Чай матча: корисні властивості та можлива шкода

Чай матча - не просто модний тренд у дієтології. Цей порошковий чай красивого зеленого відтінку і справді дуже корисний, оскільки містить багато антиоксидантів. Але, як і для будь-якого іншого напою, багато що залежить від того, наскільки правильно його приготовано.
Що таке чай матча
Матча - це не просто різновид зеленого чаю. Його отримують виключно з верхніх листочків, що ростуть на чайних кущах. Це молоде, а тому найм'якше і найгнучкіше листя, саме воно дає найкращий смак і містить найбільше корисних речовин. Більш розвинене листя стає твердим і частково корисні властивості втрачає.
Хоча чай матча асоціюється з Японією, насправді до Країни Вранішнього Сонця він потрапив із Китаю. У Піднебесній він добре відомий з часів династії Сун, коли було отримано перший порошковий чай, який робили тільки з того листя, що виросло в тіні. Сировина проходила обробку парою, сушку, і тільки після цього її розтирали в порошок - настільки дрібний, що він нагадував пудру. А ось до Японії чай потрапив тільки 1911 року, але дуже швидко прижився і став частиною чайної церемонії, тоді як у Китаї він поступово втратив популярність.
Нині для отримання сировини для цього напою чайні кущі за 20 днів до початку збору врожаю затінюють, щоб укрити від прямих ультрафіолетових променів. Через слабке освітлення процес росту листя сповільнюється, воно набуває більш насиченого відтінку за рахунок підвищення в ньому рівня хлорофілу.
Одночасно підвищується і вміст амінокислот. Саме така технологія вирощування зумовила особливості біохімічного складу чаю матча. Листя неодмінно збирають вручну, далі воно проходить обробку парою, і це зупиняє процес ферментації. Після такої обробки листя проходить процес сушіння, і в результаті виходить сировина. Вироблений з нього порошок отримує назву тенча, а ось уже отримана з нього пудра - чай матча.
Існують такі види чаю:
- Церемоніальний сорт, для якого відбирають наймолодші, м'які та ніжні чайні листочки. Саме він використовується в ритуалах дзен-буддизму,
- Преміальний сорт. Вважається менш солодким порівняно з церемоніальним, та й не таким терпким, як кулінарний сорт. У ньому присутні всі корисні речовини, за які так цінують чай матча, хоча листочки збирають трохи пізніше, ніж сировину для церемоніального сорту,
- Кулінарний сорт. Для нього листочки зривають в останню чергу. Він має найбільш виражений смак, який більшість любителів напою описує як терпкий. Його використовують для десертів, смузі, інших страв.
Найкрасивіший зелений відтінок дає преміальний сорт, але коштує він досить дорого.
Користь
Для приготування чаю використовують ціле листя, тому всі корисні речовини в ньому містяться у вищій концентрації. Це, наприклад, пліфеноли, флавоноїди, амінокислоти, нутрієнти - всі вони мають різну дію, від протизапальної до антиоксидантної. Користь чаю матча зумовлена всіма цими речовинами, вплив яких потрібно розглянути докладніше.
Хімічний склад чаю матча
До складу цього порошкового чаю входять такі важливі компоненти як:
- Епігаллокатехін - це дуже сильний антиоксидант, навіть потужніший за аскорбінову кислоту і вітамін Е. І цього елемента чай матча містить у 100 разів більше, ніж будь-які інші сорти чаю. Є наукові докази того, що епігаллокатехін гальмує процеси старіння, допомагає боротися із зайвою вагою, має властивості натурального антибіотика і є профілактичним засобом проти онкологічних захворювань,
- L-теанін. Цей елемент сприяє виробленню серотоніну і дофаміну - двох гормонів, що впливають на роботу мозку і на настрій. Вони впливають також на альфа-хвилі, і завдяки цьому людина може розслабитися, але не відчувати при цьому сонливість,
- Кофеїн. Цей компонент також міститься у великій кількості. Але через L-теанін його засвоєння відбувається повільніше, тому тонізуючий ефект проявляється більш плавно, і артеріальний тиск не підвищується.
