Користь і шкода бринзи для організму

Користь і шкода бринзи для організму
Молочні продукти

Бринза - сорт сиру, який робиться на розсільній основі. Як і всі сири - це кисломолочний продукт. Цей продукт має масу корисних властивостей, які позитивно впливають на організм. Цей продукт можна додавати до різних страв, а можна їсти і як самостійну страву. Він чудово поєднується з багатьма напоями, допомагаючи розкривати їхній смак.

Як бринза виглядає, і як її отримали

Бринза, як правило, ніжного білого кольору. За правилами, такий сир мають виготовляти із суміші молока корови та молока вівці, але іноді молоко вівці замінюють молоком кози. Справжню бринзу досі готують практично первісним способом, хоч виробництво сирів не стоїть на місці і з кожним разом поліпшується та оновлюється. Існує навіть окремо сир із молока вівці. Такий продукт входить до складу національної кухні румунів, македонців, молдаван, болгар та інших національностей.

Шматочки бринзи

У натуральному вигляді сир має бути досить твердим, кришитися має в міру, колір може бути від білого до жовтуватого. Скоринки бути не повинно, але може бути помітна деформація через те, що сир вимочувався через сітчасту тканину.

До речі, вважається, що вперше цей продукт почали виготовляти кілька тисяч років до нашої ери в народів Далекого Сходу. Один купець, який бував там, привіз із країни цей сир, але рецепта він не знав. Одного разу він налив собі в посудину молока вівці, зверху накрив його тканиною. Коли він захотів його випити, то побачив, що молоко перетворилося на точно такий самий шматок, який він колись привозив із Далекого Сходу. Так він, сам не очікуючи, відтворив рецепт такого ж сиру.

Шматки бринзи

Користь сиру

Бринза має величезну кількість елементів, які покращують стан організму і можуть допомагати в разі захворювань.

  • Одним із таких елементів є Ca. Як відомо, завдяки кальцію зміцнюються кістки, допомагають при стресах, корисні для людей старшого віку, особливо для жінок.
  • Величезна кількість Р. Фосфор є не менш корисним елементом. Він також дуже корисний для кісток, також важливий для здорових зубів і є частиною мембрани, яка дає змогу зберігати і передавати генетичну інформацію.
  • Величезний вміст натрію сприяє підтримці нормального вмісту води та солі в організмі. Також він важливий для стану нервової системи, м'язи завжди в тонусі та скорочуються.
  • Сірка. Вона є антисептиком і виконує бактерицидну функцію.
  • Токоферол, який сприяє поліпшенню шкіри, зменшує її сухість. Також відмінно зволожує і зміцнює волосся, нігтьова пластинка стає міцнішою. Для репродуктивної функції він також дуже важливий.
  • Ретинол також допомагає під час поліпшення шкіри та волосся, але ще й вважається вітаміном для здоров'я очей, допомагає зміцнити зір.
  • Тіамін здатний покращувати метаболізм, підтримуючи білки, жири і вуглеводи в правильних пропорціях.
  • Рибофлавін потрібен для збільшення енергії, що надходить, а також сприяє правильній її витраті та спрямовує її в потрібне русло.
  • Вітамін С, який вважається «вітаміном краси». Він робить шкіру більш свіжою і молодою, допомагає поліпшити стан волосся і нігтів, а також допомагає поліпшити стан організму в небезпечний для імунітету період.
  • Кальциферол, який так потрібен у холодну пору року, коли вітамін D не надходить в організм, оскільки сонця дуже мало. Завдяки йому, виробляється меланін. Вітамін D також сприяє зменшенню жирового прошарку, слідкує за обміном фосфору і кальцію в організмі та регулює ріст кісток.
  • Нікотинова кислота, яка також присутня в бринзі. Сприяє переробці жирів, білків, вуглеводів, пуринів, амінокислот і так далі. Забезпечує клітини киснем і переносить водень у потрібне місце.

Багато бринзи

Шкода бринзи

Незважаючи на величезну кількість корисних якостей, продукт має свої протипоказання. Для деяких захворювань бринза протипоказана, оскільки часто бринза має сіль, яка негативно впливає на тих людей, у кого слабкі нирки або є ниркові захворювання.

Також виробники додають спеції, у певної людини можуть бути певні алергічні реакції саме на ці спеції, тому перед покупкою потрібно обов'язково добре переглядати склад сиру.

Оскільки сир зроблений на основі тваринного молока. То в ньому обов'язково є лактоза, а для багатьох людей це є головним показником, що такий продукт їсти не можна. Також існують протипоказання для людей, у яких:

  • Печінкові захворювання.
  • Захворювання жовчного міхура та його проток.
  • Захворювання шлунково-кишкового тракту.
  • Захворювання підшлункової залози.
  • Захворювання нервової системи. Навіть з огляду на те, що в бринзі є вітаміни, які зміцнюють нервову систему.
  • Порушений кровообіг.

Більшість цих протипоказань лише через те, що в складі є сіль, тому можна опустити в гарячу воду сир і дати йому там полежати, тоді деяка сіль вийде з сиру.

Бринзи із зеленню

Із чим його їсти

Такий сир можна їсти в первозданному вигляді, можна додавати в салати або нарізати разом із помідором. Але можна і засмажувати сир, тоді він виходить більш соковитим і ніжним. Сир можна поєднувати з морепродуктами, куркою, свининою, бараниною або будь-яким іншим м'ясом.

Також дуже добре поєднується із зеленню та овочами. Наприклад, існує страва, де бринза готується разом із кабачками. Виходять своєрідні поживні човники. Також можна робити сніданок у вигляді тостів з авокадо та бринзою. У Європі це поширений сніданок, яким харчуються люди, що стежать за фігурою. Також існує несолодкий пиріг, всередині якого бринза.

Також є запіканка, начинка якої горошок, броколі та бринза. Бринзу можна додавати навіть у борщ, розбавляючи традиційну українську кухню екзотикою. Багато хто їсть салат з інжиру, бринзи та дині. Виходить дуже легкий, літній салат. А також, найпоширеніша страва - це коржі, всередині яких бринза і зелень. Такі коржі дуже поширені у східних народів.

Висновок

Бринза має величезну кількість корисних властивостей, вона прекрасно підходить як для повсякденного столу, так і для святкового. За допомогою неї виходять оригінальні страви, а також це прекрасна закуска до червоного вина. Крім усього цього, це дуже корисний продукт, який має бути в раціоні.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
14.03.25
0
0
Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
14.03.25
0
0
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0
Баранячий жир: користь і шкода Баранячий жир: користь і шкода
Баран - це назва роду тварин, до якого належать архари, муфлони та свійська вівця. Ось про овець та їхніх чоловічих...
14.03.25
0
0