Що корисніше для здоров'я молоко чи кисле молоко

Що корисніше для здоров'я молоко чи кисле молоко
Молочні продукти

Про користь молочних продуктів знають усі. У раціоні здорового, збалансованого харчування їм відводиться одна з головних ролей. Категорія цієї продукції обширна, включає багато різних видів. Незважаючи на те, що у виробництві використовується одна і та сама сировина, їхні властивості мають певні відмінності.

Багатьом любителям цих продуктів хотілося б знати, що приносить більше користі організму, кисле молоко чи кисле молоко, чи можуть вони чинити негативний вплив. Детальна інформація про ці популярні види молочної продукції допоможе розібратися в даному питанні.

Специфіка молока і кислого молока, загальні відомості

Вироблення молока у тварин є природним процесом, необхідним для вигодовування потомства. З незапам'ятних часів людина гідно оцінила цей продукт, зробила його важливою частиною раціону. Найбільш поширеним видом продукції є молоко корів. У менших обсягах отримують цю продукцію від кіз, овець, верблюдів, кобил тощо.

Цей природний продукт має склад, необхідний для росту, розвитку дитинчати. У ньому є всі мінерали, вітаміни, амінокислоти, інші елементи, що беруть участь у процесах обміну, синтезу, регенерації. За поживною цінністю молоко займає одну з провідних позицій у категорії продуктів. Цільна продукція практично недоступна для жителів міст. Для продовження терміну зберігання, оптимізації вмісту жирів, запобігання ризику розмноження патогенних організмів молоко на виробництвах проходить різні види обробки. На прилавки магазинів надходить продукт:

  • Пастеризований.
  • Стерилізований.
  • Топлений.

Сировиною для приготування простокваші є молоко. Для її отримання можна просто залишити незбиране молоко в теплому місці на кілька днів. Прискорити цей процес, надати готовому продукту особливих властивостей, допомагає додавання бактеріальних основ. У цій якості використовується йогурт або сметана, спеціальні бактерії. Усі корисні мікроелементи, що містяться в молоці, у кисляку зберігаються.

Молоко і кисле молоко

Користь молока

Склад молока залежить від багатьох чинників. На нього впливає вид тварин, порода, умови годівлі та утримання, пора року та ін. У будь-якому з продуктів міститься багато тваринного білка, понад два десятки амінокислот, необхідних для організму. До мінерального комплексу входять магній, цинк, калій, фтор тощо. Молоко є одним з основних постачальників кальцію. Є в ньому і вітаміни A, C, E, представники групи B. Калорійність безпосередньо залежить від жирності. Наприклад, у 100 г продукту жирністю 2,5% міститься 60 ккал.

Молоко має кілька корисних властивостей. Його вживання:

  • Активізує вироблення аденозину, що забезпечує повноцінний сон.
  • Допомагає боротися із застудними захворюваннями, інфекціями.
  • Запобігає розвитку остеопорозу.
  • Сприяє активному нарощуванню м'язової маси.
  • Забезпечує профілактику атеросклерозу.
  • Зміцнює кісткову систему, зуби.
  • Підвищує імунітет.

У продукті міститься ліпаза, що бере участь у процесі розщеплення жирів. Дієтологи рекомендують включати в меню молоко невисокої жирності тим, хто хоче схуднути. Воно сприяє виведенню зайвої рідини з організму. При цьому корисні мінерали не вимиваються.

З цієї природної продукції можна приготувати величезну кількість смачних і ситних страв. Вона обов'язково стане в пригоді людям, які приділяють увагу різноманітності раціону.

Молоко

Користь кислого молока

Про корисні властивості кисломолочних продуктів відомо давно. Вчені детально вивчили механізм їхнього впливу на організм людини. Отримання кислого молока не вимагає термічної обробки, що дозволяє повністю зберегти всі якості природної сировини. Наявність кисломолочних бактерій розширює спектр позитивних впливів, забезпечує кращу засвоюваність продукту.

