Хліб із вугіллям: користь і можлива шкода

Хліб із вугіллям: користь і можлива шкода
Продукти

Невідомим чином активоване вугілля перетворилося з дешевого і дієвого засобу від отруєння на неймовірно модну харчову добавку. Тепер нікого не здивуєш чорним морозивом, кавою, булочками і навіть сиром. При цьому найбільшого поширення набув італійський вугільний хліб - «пане ал карбоне». Він вважається не просто модним продуктом, а й неймовірно корисним. Господині печуть його самостійно у себе на кухнях, його активно пропонують у кафе і ресторанах, продають у пекарнях. Чи варто довіряти новомодному продукту і чи справді він такий корисний, як багатьом здається?

Що являє собою хліб із вугіллям

Насправді, чорний хліб - це найпростіший і найзвичніший продукт. Єдине, що його відрізняє від свого «світлого» брата - це наявність у складі активованого вугілля. Вперше такий експеримент із препаратом був проведений в Італії. Відтоді активоване вугілля із суто медичного засобу перетворилося також на харчовий барвник маркуванням Е153. Щоправда, визнають її добавкою до їжі не всі країни - лише Росія, Україна, Нова Зеландія та європейські держави.

Хліб із вугіллям

До складу «вугільного» хліба входять борошно, тепла вода, сухі дріжджі, цукор, сіль, рослинна олія (соняшникова або оливкова) і саме активоване вугілля, стовчене на порошок. Іноді до нього додають вівсяне чи інше борошно в незначній кількості. За смаком же нічим не відрізнятиметься від звичного людям продукту.

Користь хліба

  • Любителі цього хлібобулочного виробу віддають перевагу йому за «чудову засвоюваність», що цілком імовірно, оскільки вугілля відоме своїми хорошими всмоктувальними здібностями.
  • Сприятливий вплив на роботу кишечника, поліпшення травлення.
  • У кишечнику людини з часом накопичується чимало шкідливих речовин і токсинів, які отруюють організм. Активоване вугілля здатне їх поглинути і вивести з організму, тим самим позбавивши людину отруйних речовин і шлаків.
  • Вугілля допоможе при отруєнні - воно всмоктує в себе отруту до того, як вона починає всмоктуватися в кров.
  • У «чорному короваї» зберігаються всі поживні речовини, мінерали та вітаміни, які є у звичайному хлібі. Він також насичує людину, є джерелом вуглеводів і корисних елементів (вітамінів групи В, холіну, вітамінів А і Е, Н, хлору, натрію, калію, магнію, фосфору, міді, цинку тощо).д.).

Хліб у руках

Шкода

Шкода незвичайного хліба пов'язана з наявністю в його складі екзотичного інгредієнта - активованого вугілля. Більшість людей упевнені в абсолютній корисності цього препарату і не підозрюють, що в разі регулярного або надмірного його застосування можуть з'явитися небажані проблеми зі здоров'ям.

  • У разі високих дозувань активоване вугілля спричиняє непрохідність кишківника. Попросту кажучи, людина зазвичай безконтрольно вживає препарат під час діареї, тим самим спричиняючи закреп. Той самий ефект очікує на людину, захоплену споживанням чорного хліба. Закреп може бути настільки серйозним, що порушує всмоктуваність кишківника, і людина починає страждати від нестачі вітамінів і мінералів. Своєю чергою, нестача поживних речовин веде до погіршення імунітету, порушення метаболізму і появи проблем зі здоров'ям.
  • Розвиток дисбактеріозу. Вугілля виводить з організму особливі ферменти, що відповідають за травний процес і здорову мікрофлору в кишечнику. У результаті в ШКТ починаються процеси запалень, а людина стикається з дисбактеріозом і підвищеним газоутворенням, що розвивається на його тлі.
  • Загроза для серця і судин. Занадто часте вживання незвичайного хліба веде до ослаблення серцевого м'яза, оскільки вугілля вимиває з нього необхідні для нормальної роботи мінерали (магній, кальцій, калій).
  • Рецидив виразкових захворювань. Хліб із вугіллям може призвести навіть до смерті, якщо його їсти в разі виразкових шлункових або кишкових захворювань. Річ у тім, що в разі виразки активоване вугілля може проникнути в ушкоджені судини й утворювати там тромби.
  • У вугіллі можуть міститися токсичні речовини. Нещодавно проведені дослідження засвідчили, що під час виготовлення активованого вугілля сировина, яка пройшла процес обвуглювання, утворює небезпечні вуглеводневі сполуки, які ушкоджують генну інформацію та можуть призвести до онкологічних захворювань.

Нарізаний хліб із вугіллям

Також не варто вживати цей продукт у таких випадках, оскільки він може нашкодити здоров'ю:

  • У разі вживання будь-яких лікарських препаратів (активоване вугілля має властивість «вбирати» в себе хімічні сполуки в шлунково-кишковому тракті й тим самим знижувати ефективність ліків)
  • Під час вагітності.
  • У дитячому віці до дванадцяти років.

Батон на дошці

Поради щодо приготування

Для приготування екзотичного продукту знадобиться:

  1. Борошно (близько 350 грамів)
  2. Тепла вода (200-250 мл)
  3. Сухі дріжджі (3 грами)
  4. Сіль (півтори чайної ложки)
  5. Цукор (одна чайна ложка)
  6. Рослинна олія (2 ст. л.)
  7. Активоване вугілля (5 г попередньо потовченого препарату).

У мисці необхідно змішати воду (50 мл), цукор, дріжджі та 1 ст. л. борошна.л. борошна. Усе перемішується до однорідного стану і ставиться в тепле місце на чверть години. Після необхідно залити суміш водою, що залишилася (теплою).

Далі необхідно замішати тісто. Спочатку борошно змішується ретельно з потовченим у порошок активованим вугіллям, а далі потроху додавати суміш із дріжджами. Має вийти м'яке тісто. Його необхідно замішувати не менше 5-6 хвилин. Наприкінці варто додати сіль і рослинну олію. Вручну замішувати тісто буде важко - процес стане набагато легшим, якщо скористатися кухонним комбайном із функцією замішування. Тісто готове, якщо воно стало гладким і еластичним. Його необхідно накрити харчовою плівкою і залишити на годину: тісто має за об'ємом збільшитися вдвічі.

Далі потрібно надати йому форму хліба, густо посипати його борошном і залишити ще на півгодини під рушником. Після на хлібі робляться кілька неглибоких надрізів. Духовку необхідно розігріти до 230 градусів, побризкати зсередини водою і відправити на 5 хвилин у неї хліб. Далі потрібно зменшити температуру до 220 градусів і випікати продукт протягом півгодини.

Хліб із духовки виймати відразу не можна. З дека його слід перекласти на решітку (щоб дно не підгоріло), відкрити трохи дверцята духовки і дочекатися повного охолодження випічки.

Висновок

Цей продукт викликав резонанс серед учених, дієтологів і прихильників правильного харчування. Хтось вживає тільки такий хліб, вважаючи його найбільш корисним, хтось обходить його стороною, щоб уникнути проблем зі здоров'ям. Однак нічого страшного в тому, щоб з'їсти пару його скибочок, немає. Головне - не надто захоплюватися і не зловживати ним за наявності протипоказань.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво? Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво?
Популярність легких алкогольних напоїв - сидру і пива, сьогодні перебуває на своєму піку. Більшість обивателів...
14.03.25
0
0
Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
14.03.25
0
0
Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
14.03.25
0
0
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0