Диня: користь і шкода для здоров'я

Диня: користь і шкода для здоров'я
Фрукти

Багато хто любить диню за її приємний смак: вона дуже ніжна, соковита і чудово підходить як ласощі на десерт. Така однорічна рослина дає великі ягоди, які можуть досягати 10 кілограмів, іноді навіть більше. Вона дуже корисна для здоров'я людини, це джерело різних вітамінів і корисних мінералів.

Що це таке

Диня - рослина, що належить до баштанних культур. Це трав'яниста, однорічна рослина, пагони якої в довжину іноді можуть досягати трьох метрів. Зазвичай на початку літа відбувається її цвітіння, в результаті чого утворюється плід, який дозріє приблизно через 3 місяці.

Дині ростуть

Користь для здоров'я людини

Для того, щоб визначити, наскільки диня може бути корисною, розглянемо докладніше різні корисні елементи, що входять до її складу і те, яку користь вони приносять людині.

  • Покращує роботу кишечника.
  • Зміцнює нервову системи.
  • Чинить сечогінну дію.
  • Поліпшення роботи серцевих м'язів і судин.
  • Підвищення імунітету.
  • Омолоджувальний ефект.
  • Антигістамінний ефект.
  • Глистогінна дія.
  • Хороша жироспалювальна дія.

Насамперед диня принесе величезну користь людям, які мають такі показаннями за станом здоров'я: це знижений імунітет або безсоння, якщо вас турбує подагра або тривалі запори, також варто частіше вживати таку ягоду, ревматизм, атеросклероз та анемію теж можна віднести до показань для застосування такого смачного десерту, сюди ж можна віднести серцеві захворювання і сечокам'яну хворобу...

Свіжі дині

Кобальт, Калій, Натрій, Магній, Кальцій, Фосфор, Мідь, Цинк, Марганець, Залізо, Йод - це далеко не повний список корисних мікроелементів, які присутні в дині. Зупинимося на деяких із них детальніше:

  • Вітамін С. У деяких сортах ягоди може міститися до 40% денної норми вітаміну С. Він відмінно допомагає зміцнити імунітет.
  • Вітамін А. Сприяє поліпшенню зору, бета-каротин зберігає молодість шкіри та уповільнює процес її старіння.
  • Кобальт - один із найголовніших мікроелементів для правильної роботи організму людини в цілому. У дині середнього розміру його міститься близько 20% денної норми.
  • Калій, магній і натрій допомагають зміцнювати стінки судин і артерій.
  • Вітамін В2 здатний піднімати настрій.
  • Фолієва кислота корисна під час вагітності або її планування. Фолієва кислота сприятливо впливає на розвиток нервової системи плода.
  • Клітковина позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.
  • Залізо, що входить до складу продукту, значно підвищує гемоглобін.

Як бачите, величезний внесок у здоров'я людини можуть принести такі чудові ласощі.

Багато динь

Можлива шкода

Попри безсумнівну користь дині, подекуди вона може й нашкодити людині, тому обов'язково слід згадати можливі протипоказання:

  • Індивідуальна непереносимість компонентів, що входять до складу ягоди. Про індивідуальну непереносимість дині людина може і не знати до того моменту, поки не спробує її. Тож, пригощаючись таким смачним десертом, уважно простежте за своїм станом і самопочуттям після її вживання.
  • Період лактації. Матерям, які годують груддю, також варто утриматися від вживання такого продукту, оскільки від цього в малюка можуть з'явитися кольки.
  • Цукровий діабет. Глікемічний індекс дині досить високий, тому її вживання може різко підняти цукор у крові.
  • Запальний процес у ділянці шлунка або кишечника також належить до протипоказань. У такий момент краще відмовитися від вживання дині.

Якщо з'ясується, що у вас алергія на диню, її раптовими проявами можуть стати: свербіж, кашель, сльозотеча. Зрозуміло, при появі таких симптомів слід одразу ж перестати вживати диню в їжу. Небезпечно те, що така алергія може стати причиною анафілактичного шоку, який виникає дуже швидко і може закінчитися смертю.

Свіжа диня

Поради щодо вживання та приготування

Диню можна їсти у звичайному вигляді, порізавши на шматочки і насолоджуючись її ніжним смаком, але цим не обмежується спосіб її вживання. Отже, що ж ще можна отримати з цієї смачної ягоди:

  1. Компот. Вона, як і багато інших ягід, може бути інгредієнтом для компоту. Для цього необхідно видалити з плода кісточки, очистити від шкірки, нарізати шматочками. Далі - зварити сироп, виходячи з пропорцій 1 склянка цукру на 1 літр води. Отриманим сиропом слід залити часточки дині та закатати.
  2. Варення. М'якоть дині без кісточок засипають цукром із додаванням лимонного соку і невеликою кількістю білого вина. Варити необхідно протягом години.
  3. Цукати. М'якоть звільняють від соку, потім нарізають, посипають цукром і варять 5-7 хвилин. Далі остуджують і проварюють знову. Так необхідно робити до повного випаровування рідини. Потім викласти в духовку і просушити за температури 100 градусів.
  4. Бекмес. Ягоди готуються за допомогою випарювання. М'якоть віджимають, на повільному вогні варять до появи коричневого кольору, до отримання рідкої консистенції, схожої на сметану. Коли на вулиці спекотно, приготувати бекмес таким чином можна на сонці.
  5. Мармелад. М'якоть дині посипають цукром із додаванням ваніліну, чекають кілька годин. Варять приблизно 5 хвилин, подрібнюють до консистенції пюре, знову варять, потім - дають охолонути. На ранок додають в отриману суміш лимонний сік і желатин, який слід правильно розвести за інструкцією. Далі розливають усе по формочках і ставлять у холодильник. Так легко можна зробити динний мармелад.
  6. Сушена диня. Шматочки дині, звільнивши від шкірки, сушать на деку в духовці. Товщина шматочків має бути приблизно 1 см, вони не повинні накладатися один на одного. Отримані сушені часточки можуть зберігатися в такому вигляді дуже довго.

Їжа з дині

Висновок

Якщо ви любите диню - не відмовляйте собі в такому задоволенні, адже це дуже смачна і соковита ягода. Особливо смачною та стиглою вона буває наприкінці літа або восени. Пам'ятайте також про протипоказання і стежте за своїм самопочуттям.

Не забувайте про те, що вживати диню можна в різних видах, про які написано вище. Нехай такий прекрасний продукт принесе тільки користь вашому організму.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0