Шоколад чи какао - що корисніше?

Часто можна почути, що шоколад призводить до ожиріння і взагалі від нього варто відмовитися, але мало хто говорить, що цей продукт несе величезну користь для організму. Діти дуже люблять шоколадки не тільки тому, що вони солодкі, насправді ж, це природна потреба організму. Висока калорійність - має свої переваги. Те ж саме можна сказати і про какао-порошок. Величезна безліч міфів і недомовленостей овіяно навколо цього продукту. Але ж його застосовують повсюдно, і людина вживає його, навіть не замислюючись. Щоб зрозуміти користь і шкоду шоколаду та какао, слід розглянути ці продовольчі товари більш детально.
Де знайшли застосування ці продукти
Какао-порошок широко використовується в кулінарії. Виготовлення здобної продукції, дитячих швидких сніданків, багатьох кондитерських виробів і різноманітних цукерок без нього практично неможливе. Також цей порошок застосовують у косметології: на його основі роблять різні маски та креми для шкіри.
Шоколад також виготовляють із перетертих какао-бобів, проте тільки в тому разі, якщо йдеться про справжній якісний шоколад. У 21 столітті умільці навчилися робити шоколад із застосуванням порошків глюкози, фруктози і харчового барвника і продавати кінцевий продукт як шоколадні цукерки, але з шоколадного в них тільки зовнішня схожість. Відповідно ні про яку користь і мови бути не може. Однак справжній шоколад здатний як позитивно впливати на багато функцій організму, так і завдати непоправної шкоди.
Факторів дуже багато, але основний - якість тих самих какао-бобів. Плоди, які ростуть у країнах із низькою економікою та соціальною незахищеністю, іноді збирають в антисанітарних умовах. Тому шоколадні продукти, як і сам какао-порошок, можуть нести безліч не найприємніших сюрпризів.
Корисні властивості шоколаду
Зараз на ринку можна зустріти величезний асортимент шоколадної продукції: молочний, темних, екстра темний і навіть білий шоколад, який по суті таким не є. Тому варто розглядати тільки справжній екстра чорний шоколад, у ньому мінімальна кількість хімії та різних добавок. Він повинен мати яскраво виражений гіркий смак, не танути в руках, легко ламатися і мати дуже темний відтінок. Саме він має корисні властивості:
- Підвищує рівень цукру в крові, що здатне надати організму енергії та створити запас бадьорості на цілий день.
- Чутки про те, що часточка шоколаду покращує роботу мозку - дійсно правда.
- Має заспокійливий ефект і зміцнює нервову систему людини.
- Часточка шоколаду вранці здатна пробудити всі важливі процеси організму після сну завдяки високому вмісту теоброміну.
- За рахунок високої калорійності підтримують людей у боротьбі з анорексією.
- Є хорошим афродизіаком, здатним пробудити статевий потяг.
- За рахунок гормонів щастя, які містяться в шоколадній продукції, підвищується настрій.
- Сприяє розрідженню крові.
Корисні властивості какао
Какао має у своєму складі понад 200 корисних поживних речовин. Містить величезну кількість рослинних білків, різних жирних кислот, вуглеводи, вітаміни та мінерали. Тому напій, зварений з порошку какао-бобів, дійсно можна назвати джерелом корисних речовин. Цей продукт дуже активно впливає на процеси в організмі:
- Сприяє здоровому вигляду шкіри. На його основі зроблено багато кремів від засмаги і для засмаги. Завдяки підвищеному вмісту меланіну шкіра отримує захист від ультрафіолетових променів.
- Тонізує всі процеси організму.
- Як не парадоксально, від какао дуже важко погладшати, цей продукт покращує обмін речовин і прискорює процес розщеплення накопичених жирів.
- Зміцнює імунітет і є профілактичним засобом від більшості інфекційних захворювань.
- Приводить у тонус м'язи організму, тому дуже популярний у спортсменів після виснажливих тренувань.
- Знижує ризик появи діабету та інсульту.
- Зміцнює серцево-судинну систему та перешкоджає виникненню інфаркту.
- Позитивно впливає на ріст і волосся та застосовується у виготовленні шампунів і гелів для душу.
- Благотворно впливає на розумову діяльність.
- Завдяки наявності великої кількості ендорфінів допомагає боротися з депресією.
Протипоказання
Якими б корисними ці продукти не були, але з ними потрібно бути дуже обережними. Наявність протипоказань і небажаних наслідків у разі їхнього надмірного вживання свідчить про те, що потрібно знати міру. Шоколад має більше протипоказань: його не слід вживати людям зі схильністю до ожиріння та діабетикам. А якщо сильно захоплюватися цим десертом - легко можна такі схильності набути. Єдине але - справжнього чорного шоколаду багато з'їсти не вийде чисто фізично. А підробки - це не що інше, як звичайний цукор із різними добавками. А цукор недарма називають білою смертю.
З какао складніше. Крім протипоказань є ризик наштовхнутися на дуже неякісний порошок. Деякі країни, які займаються збором бобів, не виділяють належних коштів на їх обробку. Тому не варто дивуватися тому, що в порошку можуть спочатку бути таргани або личинки різних комах, пил, цвіль тощо.
Від напою варто беззастережно відмовитися дітям до 2-х років, оскільки напій здатний викликати гіперактивність, вагітним жінкам, через здатність какао-порошку провокувати тонус матки і діабетикам. Надмірне вживання продукту здатне завдати непоправного удару по нирках, печінці та шлунково-кишковому тракту. Тому какао, як і шоколад, потрібно вживати тільки в обмежених кількостях.Найбільш корисний продукт
Природно, корисних властивостей набагато більше у какао. Це продукт, який ще не піддавався обробці хімією і не розбавлявся різними синтетичними добавками. Якщо вживати його в міру, він здатний зміцнювати імунітет і підтримувати найважливіші процеси організму. Чашки напою раз на два-три дні буде більш ніж достатньо, головне пам'ятати про протипоказання: вагітним, дітям і діабетикам варто відмовитися від вживання такого засобу.
Шоколад же здатний відновити сили в дуже короткі терміни. Але й ризик отримати негативні наслідки теж вищий. Часточка гіркої справжньої шоколадки вранці - принесе виключно користь, активує роботу всіх органів і додасть сил, а плитка перед сном молочного «чогось, що називає себе шоколадом» неодмінно залишиться на боках у вигляді зайвих складочок...



