Користь і шкода чорносливу для організму людини

Користь і шкода чорносливу для організму людини
Фрукти

Позитивний вплив сухофруктів на здоров'я давно відомий. Ці продукти мають високу харчову цінність, швидко і на тривалий час втамовують голод, позитивно впливають на роботу травної системи і загалом добре впливають на наш організм завдяки багатому вітамінами складу. Крім того, фрукти в сушеному вигляді набувають нового, вельми цікавого і незвичайного смаку, що також є безперечною перевагою.

У чому полягає користь сушеної сливи, який хімічний склад цього продукту, про що потрібно пам'ятати, купуючи і вживаючи в їжу чорнослив - відповіді на ці питання далі в статті.

Чорнослив - основні відомості про нього

Наводити докладний опис і біологічну характеристику продукту, напевно, не потрібно, адже кожен знає, що являє собою чорнослив. Це висушені для тривалішого і кращого збереження плоди сливи, які широко вживаються в кулінарних і косметологічних цілях.

Чорнослив має чудовий, солодкуватий смак і за розумного споживання приносить нашому організму колосальну користь. Добре відомий сприятливий вплив продукту на травлення і шлунково-кишковий тракт загалом.

Крім того, сухофрукти відомі своєю чудовою здатністю моментально насичувати і надовго вгамовувати голод. Ось чому сушені плоди сливи часто рекомендується брати в походи і вживати при високоінтенсивних, тривалих фізичних навантаженнях.

Корисні властивості для організму

Вплив, який чинить чорнослив на здоров'я, величезний. Вживання цього продукту (в розумних, звичайно ж, межах) може якнайкраще позначитися на стані та зовнішньому вигляді будь-якої людини:

  • Сушені плоди сливи широко застосовуються в народній медицині для поліпшення функціонування травної системи. Жменя чорносливу на день значно полегшує процес перетравлення і всмоктування їжі, служить профілактикою нетравлення і здуття.
  • Сприятливо впливає продукт на мікрофлору кишечника, значно знижуючи ризик злоякісних утворень у товстому кишечнику.
  • Добре відомий легкий послаблювальний вплив сухофруктів на організм. Продукт допомагає легко і безболісно впоратися із закрепами, прискорити природне очищення кишківника, вивести токсичні речовини і шлаки з організму. До речі, через цей ефект рекомендується вживати чорнослив під час розвантажувальних днів, а також тим, хто сидить на дієті й хоче позбутися зайвих кілограмів.
  • Високий вміст природних антиоксидантів значно покращує роботу обмінних процесів в організмі, сповільнює старіння і зношування органів, а також слугує профілактикою багатьох захворювань, зокрема - утворення злоякісних пухлин.
  • Вітаміни групи B (тіамін, рибофлавін) також входять до складу плодів сливи; вони потрібні нашому організму для нормального обміну речовин, всмоктування їжі та вуглеводів, білків і жирів, які входять до неї. Вітаміни цієї групи також благотворно впливають на стан нервової системи, покращують настрій, нормалізують сон, допомагають впоратися з безсонням.
  • У складі чорносливу є велика доза кальцію і вітаміну A, відповідального за ріст і розвиток організму, що зміцнює кісткову тканину і зубну емаль.
  • Вкрай корисні сушені сливи і для роботи імунної системи. Аскорбінова кислота, що міститься в сливах, чудово впливає на імунітет, зміцнюючи його і зменшуючи ризик безлічі захворювань.
  • Вітамін K необхідний для синтезу гемоглобіну і нормальної роботи кровоносної системи.
  • Калій у складі необхідний для нормального функціонування серцево-судинної системи, зміцнення серцевого м'яза, профілактики хвороб серця і судин. Завдяки чорносливу регулюється робота серця, нормалізується артеріальний тиск. Рекомендується внести продукт у свій раціон особам, які страждають на гіпертонію, мігрені.
  • Токоферол, що міститься в сливі, вкрай корисний для здоров'я жінок і краси волосся, нігтів і шкіри.
  • Продукт корисний для здоров'я печінки, її відновлення і поліпшення роботи цього органу.
  • Чорнослив має антибактеріальні властивості, під час вживання очищає ротову порожнину від мікробів, знижує ризик карієсу.
  • У сухофруктах містяться потрібні організму вітаміни і мінерали: йод, залізо, фтор, молібден, марганець, бор, фосфор, алюміній і багато інших. Ці елементи зміцнюють організм, покращують його роботу, задовольняють потребу у вітамінах і корисні в разі авітамінозу.

Чорнослив перед вживанням

Можлива шкода

А ось про що слід пам'ятати під час вживання продукту:

  • Перевищення рекомендованої дози чорносливу може спричинити ожиріння, оскільки калорійність сухофруктів вкрай висока - близько 250 калорій містяться в 100 г сушених плодів.
  • У висушеній сливі в невеликій дозі містяться канцерогенні речовини, шкідливі для здоров'я. Тому вкрай не рекомендується зловживати чорносливом.
  • За наявності цукрового діабету продукт також може бути протипоказаний через високий вміст глюкози в складі.

Апетитний чорнослив

Рекомендації

  1. Під час купівлі чорносливу звертайте увагу на його зовнішній вигляд. Хороший продукт не повинен блищати і бути липким - наявність цих ефектів свідчить про хімічну обробку. Фрукт повинен мати виражений приємний смак, не гірчити.
  2. Чорнослив зміцнює здоров'я та імунітет, тому особливо корисний продукт буде в осінній і зимовий періоди, сезон застуд та інфекцій. Сушені плоди можна вживати з волоським горіхом і медом - це справжнісінький вітамінний коктейль для організму.
  3. Сухофрукт добре поєднується з грибами, куркою, а також стравами з яловичини та свинини. Використовуйте сушену сливу в кулінарії, щоб урізноманітнити смак і надати страві приємної кислинки.

Чорнослив у руках

Висновок

Чорнослив абсолютно необхідний для нашого здоров'я. Благотворно позначається вживання сухофрукта на стані травної системи, нормалізує роботу кишечника. Сушені плоди сливи також чудово зміцнюють імунітет і можуть бути корисні в сезон дощів в якості профілактики простудних захворювань.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0