосфору і вітаміну D зменшує ризик захворювання на остеопороз, зміцнює кісткову тканину, позитивно впливає на стан кісток і зубів.
- Містить достатню кількість білка, що дає змогу тримати апетит під контролем і сприяє схудненню. Може використовуватися як профілактика та боротьба з ожирінням.
- Покращує роботу мозку і підвищує концентрацію уваги. Покращує пам'ять.
- Хороший засіб для профілактики молочниці у жінок.
- Уповільнює процес старіння організму завдяки очищенню і детоксикації.
Користь сметани
- Нормалізує роботу травної системи, полегшує перетравлення їжі, покращує моторику кишківника, завдяки мікрофлорі усуваються такі проблеми як закрепи, діарея, здуття живота.
- М'яко очищає організм від токсинів і шлаків, що позитивно позначається на самопочутті, також поліпшується стан шкіри.
- Містить багато найважливіших хімічних елементів і вітамінів, вона багата на тваринний білок, жирні та корисні органічні кислоти, цукри. Пара столових ложок цього натурального продукту забезпечить організм усіма необхідними для життєдіяльності речовинами.
- Кальцій, вітаміни A і D зміцнюють кістки і суглоби та знижують ризик травм.
- Фосфор також зміцнює кісткову тканину, підтримує здоров'я зубів.
- Сприяє нормальній роботі жіночої репродуктивної системи завдяки вітаміну E, нормалізує менструальний цикл, також покращує стан волосся і нігтів, усуває шкірні запалення.
- Підтримує гормональний фон у нормі.
- Надовго втамовує відчуття голоду, насичує організм, покращує апетит, що особливо корисно в разі дефіциту маси тіла.
- Допомагає впоратися з поганим настроєм, депресіями, безсонням, стресами, зміцнює нервову систему за рахунок вмісту вітамінів групи B.
- Завдяки вітаміну C підвищується імунітет і опірність організму різним інфекціям.
- Знижує рівень «поганого» холестерину в крові, очищає судини.
- Широко застосовується в косметології, маючи омолоджувальну, зміцнювальну і зволожувальну дію. Особливо вона корисна при сухій шкірі.
Можливі протипоказання і кому не можна
У йогурти, які продаються в магазинах, часто додають велику кількість консервантів, барвників, цукру, що негативно впливає на роботу кишечника. Такі продукти, якщо вживати їх часто, приносять більше шкоди, ніж користі.
У магазинного йогурту великий термін придатності, отже, він пройшов термічну обробку. Оскільки живі бактерії загинули - це абсолютно даремний продукт. А через те, що в ньому багато цукру, він протипоказаний людям, які страждають на діабет. Також йогурт не можна вживати в разі непереносимості лактози, алергії на будь-яку речовину в його складі.
Сметану заборонено їсти людям із такими захворюваннями, як гастрит або виразка шлунка. Регулярне вживання небажане в разі хвороб печінки та жовчного міхура, ожиріння, гіпертонії через велику кількість жиру.
У їжу придатна виключно свіжа сметана. Прострочений продукт їсти в жодному разі не можна - можна завдати організму непоправної шкоди з важкими наслідками для травної системи.Що корисніше і кому
Йогурт хороший тим, що підходить людям, у яких є непереносимість молока. Продукт майже повністю засвоюється. Якісний йогурт здатен зміцнити здоров'я незалежно від статі та віку. Для осіб, які бажають схуднути, підійде саме йогурт. Краще готувати його вдома.
Сметана принесе користь і дорослим, і дітям. Головне - дотримуватися помірності, оскільки це дуже калорійний продукт харчування. Малюкам і людям, які стежать за фігурою, кориснішою буде сметана з низьким вмістом жиру - не більше 10-15%. Як і у випадку з йогуртом, краще готувати її вдома. Тоді користь буде максимальною.
Рекомендації щодо вживання
Бажано вживати йогурту не більше 200 г на добу. За наявної підвищеної кислотності шлунка краще їсти його ввечері, за 3 години до сну. На ранок можна прокинутися з відчуттям легкості.
Добова норма сметани не більше 100-200 г. Для максимального ефекту слід заправляти нею будь-які овочеві салати або суп, але не їсти як самостійну страву.