Що корисніше біфідок чи кефір

Кисломолочні продукти дуже корисні для організму людини. Лікарі рекомендують ввести їх у регулярне споживання, оскільки вироби покращують травлення, сприяють схудненню і допомагають у лікуванні різних захворювань і недуг.
Виробники пропонують безліч видів кисломолочних продуктів. Не кожен споживач розбереться в складі та властивостях виробів. Найпопулярнішими продуктами є біфідок і кефір. Зрозуміти, який із них корисніший і в яких випадках, досить складно.
Кисломолочні продукти
Кисломолочна продукція виробляється методом бродіння молока. Для зброджування використовується спеціальна закваска. Від її складу та біохімічних процесів залежать властивості, смакові особливості, консистенція та інші характеристики продукту.
Кефір і біфідок виготовляються з коров'ячого молока за допомогою додавання кефірного грибка. Вироби схожі за складом і властивостями. Єдина відмінність: у біфідок додаються різні біфідокультури.
За смаком, кефір відрізняється високою кислотністю, яка може трохи пощипувати ротову порожнину. Для її зменшення в напій додається цукор. Біфідок менш кислий і більш густий.
Кефір і біфідок використовуються для налагодження роботи травлення. Лікарі рекомендують кисломолочні напої після прийому антибіотиків. Вироби включені до багатьох дієт і курсів зі схуднення, оскільки надовго насичують організм енергією.
Кефір активно використовується в кулінарії. З нього готують оладки, холодні напої (в основному для схуднення). Кефір слугує хорошою заправкою для салату. Щоб зробити окрошку кориснішою, краще замінити квас на кисломолочний виріб.
Біфідок використовується для нормалізації роботи травлення:
- Профілактика розвитку бактерій і вірусів - 1 склянка 2-3 рази на тиждень.
- Лікування дисбактеріозу - 1 склянка щодня протягом 1 місяця.
- Відновлення після прийому антибіотиків - 1 склянка на добу протягом 1 місяця.
Корисні властивості біфідока
- Нормалізує мікрофлору кишечника після прийому антибіотиків, коли порушується вміст патогенних і непатогенних мікроорганізмів.
- Усуває проблеми шлунково-кишкового тракту (діарея, закрепи).
- Покращує стан, пружність і колір шкірного покриву.
- Запобігає кровотечам і виводить шкідливий холестерин із крові.
- Покращує роботу серцево-судинної системи, особливо серця. Зміцнює кровоносні судини. Запобігає утворенню тромбів.
- Нормалізує кислотно-лужний баланс і процес метаболізму.
- Бере участь у регенерації клітин і тканин організму, завдяки великій кількості замінних і незамінних амінокислот.
- Зміцнює нервову систему (вітаміни групи В).
- Покращує імунну систему і боротьбу з вірусами та бактеріями (вітамін С).
- Прискорює реологічні властивості та згортання крові (вітамін К).
- Швидко виводить токсини і шлаки з організму.
- Зміцнює кістки та зуби.
- Запобігає авітамінозу.
- Уповільнює процес старіння в процесі очищення кишечника від шкідливих речовин.
- Сприяє схудненню і зниженню ваги, завдяки насиченню організму в короткі терміни.
- Нормалізує травлення в період вагітності. Насичує плід вітамінами та мікроелементами.
- Покращує грудне вигодовування з користю для дитини.
- Запобігає і лікує проблеми травлення у дітей, старших за 3-х років.
- Допомагає переносити променеву терапію.
Користь кефіру
- Покращує травлення, запобігає діареї, закрепам і процесам гниття.
- Відновлює і нормалізує роботу кишківника після прийому антибіотиків.
- Сприяє лікуванню захворювань шлунково-кишкового тракту (виразка шлунка, синдром подразненого кишечника, виразковий коліт, хвороба Крона).
- Захищає організм від інфекцій і шкідливих бактерій (кишкова паличка, хелікобактер пілорі, сальмонела).
- Зміцнює опорно-руховий апарат і запобігає розвитку остеопорозу, завдяки кальцію і фосфору.
- Запобігає появі та розвитку злоякісних пухлин.
- Допомагає в лікуванні алергії.
- Зміцнює нервову систему, завдяки вітамінам групи В.
- Полісахариди запобігають запальним процесам.
- Підходить людям із непереносимістю лактози.
- Очищає організм від токсинів і шлаків, що спричиняють погане самопочуття, головні болі та втому.
- Насичує енергією на тривалий час, завдяки чому сприяє схудненню.
- Відновлює водний баланс в організмі.
- Знижує рівень цукру в крові, завдяки чому можна контролювати його рівень при цукровому діабеті.
- Запобігає утворенню тромбів, захворюванням серця.
- Знижує артеріальний тиск і виводить шкідливий холестерин.
Протипоказання та можлива шкода
Кисломолочні продукти протипоказані дітям до 3-х років. У малюків у період грудного вигодовування формується природна мікрофлора. Необхідні бактерії надходять із молоком матері. Кисломолочні продукти можуть порушити слабку та несформовану мікрофлору.
Для дітей до 3-х років можна давати кисломолочні вироби тільки від спеціальних дитячих виробників. Кефір і біфідок для малюків продається на молочній кухні.
Кисломолочні продукти протипоказані людям з індивідуальною непереносимістю, наприклад, у разі серйозних захворювань шлунково-кишкового тракту.
Біфідок може завдати шкоди тільки при надмірному споживанні. Максимальна добова порція: 1 літр, не більше 2-х разів на тиждень.
Протипоказання до споживання кефіру:
- Гастрит.
- Підвищена кислотність шлунка.
- Виразкова хвороба.
- Харчове отруєння.
- Шлунково-кишкова інфекція.
Кефір і біфідок зберігаються не більше 3-х днів, оскільки через цей період усі корисні бактерії гинуть. Такий напій викликає неприємні відчуття в шлунку і розлади.
Який напій корисніший
За корисними властивостями, кефір і біфідок мало чим відрізняються. Напої покращують роботу травної системи і благотворно впливають на весь організм. У біфідоку містяться біфідобактерії, тому він вважається трохи кориснішим за кефір, проте значних відмінностей немає.
Напої заборонено давати дітям до 3-х років, а також людям із непереносимістю кисломолочних продуктів. Перед постійним споживанням необхідно проконсультуватися з лікарем.



