Сирі яйця - користь і шкода для здоров'я

Яйця вважаються дуже корисним і необхідним для нормального функціонування організму продуктом. Способів приготування яєць дуже багато - різні варіанти омлетів, знайома всім яєчня... Без яєць неможливо уявити собі багато видів випічки (а точніше, тіста). Одним словом, цей продукт займає важливу роль у раціоні людини.
А чи можна вживати в їжу яйця, які не пройшли термічну обробку? Чи не небезпечно це для здоров'я? Докладний розбір цього питання - далі в статті.
Яйця - основні відомості про продукт
Більшість людей знайомиться з цим продуктом ще в дитинстві та продовжує в тому чи іншому вигляді споживати його впродовж усього життя. З яєць можна приготувати як повноцінну страву (наприклад, яєчню або омлет), так і використовувати продукт як інгредієнт у складі багатьох салатів і соусів. Також, як відомо, яйця є основною складовою випічки та використовуються під час замісу здобного тіста.
У продукті вкрай високий вміст білка - елемента, необхідного для нормального розвитку нашого організму і зростання м'язової маси. Крім того, яєчний жовток багатий насиченими жирними кислотами, а також корисними мінералами і вітамінами. Жовток є джерелом холестерину - всупереч поширеній думці, холестерин необхідний нашому організму, проте вживати його варто в розумних межах.
Варто сказати, що продукт славиться достатнім вмістом жиру, вкрай важливого для функціонування всіх органів, а особливо - репродуктивної системи.
Яйця також вельми поживні, мають високу калорійність і дуже добре справляються з відчуттям голоду, на досить тривалий час насичують.
Вживання в їжу сирого продукту зумовлене тим, що в ньому набагато вищий вміст корисних речовин і вітамінів, оскільки вони не руйнуються під час впливу температури. Однак під час поглинання сирого яйця потрібно бути дуже обережним, щоб не нашкодити здоров'ю.Корисні якості
Сирі яйця дійсно вельми корисні для організму, але лише за дотримання важливої умови - свіжості продукту. А ось неякісний, з вичерпаним терміном придатності продукт може серйозно нашкодити організму. Тому, щоб уникнути неприємних наслідків, необхідно обирати і вживати в їжу тільки хороші яйця, придбані в перевіреному місці.
- Яєчний жовток надзвичайно багатий на жирні кислоти. Так, поліненасичені кислоти Омега-3 і Омега-6 слугують джерелом енергії, зміцнюють імунітет, покращують стан серця і позитивно впливають на нервову систему та мозок. Нестача цих кислот загрожує погіршенням розумової діяльності, розладами менструального циклу і проблемами з репродуктивною системою у жінок, слабкістю і занепадом сил.
- Жирні кислоти перешкоджають виникненню ракових клітин, зміцнюють організм і регулюють обмін речовин.
- Жовтки дуже багаті на вітамін А, або каротин. Ця речовина відіграє важливу роль у здоров'ї кісток і зубів, зміцнює опорно-руховий апарат, а також покращує зір і перешкоджає виникненню хвороб очей.
- Яйця - джерело кальцію, крім того, в них дуже високий вміст білка (у сирому продукті його значно більше, ніж у тому, що пройшов термічну обробку). Перераховані елементи беруть участь у формуванні кісткової тканини і м'язової маси, знижують ризик травм кісток і суглобів.
- У складі яйця є вітаміни групи В, необхідні для нормальної роботи травної системи, що регулюють важливі обмінні процеси, які відбуваються в організмі, а також беруть участь у функціонуванні нервової системи. Крім того, вітамін В12 важливий для нормальної роботи кровоносної системи.
- Вітамін D, наявний у яєчному жовтку, зміцнює кістки, благотворно впливає на стан шкірних покривів, служить профілактикою рахіту в дітей.
- Токоферол і вітамін Е допомагають підтримувати здоров'я жіночої репродуктивної системи, нормалізують цикл і допомагають у разі болісних менструацій. Крім того, корисний вітамін Е для краси волосся і нігтів.
- Вживання продукту в їжу допомагає побороти біль у м'язах і відновити організм після інтенсивних навантажень або перенесених захворювань.
- З давніх-давен відомо, що сирі яйця допомагають повернути зірваний голос і зміцнити голосові зв'язки.
У чому полягає шкода
- Уся користь може бути зведена на «ні» в разі вживання простроченого або неякісного продукту.
- Головна небезпека сирих яєць - ризик підхопити кишкову інфекцію (сальмонельоз). За відсутності термічної обробки всередині продукту, а також на його шкаралупі, можуть залишитися хвороботворні бактерії та інфекції, які під час потрапляння до кишківника спричиняють серйозні розлади.
- Продукт низької якості може спровокувати харчове отруєння або деякі його симптоми: нудоту, блювоту, діарею.
- У деяких випадках яйця можуть викликати алергію.
Поради
- Вживайте в їжу продукт, тільки якщо ви впевнені в його свіжості! Обов'язково ретельно промивайте шкаралупу під гарячою водою - це допоможе вбити бактерії, що мешкають на поверхні продукту. На оболонці не повинно бути ніяких тріщин.
- Також перед вживанням перевірте яйце на свіжість - опустіть його в склянку з водою. Зіпсований продукт підніметься на поверхню води.
- Найвідоміший рецепт із сирим продуктом - «гоголь-моголь». Потрібно змішати молоко, цукор і білий хліб (за бажанням), потім вбити туди жовток і білок і ретельно розмішати. Така страва зміцнює імунітет, покращує травлення і допомагає боротися з різними захворюваннями.
- Утім, можна робити різні коктейлі. Надати напою смаку й аромату допоможуть спеції та приправи. Можна додавати також сік, молоко, варення або порізані ягоди чи фрукти.
- Важливо не зловживати продуктом, інакше замість користі можна отримати вкрай неприємні симптоми. На день рекомендується з'їдати або випивати не більше 2-3 яєць.
Висновок
Щоб отримати максимальну користь і мінімум шкоди, потрібно використовувати тільки свіжий і якісний продукт. Тільки в цьому випадку ви зміцните своє здоров'я і значно поліпшите імунітет.



