Хліб: користь і можлива шкода

Хліб: користь і можлива шкода
Продукти

Мабуть, кожен погодиться з тим, що хлібні вироби посідають у нашій харчовій культурі особливу, чільну, роль. Недарма в російській мові існують такі прислів'я, як «хлеб - всему голова», «без хлеба сыт не будешь». У багатьох культурах цей продукт вважався і досі вважається священним, його не можна викидати або псувати.

Насправді випічка є одним із найдавніших видів їжі, її виготовляли ще наші далекі предки на зорі людства. Хлібні вироби популярні в багатьох країнах і є основою раціону багатьох народів.

У користі цього продукту тривалий час ніхто навіть не думав сумніватися, проте нині ми все частіше чуємо стривожені й викривальні монологи дієтологів про марність і навіть шкоду хліба для здоров'я.

Чи так це? Чи справді борошняні вироби не приносять нам жодної користі та можуть нашкодити організму? Відповіді на ці запитання - далі в статті.

Основні відомості про хліб

Напевно, немає більш «інтернаціонального» продукту, ніж хліб. Цей виріб, що випікається з води та борошна (яке іноді замінюють крупою), у різних варіантах приготування можна зустріти абсолютно в будь-якій харчовій культурі, на всіх континентах і в усіх країнах.

Хлібні коржі популярні в Латинській Америці (досить згадати мексиканську тортилью - чим не аналог хліба?), у європейських державах, в азіатських країнах (китайські баобін, індійський чапаті) і навіть в Африці. Особливою любов'ю хлібно-булочні вироби користуються в нашій країні, це один із найуживаніших продуктів у всіх регіонах неосяжної Росії.

Багато свіжого хліба

Вперше стали випікати хліб ще в неоліті, тобто понад 9 тисяч років тому! І в багатьох стародавніх цивілізаціях (наприклад, у шумерів, стародавніх єгиптян, майя, ацтеків) широко вживали борошняні вироби.

Чому ж цей виріб завоював таку популярність? Насамперед, звісно ж, за свою поживність і високу харчову цінність. Хліб на довгий час втамовує відчуття голоду, що в стародавні часи було особливо важливо. По-друге, цей продукт не дуже складний у приготуванні, злакові культури можна вирощувати в будь-якій точці світу. І, звісно, любимо хліб за свій смак та аромат.

До складу хліба зазвичай входить борошно, вода, дріжджі та деякі харчові добавки. Борошно виготовляється з таких злакових культур, як: пшениця, ячмінь, кукурудза, овес, рис, жито та інші. Залежно від складу відрізняється смак продукту і його харчові властивості.

Корисні властивості продукту

Як саме впливають борошняні вироби на наше здоров'я і яку користь вони здатні принести організму? Варто обмовитися, хлібні вироби справді вельми корисні, але тільки приготовані з максимально якісних інгредієнтів, з мінімумом консервантів і шкідливих добавок. Тому найкраще вживати в їжу домашній хліб.

  • У хлібних виробах високий вміст природної клітковини і харчових волокон. Ці речовини корисні для травної системи, вони полегшують перетравлення їжі, регулюють роботу шлунка і шлунково-кишкового тракту. Крім того, завдяки клітковині довше зберігається відчуття ситості та наповненості шлунка.
  • Хліб вельми багатий на вітаміни та мінерали, він містить кальцій, необхідний для здоров'я кісток, калій і магній, потрібні для нормальної роботи серця, йод, що регулює роботу щитовидної залози, а також фосфор, фтор, натрій, кремній, молібден та багато інших мікроелементів...
  • У хлібних виробах високий вміст вітаміну B1, або тіаміну. Нестача цієї речовини здатна призвести до авітамінозу і порушень роботи серцево-судинної та нервової систем.
  • Виріб із житнього борошна здатен нормалізувати рівень холестерину і цукру в організмі, вивести шлаки і токсини.
  • У хлібі присутні природні антиоксиданти, необхідні для підтримки імунної системи, а також ті, що перешкоджають старінню і зношуванню організму.
  • Колосальну користь приносить здоров'ю хліб із висівками, оскільки в них міститься безліч вітамінів і корисних мікроелементів. Крім того, висівки забезпечують нормальну роботу кишечника.
  • Хлібні вироби надовго забезпечують ситість завдяки наявності складних вуглеводів у своєму складі.
  • Особливо добре впливають на організм вироби, що містять різні добавки та спеції: коріандр, кмин, аніс і багато інших.
  • Хлібна м'якоть успішно застосовується і в косметології, з неї виготовляють маски для волосся. Регулярне проведення процедури зміцнює волосяні цибулини, збільшує густоту шевелюри, надає їй здорового блиску і зменшує перетин.

Нарізаний хліб

Можлива шкода для здоров'я

  • Уся користь продукту може бути зведена нанівець, якщо зловживати ним. Перевищення рекомендованої норми може загрожувати ожирінням, підвищеним холестерином, діабетом і хворобами серця та судин. Особливо небезпечний у цьому відношенні білий хліб із пшеничного борошна.
  • Хліб, виготовлений на фабриці, може містити шкідливі речовини: консерванти, барвники, емульгатори. Зловживання таким продуктом також негативно позначиться на здоров'ї.
  • Захворювання шлунково-кишкового тракту (виразка, гастрит) є протипоказанням до вживання хлібних виробів.

Свіжий хліб

Поради щодо вживання

  1. Щоб хлібний виріб не приніс шкоди здоров'ю, їжте його в розумних кількостях (не більше 300 грамів на день).
  2. Пам'ятайте: білий хліб, а також такі вироби, як булочки та батони, містять найменше корисних елементів. Рекомендується замінити його житнім, бородинським, цільнозерновим або висівковим.
  3. Хлібні вироби не варто вживати разом із жирами. Якщо ви любите бутерброди з маслом або майонезом, від них доведеться відмовитися.
  4. Щоб отримати від продукту максимальну користь, вживайте в їжу приготований самостійно хліб. Рецепт дуже простий: потрібне борошно, вода, дріжджі, а також сіль, цукор, спеції (за бажанням). Інгредієнти змішати і залишити тісто підніматися, потім випікати в духовці при 200 градусах.
  5. Полегшити процес приготування допоможе спеціальна хлібопічка.

Хліб з маслом

Висновок

Всупереч думці, що набирає популярності, хліб все ще залишається вельми корисним для нашого здоров'я продуктом. Однак варто вживати хлібні вироби в міру, щоб не завдати шкоди організму.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
14.03.25
0
0
Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
14.03.25
0
0
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0
Баранячий жир: користь і шкода Баранячий жир: користь і шкода
Баран - це назва роду тварин, до якого належать архари, муфлони та свійська вівця. Ось про овець та їхніх чоловічих...
14.03.25
0
0