Але описаними ефектами позитивні властивості напою не вичерпуються. Він також захищає шкіру від дії шкідливого для неї ультрафіолету, а ще - широко застосовується в дієтології.
Чай матча як засіб для схуднення
Наукові дослідження показали, що та комбінація антиоксидантів, що міститься в чаї матча, допомагає уповільнити ріст жирових клітин. Крім того, напій пригнічує апетит і усуває відчуття голоду, а ще - забезпечує енергією без придбання зайвих калорій.
Детоксикація
Чай матча вважається найкращим засобом для детоксу. Він містить багато хлорофілу, а ця речовина допомагає зв'язувати важкі метали та виводити їх з організму. Також він очищає печінку і прискорює процеси метаболізму.
Концентрація уваги
Завдяки поліфенолам, флавоноїдам та іншим корисним компонентам чай матча впливає на центральну нервову систему. Зокрема, він допомагає краще концентруватися. У Японії він є складовою частиною багатьох БАДів, спрямованих на поліпшення когнітивної функції.
Чай матча як альтернатива каві
Матча лате сьогодні пропонують багато кафе. Дійсно, цей чай може стати альтернативою кави і за смаком, і за дією, що чиниться. Вважається, що він навіть сильніше бадьорить, не чинячи при цьому побічних ефектів, і в будь-якому разі склянка такого чаю стає приємним ритуалом.
Шкода
Незважаючи на всі корисні властивості, у цього напою є протипоказання. Через те, що його випивають разом із заваркою, людина отримує більшу кількість антиоксидантів та інших компонентів. Вони значно активізують усі процеси, що відбуваються в організмі.
Матча протипоказаний матерям-годувальницям, а також людям, які страждають на хронічний гастрит або виразкову хворобу, - саме з описаних вище причин. Крім того, не рекомендується його пити перед сном, оскільки він сильно бадьорить.
Ще один нюанс - будь-яке чайне листя містить свинець. Але зазвичай саму сировину людина викидає, п'є тільки заварку, і більша частина свинцю в організм не потрапляє. У випадку з цим напоєм все не так - практично весь свинець буде отримано. Тому захоплюватися цим чаєм не варто, і купувати потрібно тільки найякісніші сорти, що не містять шкідливих компонентів.Поради: як правильно застосовувати порошок
Щоб приготувати традиційний напій, потрібна миска для японського чаювання, звичайна мірна ложечка і особливий бамбуковий віночок часен, за допомогою якого збивається піна. Пропорція така: на 70 мл води - 2 г чаю матча. Киплячу воду наливають у миску та збивають вінчиком. Це допомагає нагріти посуд. Потім миску витирають, насипають у неї чай, який можна навіть просіяти через ситечко, щоб потім простіше було його збити.
У миску наливають трохи гарячої води і збивають суміш до повного розчинення пудри. Потім підливають ще гарячої води і збивають до отримання піни. Що довшим та інтенсивнішим буде процес, то щільнішою вийде піна. Одразу після приготування чай потрібно випити, інакше порошок просто осяде на дно і напій втратить смак, а частково - і корисні властивості.
У Європі матча п'ють із молоком - кокосовим, соєвим або звичайним знежиреним. Можна вибрати до напою будь-який підсолоджувач.
Правильно заварений чай матча матиме насичений салатовий відтінок, середній між темним і фісташковим.
У самій Японії чай матча додають у різні продукти:
- Рисове печиво, яке може бути як солодкуватим, так і злегка солоним. Його також прикрашають засушеними квітами або традиційними для даного регіону візерунками,
- Сендвічі дораякі. За виглядом страва нагадує гамбургер. Але насправді шар між булочками, приготованими з використанням матча, складається з солодких бобів анко і білкового крему,
- Традиційний японський мармелад іокан. Його готують на основі солодких бобів адзукі та водоростей агар-агар, можуть додавати каштани, хурму, пелюстки сакури та чай матча.
Чай матча часто використовують як натуральний барвник, додаючи його і в крем, і в бісквіт, і в інші страви.



