Сухе молоко - користь і шкода
Молоко здавна є одним із найулюбленіших напоїв як дітей, так і дорослих. Багато хто чув про його корисні властивості та високий вміст кальцію, що благотворно впливає на стан шкіри, волосся і нігтів.
Звичним для нас є цей продукт у рідкому вигляді, проте харчова промисловість постійно розвивається і на зміну звичайному молоку приходить сухе. Але чи так воно багате на вітаміни та мікроелементи, як його предок?
Сухе молоко: що це
Сухе молоко являє собою порошок молочно-білого кольору, вироблений із коров'ячого молока і розфасований у вакуумні упаковки. Його виробництво вперше налагодив у 1832 році російський алхімік М.Дірчов, взявши за основу теоретичні розробки. Сам процес виготовлення складався з шести основних етапів:
- Нормалізація молока до відповідної жирності.
- Пастеризація.
- Згущення в спеціальних апаратах під високим тиском.
- Гомогенізація.
- Висушування при температурі 160 - 180 .
- Фасування.
У кінцевому підсумку виходить 15 - 16% готового продукту порівняно з початковим обсягом молока.
На сьогоднішній день ці етапи так само актуальні, проте підвищити ефективність виробництва допомогла модернізація і великогабаритне інноваційне обладнання.
Нині можна виділити три види сухого молока:
- Незбиране (СЦМ, жирність близько 25%)
- Знежирене (СЗМ, до 1,5%)
- Швидкорозчинне.
Їхня калорійність практично не відрізняється, адже мінімальний відсоток жирів у другому випадку компенсується збільшенням кількості білка та молочного цукру.
Проте варто зауважити, що незбиране сухе молоко має значно менший термін зберігання, ніж знежирене. Це зумовлено тим, що жири, які зберігаються тривалий час, набувають гіркуватого присмаку.
Користь розчинного напою
При абсолютному дотриманні технології виготовлення користь сухого молока просто неоціненна, адже в ньому після обробки все-таки зберігається велика частина вітамінів, мікроелементів і мінеральних речовин.
Продукт багатий:
- Жиророзчинними вітамінами А, Е, D.
- Вітамінами групи В (В1, В2, В9, В12).
- Нікотиновою кислотою.
- Холіном.
- Калієм.
- Кальцієм.
- Магнієм.
- Йодом.
- Залізом.
- Натрієм.
- Фосфором.
- Амінокислотами.
Завдяки такому багатому вмісту корисних речовин, сухе молоко сприяє:
- Нормалізації складу крові.
- Поліпшенню стану при анемії.
- Профілактиці захворювань серцево-судинної системи.
- Зниження секреції шлунка (що особливо важливо в разі його підвищеної кислотності).
- Активізації роботи мозку і поліпшення роботи нервової системи.
- Нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.
- Зміцнення волосся, нігтів і кістково-м'язового апарату.
- Відновленню організму після затяжної хвороби.
- Регенерації тканин.
- Уповільненню процесів старіння.
- Боротьби з безсонням.
- Зміцнення імунітету.
Шкода і протипоказання порошкоподібного молока
Варто зазначити, що сухе молоко, вироблене відповідно до ДСТУ, не здатне завдати організму людини жодної шкоди. Однак у разі недотримання технології виготовлення, використання недоброякісної сировини або хімічних добавок і порушення термінів зберігання користь напою так само зведеться до нуля.
Виділяють низку випадків, коли вживати сухе молоко протипоказано або просто не рекомендується. До них можна віднести:
- Непереносимість лактози (адже в порошкоподібному напої, як і в звичайному, вона теж присутня).
- Підвищений рівень холестерину.
- Значна кількість зайвої ваги.
- Атеросклероз.
- Підвищеному вмісту в суглобах кальцієвих солей.
Варто зауважити, що за деяких станів організму вживання сухого молока має відповідати певним правилам:
- У період вагітності можна і навіть потрібно вживати такий напій щодня, проте слід обмежитися однією-двома склянками.
- Під час лактації продукт варто вживати з особливою обережністю, постійно спостерігаючи за реакцією дитини.
- У разі панкреатиту та захворювання нирок до вживання дозволений тільки знежирений порошок.
Під час вибору сухого молока віддавайте перевагу перевіреним торговим маркам - так ви убезпечите себе від недобросовісних виробників, які з метою наживи використовують сировину низької якості, нехтуючи здоров'ям споживачів. Зверніть увагу, що порошок належної якості має біло-кремовий колір і однорідну консистенцію.
Поради та особливості вживання
Сухе молоко - широко використовуваний продукт. Він може застосовуватися:
- Як самостійний напій. Для цього достатньо розвести порошок із гарячою водою у співвідношенні 1 до 3-х (при цьому спочатку води додають зовсім небагато, чекають, коли молоко розчиниться, і тільки потім додають рідину, що залишилася). Зверніть увагу на те, що температура води не повинна перевищувати 50 - 60 градусів. Врахуйте: таким специфічним напоєм не варто зловживати, інакше можуть бути не найприємніші наслідки (діарея, здуття, нудота, блювота).
- У кулінарії. Незбиране сухе молоко можна додавати у випічку, пасти і крем для тортів. На його основі готують млинці, пиріжки, піцу, домашнє згущене молоко, йогурт і навіть шоколад. Крім цього, сухе молоко є незамінним компонентом дитячих сумішей і деяких видів корму для великої рогатої худоби.
- У спортивному харчуванні. Продукт входить до складу багатьох спортивних добавок завдяки здатності діяти аналогічно протеїну під час набору м'язової маси.
- У косметології. Порошок використовують для відбілювання зубної емалі, приготування різноманітних масок для шкіри обличчя, рук і волосся.
Висновок
Таким чином, сухе молоко - цінний продукт, який може стати гідною альтернативою звичного молока, якщо ви з якихось причин не вживаєте останнє. Користь і шкода такого напою практично повністю залежить від реакції конкретного організму на лактозу. І, звісно, пам'ятайте, що в усьому важлива міра!