Хліб із маслом: чим корисний і чим шкідливий

Існує безліч варіацій страв на сніданок. Усі вони поживні та легкі, здебільшого неважкі в приготуванні.
Хліб із маслом - одна з таких страв. Вона не потребує особливих умінь у кулінарській справі. Приготувати цей бутерброд може навіть дошкільник. Достатньо лише мати під рукою необхідні продукти та вміти орудувати ножем.
Що це таке
Хліб із маслом - це елементарний бутерброд. Зазвичай поняття «бутерброд» і означає таке поєднання продуктів.
Варіації, однак, бувають різні. Це пов'язано з тим, що інгредієнти теж бувають різними. Сортів хліба та хлібобулочних виробів є неймовірно велика кількість; види масла, які можна вживати в їжу, теж уже давно не можна точно порахувати.
Зазвичай бутерброд має на увазі під собою хліб із вершковим маслом. Сам же хліб може бути як білим, так і чорним, та й проміжні сорти і всілякі добавки не виключаються.
Поширене це, мабуть, саме тому, що продукти-інгредієнти - це, так би мовити, «базові» продукти будь-якого господарства. І коштують вони недорого.
Іноді трапляється варіант страви з чорного хліба і рослинної, оливкової олії. Такий прийом їжі вийде більш дієтичним, ніж у разі використання вершкового продукту, однак і вийде дорожче.
Далі мова піде саме про хліб із вершковим маслом.
Користь хліба з маслом
- Наповнить енергією. Подібна страва містить багато вуглеводів і жирів. Вуглеводи - миттєвий запас енергії організму, вони одразу ж почнуть використовуватися і подарують відчуття повного насичення. Саме тому хліб з маслом ідеально підходить для першого прийому їжі за день. Це чудовий старт для дня, наповненого активною діяльністю.
- Дешево і смачно. Як уже було сказано, інгредієнти подібної страви коштують недорого, є в кожному домі. Можна підібрати хліб під свої вподобання, та й масло буває різне: спеціальне бутербродне, звичайне, підсолене, шоколадне, сирне. За невелику суму можна урізноманітнити свій раціон.
- Корисно для зовнішнього вигляду. В обох продуктах містяться вітаміни, жоден з яких не взаємознищує інший. Вживання позитивно позначиться на стані волосся - з'явиться блиск, воно стане м'якшим і приємнішим на дотик. Шкіра теж покращиться завдяки вітамінам E і D, які містяться у вершковому інгредієнті.
- Зміцнить здоров'я. Маса корисних речовин, що містяться як у хлібі, так і в олії, допоможуть підтримати стан багатьох біологічних систем організму. У сукупності це все зміцнить імунітет, позитивно вплине на роботу кишківника, посприяє збільшенню мускулатури і розвитку структури м'язів, зміцнить стінки органів.
- Заспокоїть. Разом із хлібом і маслом в організм надходить не тільки енергія, а й сила-силенна гормонів. Серед них є ті, що відповідають за самопочуття, гарний настрій і спокій.
Шкода хліба з маслом
- Схиляє до ожиріння. Масло буває різне, зокрема й не дуже якісне. Зараз більш ніж у половині продуктів на прилавках магазину крім вершкової основи є рослинні жири. Вони засвоюються організмом гірше, працюють накопичувально. Той, хто вживає олію, стає схильним до ожиріння. У хлібі ж, як і в будь-якому іншому борошняному продукті, міститься крохмаль. Цей вуглевод також схиляє до ожиріння. У поєднанні виходить справжнісіньке комбо. Крохмаль уповільнює розщеплення жирів - причому як молочних, так і рослинних. Таким чином, регулярне вживання бутерброда рано чи пізно призведе до значного набору ваги.
- Підвищення рівня холестерину. Ті ж рослинні жири підвищують рівень холестерину в організмі. Високий рівень холестерину може призвести до тромбів і порушення роботи судин.
- Вироблення інсуліну. Вживання такого поєднання продуктів призводить до вироблення гормону інсуліну. Його робота полягає в живленні мозку глюкозою, однак у цьому разі він транспортуватиме токсини з клітин. Здавалося б, у чому проблема? Проблема тут у тому, що гормон із такою «роботою» буде переінакшувати функції гормону, який уже перебуває в організмі. Це загрожує наслідками на кшталт нестачі речовини в організмі.
- Гормональна проблема. Ще одне «проти», пов'язане з інсуліном - крім дисфункції роботи гормону відбувається його переміщення. Жирні кислоти транспортують його в клітину. У мозок його надходить менше, робота нервової системи погіршується.
- Виділення токсинів. Поєднання хліба з маслом містить величезну концентрацію рослинних жирів. Фермент пептин не може розщепити їх повністю, і в підсумку в середовищі кишечника така суміш починає виділяти токсини. Ці токсини потрапляють у кров. До чого може призвести чужорідна речовина у складі головної транспортної системи організму здогадатися не важко.
Поради
- Вживати бутерброди варто тільки в першій половині дня. Страва нехай і легка, але все ж досить калорійна. У першій половині дня процес обміну речовин іде швидше, проходить простіше. Саме в цей час жири не будуть інтенсивно відкладатися, і прийом їжі не завдасть великої шкоди фігурі.
- Під час вибору продуктів для приготування бутерброда потрібно бути особливо уважним. Якщо якість і свіжість хліба можна перевірити за зовнішнім виглядом і на дотик, то для правильного вибору олії потрібно уважно вчитуватися у склад продукту, виявляти відповідність нормам, не раз звернути увагу на термін придатності. Безумовно, доведеться також уважно оглянути упаковку на предмет пом'ятостей і потертостей. Сумнівні продукти купувати не варто, краще обзавестися «постійним виробником».
Висновок
Рішення зробити подібний бутерброд стравою для сніданку на кожен день дуже розумне. Поєднання продуктів несе в собі масу корисних властивостей, але ще стільки ж негативних наслідків.
Важливо бути уважним у виборі та думати про своє здоров'я насамперед.



