Корисні властивості та шкода какао

Корисні властивості та шкода какао
Насіння

Какао - улюблений багатьма з дитинства продукт. Його дають з раннього віку навіть у дитячих садках. Його користь зумовлена великою кількістю мінералів і мікроелементів у складі. Однак, корисний лише натуральний виріб. Продукти, отримані шляхом переробки та додавання компонентів хімічного походження можуть завдати й шкоди організму.

Що таке какао

Какао з'явилося на Європейському континенті завдяки Христофору Колумбу, який привіз цей продукт. У ті часи вона була абсолютно невідомою і незвіданою, тому для багатьох людей виявилося великим відкриттям не тільки її смакові якості, а й користь для організму.

Какао

Технології переробки та добування цього продукту змінювалися протягом часу. Спочатку насіння подрібнювали, отримуючи порошок, який в подальшому і вживали в їжу. Потім, через деякий час, люди дізналися, що з цього плоду можна добувати й олію. Після такого відкриття через деякий час люди стали робити на його основі шоколад, творцем якого вважається Джон Фрі.

Какао-боби ростуть на високому дереві. Висота його досягає 3 і більше метрів. Дерево це дуже добре плодоносить тільки в певних умовах. За ним потрібен певний догляд. Крім того, перші плоди на ньому з'являються не раніше, ніж через кілька років після досягнення зрілості.

Самі ж плоди досягають достатнього рівня зрілості через півроку після початку дозрівання. Колір їх поступово змінюється. Розміри плоду можуть досягати 25 см у довжину. У кожному з них міститься велика кількість насіння, з якого і роблять порошок.

Какао росте

Але, всупереч міфам, це насіння має не такий смак і запах, як мелений порошок, який ми звикли вживати в їжу. Найпопулярнішими і найсмачнішими вважаються плоди, які ростуть в Африканських і Азіатських країнах. Але для отримання какао-порошку виробники можуть змішувати кілька сортів цієї рослини.

Користь

У складі какао-бобів міститься безліч корисних речовин. Дуже важливим елементом є олія, яку навчилися добувати шляхом певної переробки плоду. Воно становить досить великий обсяг - близько 50 %.

У складі міститься:

  • Білок.
  • Цукор.
  • Крохмаль.
  • Клітковина.
  • Масло.
  • Мінерали.
  • Вітаміни.
  • Вуглеводи.
  • Жири.
  • Кофеїн.
  • Дубильні речовини.

Специфічні сполуки в складі дають змогу чинити на організм людини такий вплив:

  • Антиоксидантний вплив.
  • Виводить шлаки і токсини.
  • Зміцнює серцевий м'яз.
  • Допомагає травленню завдяки вмісту клітковини.
  • Знижує тиск.

У складі його містяться такі вітаміни:

  1. А.
  2. РР.
  3. Е.
  4. Групи В.
  5. Бета-каротин.

А також із мінералів присутні натрій, магній, фосфор, калій, сірка, цинк, мідь і залізо.

Вченими доведено, що користь какао зумовлена здебільшого цинком і залізом у його складі. Вони забезпечують організм людини захистом і енергією. Для цього необхідно випивати як мінімум пару чашок на тиждень.

Натуральний продукт, який не був підданий переробці за допомогою тепла, зберігає в собі всі корисні властивості. Насамперед, такий напій допоможе якнайшвидшому відновленню мускулатури після тренувального процесу. Тому спортсменам можна вживати його, не додаючи цукор.

Какао зростає

Шкода

Необхідно пам'ятати, що тільки натуральний продукт матиме позитивний вплив на організм людини. Оскільки в складі його містяться пуринові сполуки, людям із захворюваннями нирок необхідно бути обережними і не перевищувати рекомендованого дозування.

Крім того, ці сполуки можуть спричиняти відкладення солей.

Дітям до трьох років, людям, які страждають на цукровий діабет, а також тим, хто має зайву вагу, також слід утриматися від вживання цього напою.

Какао, що виготовляється на виробництві з додаванням хімічних компонентів і сировини неналежної якості, може завдати шкоди організму навіть дорослої людини. Тому завжди слід попередньо вивчити інформацію про виробника, щоб бути впевненим у якості продукту.

Слід пам'ятати, що неякісна сировина може містити в плодах певного роду комах. Таке явище зустрічається не часто, але виробники зазвичай намагаються сильніше обробляти плоди, щоб уникнути виникнення таких ситуацій.

У людей, які страждають на часті головні болі та мігрень, можуть виникати загострення, оскільки в порошку міститься кофеїн.

Продукт вважається не алергенним, але покрив комах, які могли потрапити до порошку під час переробки плодів, досить алергенний.

Боби какао

Поради щодо використання

Найкраще готувати напій з какао-порошку в такий спосіб: розвести в склянці молока три столові ложки какао, попередньо довівши молоко до кипіння. Після цього можна додати цукор за смаком. Після чого слід на повільному вогні варити напій приблизно 5 хвилин. Ще одним способом його використання є додавання його в готові страви, наприклад, у випічку та інші страви.

Напій какао

Багато жінок люблять застосовувати порошок у косметологічних цілях. Вважається, що маска, створена на основі какао, покращує зовнішній вигляд шкіри і насичує її необхідними вітамінами. Для приготування маски беруть порошок, змішують його з будь-якою базовою олією і додають трохи води. Також для цієї ж мети підійде какао-масло. Його застосовують не тільки на шкіру обличчя як маску або крем, але також ним можна змащувати сухі ділянки шкіри, наприклад, лікті, коліна.

У медичних цілях його використовують як відхаркувальний і протизапальний елемент. Він допомагає при ангінах, бронхіті та інших захворюваннях горла і дихальних шляхів.

Оскільки в ньому міститься клітковина, то випивати цей напій корисно людям, які страждають на закрепи. Крім того, какао є жовчогінним засобом.

Користь какао зумовлена безліччю корисних компонентів у складі. Такий напій буде корисний не тільки дорослим, а й дітям. Однак, вживати її не слід малюкам до трьох років. Також і для дорослих є деякі протипоказання. Вченими доведено, що вона допомагає боротися зі стресами та депресією. Тому регулярне вживання такого напою забезпечить людину більшою стресостійкістю і знизить ризик виникнення різних захворювань.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0
Баранячий жир: користь і шкода Баранячий жир: користь і шкода
Баран - це назва роду тварин, до якого належать архари, муфлони та свійська вівця. Ось про овець та їхніх чоловічих...
14.03.25
0
0
Протеїнові батончики - користь і шкода Протеїнові батончики - користь і шкода
Активний спосіб життя став невід'ємною частиною життя кожної сучасної людини. Але для підтримки фігури в тонусі,...
14.03.25
0
0
Ячмінні пластівці - користь і шкода Ячмінні пластівці - користь і шкода
Вважається, що ячмінь спочатку з'явився в Азії, звідти культура поширилася по всьому світу. Людям припали до смаку...
13.03.25
2
0