Як і всі продукти цієї категорії, кисле молоко чинить благотворний вплив на роботу органів шлунково-кишкового тракту. Але її калорійність нижча, ніж у сметани, у смаку немає такої вираженої кислоти, як у кефірі. Включення кислого молока в раціон:

  • Нормалізує кишкову мікрофлору.
  • Активізує перистальтику, запобігає закрепам.
  • Стимулює процес перетравлення їжі.
  • Допомагає позбутися зайвої ваги.
  • Зміцнює природну захисну систему.
  • Знижує рівень холестерину.
  • Покращує структуру нігтів, волосся.
  • Підвищує активність реакцій обміну.

Ця кисломолочна продукція забезпечує відчуття ситості, в ній містяться речовини, що розщеплюють жирові клітини. Кисле молоко можна використовувати в дієтах для схуднення, розвантажувальних днях. Вона виключить болісне відчуття голоду, забезпечить ефективне видалення зайвих кілограмів.

Включити в меню цей напій можуть і люди з алергічними реакціями на лактозу. Він особливо корисний майбутнім мамам, яким необхідні легкозасвоювані білки, молочна кислота. Регулярне вживання кислого молока за дві години до сну допоможе підтримувати у відмінному стані судини, нігті, волосся, шкіру.

Продукт містить комплекс амінокислот, серед яких аргінін, валін, метіонін. Для спортсменів, які бажають активно нарощувати м'язову масу, він стане незамінним помічником. Наявність кальцію дає змогу зміцнювати кістки, знизити ризик травм під час тренувань.

Кисле молоко застосовується в домашньому догляді за шкірою, волоссям. Воно використовується для очищувальних, поживних масок, обгортань для схуднення, боротьби з целюлітом.

Кисле молоко

Протипоказання

Існує думка, що дорослим людям вживати молоко не можна. Цей природний продукт призначений для вигодовування потомства, отже, мікроелементи, що містяться в ньому, можуть бути корисними тільки для дітей. Це не зовсім так. Дійсно, за порушень функцій шлунка, дванадцятипалої кишки, тонкого кишечника вживати цей напій не варто.

З віком сповільнюються багато процесів, зокрема вироблення ферментів, що розщеплюють тваринний білок. У результаті молоко якісно не перетравлюється, протеїни накопичуються в кишечнику, відбуваються процеси гниття, що супроводжуються газоутворенням. Але якщо захворювань цих органів немає, вживання продукту не супроводжується побічними ефектами, виключати його з раціону не варто.

Не можна пити молоко в чистому вигляді в разі:

  • Панкреатиті.
  • Запорів.
  • Коліті.
  • Непереносимості лактози.
У кислого молока мало протипоказань. Вона відмінно засвоюється організмом. Але якщо є сечокам'яні захворювання, хвороби печінки, підшлункової залози, виразка шлунка, потрібно проконсультуватися з лікарем.

Який продукт корисніший, рекомендації

Відмінна засвоюваність кислого молока, мінімальна кількість протипоказань роблять його кращим варіантом для дорослих людей. Цей напій можуть вживати люди із захворюваннями органів травлення, він стане чудовим доповненням раціону атлета, вагітної жінки. Кисле молоко допоможе літнім людям уникнути закрепів, поліпшити процеси перетравлення їжі. Цей кисломолочний продукт обов'язково стане в пригоді в домашній косметології.

Для дитячого меню найкращим варіантом є молоко, що постачає білок, кальцій, вітаміни, мінерали, необхідні для росту, розвитку. Дітям потрібно давати його як самостійний напій, використовувати для приготування каш, запіканок, омлетів тощо. Але до року включати молоко корови в раціон небажано, воно може викликати алергічні реакції.

Цей продукт рекомендується вживати при подагрі, для активізації виведення пуринів. Включати його в раціон можна і потрібно в будь-якому віці, якщо немає протипоказань для забезпечення постачання легкозасвоюваного білка. При виборі перевагу слід віддати пастеризованій продукції. У ній зберігається більше корисних речовин.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво? Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво?
Популярність легких алкогольних напоїв - сидру і пива, сьогодні перебуває на своєму піку. Більшість обивателів...
14.03.25
0
0
Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
14.03.25
0
0
Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
14.03.25
0
0
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0