Хліб: користь і можлива шкода

Мабуть, кожен погодиться з тим, що хлібні вироби посідають у нашій харчовій культурі особливу, чільну, роль. Недарма в російській мові існують такі прислів'я, як «хлеб - всему голова», «без хлеба сыт не будешь». У багатьох культурах цей продукт вважався і досі вважається священним, його не можна викидати або псувати.
Насправді випічка є одним із найдавніших видів їжі, її виготовляли ще наші далекі предки на зорі людства. Хлібні вироби популярні в багатьох країнах і є основою раціону багатьох народів.
У користі цього продукту тривалий час ніхто навіть не думав сумніватися, проте нині ми все частіше чуємо стривожені й викривальні монологи дієтологів про марність і навіть шкоду хліба для здоров'я.
Чи так це? Чи справді борошняні вироби не приносять нам жодної користі та можуть нашкодити організму? Відповіді на ці запитання - далі в статті.
Основні відомості про хліб
Напевно, немає більш «інтернаціонального» продукту, ніж хліб. Цей виріб, що випікається з води та борошна (яке іноді замінюють крупою), у різних варіантах приготування можна зустріти абсолютно в будь-якій харчовій культурі, на всіх континентах і в усіх країнах.
Хлібні коржі популярні в Латинській Америці (досить згадати мексиканську тортилью - чим не аналог хліба?), у європейських державах, в азіатських країнах (китайські баобін, індійський чапаті) і навіть в Африці. Особливою любов'ю хлібно-булочні вироби користуються в нашій країні, це один із найуживаніших продуктів у всіх регіонах неосяжної Росії.
Вперше стали випікати хліб ще в неоліті, тобто понад 9 тисяч років тому! І в багатьох стародавніх цивілізаціях (наприклад, у шумерів, стародавніх єгиптян, майя, ацтеків) широко вживали борошняні вироби.
Чому ж цей виріб завоював таку популярність? Насамперед, звісно ж, за свою поживність і високу харчову цінність. Хліб на довгий час втамовує відчуття голоду, що в стародавні часи було особливо важливо. По-друге, цей продукт не дуже складний у приготуванні, злакові культури можна вирощувати в будь-якій точці світу. І, звісно, любимо хліб за свій смак та аромат.
До складу хліба зазвичай входить борошно, вода, дріжджі та деякі харчові добавки. Борошно виготовляється з таких злакових культур, як: пшениця, ячмінь, кукурудза, овес, рис, жито та інші. Залежно від складу відрізняється смак продукту і його харчові властивості.Корисні властивості продукту
Як саме впливають борошняні вироби на наше здоров'я і яку користь вони здатні принести організму? Варто обмовитися, хлібні вироби справді вельми корисні, але тільки приготовані з максимально якісних інгредієнтів, з мінімумом консервантів і шкідливих добавок. Тому найкраще вживати в їжу домашній хліб.
- У хлібних виробах високий вміст природної клітковини і харчових волокон. Ці речовини корисні для травної системи, вони полегшують перетравлення їжі, регулюють роботу шлунка і шлунково-кишкового тракту. Крім того, завдяки клітковині довше зберігається відчуття ситості та наповненості шлунка.
- Хліб вельми багатий на вітаміни та мінерали, він містить кальцій, необхідний для здоров'я кісток, калій і магній, потрібні для нормальної роботи серця, йод, що регулює роботу щитовидної залози, а також фосфор, фтор, натрій, кремній, молібден та багато інших мікроелементів...
- У хлібних виробах високий вміст вітаміну B1, або тіаміну. Нестача цієї речовини здатна призвести до авітамінозу і порушень роботи серцево-судинної та нервової систем.
- Виріб із житнього борошна здатен нормалізувати рівень холестерину і цукру в організмі, вивести шлаки і токсини.
- У хлібі присутні природні антиоксиданти, необхідні для підтримки імунної системи, а також ті, що перешкоджають старінню і зношуванню організму.
- Колосальну користь приносить здоров'ю хліб із висівками, оскільки в них міститься безліч вітамінів і корисних мікроелементів. Крім того, висівки забезпечують нормальну роботу кишечника.
- Хлібні вироби надовго забезпечують ситість завдяки наявності складних вуглеводів у своєму складі.
- Особливо добре впливають на організм вироби, що містять різні добавки та спеції: коріандр, кмин, аніс і багато інших.
- Хлібна м'якоть успішно застосовується і в косметології, з неї виготовляють маски для волосся. Регулярне проведення процедури зміцнює волосяні цибулини, збільшує густоту шевелюри, надає їй здорового блиску і зменшує перетин.
Можлива шкода для здоров'я
- Уся користь продукту може бути зведена нанівець, якщо зловживати ним. Перевищення рекомендованої норми може загрожувати ожирінням, підвищеним холестерином, діабетом і хворобами серця та судин. Особливо небезпечний у цьому відношенні білий хліб із пшеничного борошна.
- Хліб, виготовлений на фабриці, може містити шкідливі речовини: консерванти, барвники, емульгатори. Зловживання таким продуктом також негативно позначиться на здоров'ї.
- Захворювання шлунково-кишкового тракту (виразка, гастрит) є протипоказанням до вживання хлібних виробів.
Поради щодо вживання
- Щоб хлібний виріб не приніс шкоди здоров'ю, їжте його в розумних кількостях (не більше 300 грамів на день).
- Пам'ятайте: білий хліб, а також такі вироби, як булочки та батони, містять найменше корисних елементів. Рекомендується замінити його житнім, бородинським, цільнозерновим або висівковим.
- Хлібні вироби не варто вживати разом із жирами. Якщо ви любите бутерброди з маслом або майонезом, від них доведеться відмовитися.
- Щоб отримати від продукту максимальну користь, вживайте в їжу приготований самостійно хліб. Рецепт дуже простий: потрібне борошно, вода, дріжджі, а також сіль, цукор, спеції (за бажанням). Інгредієнти змішати і залишити тісто підніматися, потім випікати в духовці при 200 градусах.
- Полегшити процес приготування допоможе спеціальна хлібопічка.
Висновок
Всупереч думці, що набирає популярності, хліб все ще залишається вельми корисним для нашого здоров'я продуктом. Однак варто вживати хлібні вироби в міру, щоб не завдати шкоди організму.



