Пиво: користь і шкода для організму

Пиво: користь і шкода для організму
Вода та напої

Багато людей донині ведуть суперечки про користь і шкоду пива. Прихильники тверезого способу життя вважають, що всі спиртовмісні напої винятково небезпечні, і наполягають на повній відмові вживання пива. Шанувальники хмільного напою, навпаки, вважають, що в цьому продукті міститься маса корисних властивостей. Часто на користь останніх грає той факт, що в пиві менша кількостей алкоголю на відміну від інших спиртних напоїв, а численні рекламні ролики зовсім переконують глядача в його чарівних властивостях, спираючись на наявність «живого солоду» і «хлібний аромат»...

Звісно, не можна дотримуватися будь-якої точки зору, оскільки будь-який продукт безумовно шкідливий у великих кількостях. Тому, перш ніж говорити про користь пива, необхідно уважно вивчити різні сорти напою і навчитися розрізняти справжнє пиво від підробленого.

З історії

Як стверджують дослідники, пивоваріння почало свій розвиток ще 8 тисяч років тому. У той час вважали, що в продукті є маса корисних властивостей. Часто пиво використовували для лікування і профілактики різних хвороб, наприклад, у Скандинавії довгий час за допомогою напою боролися із застудою. Також його рекомендували в разі виснаження, хвороб сечової системи та для поліпшення травлення.

Вміст пивних дріжджів у напої давав змогу поліпшити колір шкіри та запобігти вугровому висипу. У 15-17 століттях у Європі пиво використовували як противірусний засіб, тож його рекомендували під час епідемії чуми та холери.

Види пива

Користь пива

Звісно, сучасне пиво, що продається на прилавках супермаркетів і спеціалізованих магазинах, кардинально відрізняється за складом від того продукту, який виготовляли раніше. Однак, навіть сьогодні знаходяться дослідники, які вважають, що у напою є маса позитивних властивостей. Звичайно, в їхніх дослідженнях ідеться про продукт, приготований за всіма стандартами пивоваріння і без додавання спирту.

Головними компонентами справжнього пива є хміль, натуральні дріжджі та солод. Кожен із цих компонентів містить безліч корисних якостей, наприклад, хміль володіє наявністю ферментів, у пророслому ячмені високий вміст білків і простих вуглеводів, які необхідні для організму. Спираючись на дані властивості кожного з компонентів, можна витягти кілька корисних якостей для людини:

  • У пиві високий вміст калію. У зв'язку з цим, його вживання можна рекомендувати людям-гіпертонікам.
  • Продукт містить значну кількість вітамінів групи В, які добре засвоюються організмом. Літр натурального пінного напою здатний забезпечити 40-60% добової норми потреби в тіаміні та рибофлавіні.
  • Напій багатий на лимонну й аскобінову кислоти, що дає змогу стимулювати процеси утворення сечі в організмі й запобігти появі каменів у нирках. Крім того, в тому ж літрі напою міститься 70% добової норми вітаміну С.
  • Вуглекислий газ, що міститься в пиві, стимулює шлункову секрецію і кровотік у м'язах, печінці, легенях і нирках. Також вуглекислий газ утримує від швидкого сп'яніння, не дозволяючи пити напій залпом.
  • Хміль, що міститься в напої, має бактерицидні, заспокійливі та снодійні властивості.

Свіже пиво

Особливо значущими позитивними компонентами пива можна назвати фенольні сполуки. Вони здатні збалансувати ліпідний обмін, запобігти утворенню тромбів, унаслідок чого захистити людину від інфарктів та інсультів. Усі ці якості науково обґрунтовані та мають право на життя.

Але все ж не варто зловживати пивом, оскільки це все ж таки алкогольний напій із вмістом від 3 до 6% спирту. Інакше може виникнути пивний алкоголізм, який, як відомо, набагато небезпечніший за горілчаний. На цьому тлі буде доцільним перейти до шкідливих якостей напою.

Шкода пива

Варто зазначити, що пивний алкоголізм зовні практично ніяк не проявляється, водночас є дуже небезпечним для людського організму, оскільки в напої міститься висока кількість шкідливих речовин, а самі пивні алкоголіки не усвідомлюють згубність звички та не вважають себе такими. У таких людей часто спостерігаються судинні захворювання, які розвиваються на клітинному рівні, що руйнує серцеві тканини.

Вкрай небезпечний пивний алкоголізм для чоловічого організму, оскільки в напої високий вміст фітоестрогенів, які сприяють зниженню потенції. Відмінними рисами любителя пінного напою серед чоловіків є великий розмір грудей і грудних залоз, високий вміст підшкірного жиру і пивний живіт. Часте споживання пива спричиняє так звану фенімізацію сильної статі, оскільки надлишок фітоестрогенів перешкоджає появі чоловічих гормонів.

Наливання пива

На пивний алкоголізм страждають не тільки чоловіки, а й жінки. Для представниць прекрасної статі, які зловживають напоєм, характерне виникнення ракових патологій, також такі жінки мають більш грубий голос, а в деяких з'являються так звані «пивні вуса». Усі негативні якості пива можна перерахувати таким чином.

  • Через те, що велике споживання пива сприяє деформуванню серцевої тканини, у любителя випити спостерігається збільшене серце, яке працює в подвійному темпі.
  • Унаслідок підвищеного вироблення фітоестрогенів у чоловіків, формуються жіночі статеві гормони, що призводить до появи широкого таза і збільшених грудних залоз.
  • У жінок через кілька років після початку зловживанням напою, істотно збільшується можливість появи ракових клітин в області грудей.
  • Існує міф про те, що пиво є висококалорійним напоєм, проте це не так. Воно менш калорійне, ніж кисломолочні продукти, та газовані напої. Однак, споживання пива суттєво підвищує апетит, що змушує споживати більшу кількість інших висококалорійних страв. Тому любителі пінного напою, найчастіше мають велику вагу.
  • Оскільки продукт має розслаблюючий ефект, виникає звикання, і через якийсь час організм не може отримати розслаблення без алкогольного напою.

Склянка пива

Поради щодо вживання пива

Як видно, негативних властивостей у пива далеко не менше, ніж позитивних. У зв'язку з цим, доцільно виокремити кілька порад для тих, хто не може втриматися від вживання цього напою.

  1. По-перше, не варто вживати пиво натщесерце, оскільки крім швидкого сп'яніння воно, у зв'язку з високим вмістом кислот, здатне пошкодити слизову оболонку травної системи.
  2. По-друге, не потрібно замінювати воду пивом. Пиво не тільки не здатне втамувати спрагу, воно навпаки сприяє зневодненню організму, оскільки має сечогінну дію, навантажуючи нирки.
  3. По-третє, не варто забувати, що пиво - це алкогольний напій. Безпечна норма для споживання пінного напою - не більше 0,5 літра на добу, а для жінок і того менше, не більше 0,3 літра.
Крім того, вживання пива протипоказано вагітним жінкам, оскільки воно впливає на формування плода. А якщо дитина народилася зовні здоровою, це все одно може позначитися на розумовому розвитку малюка. Тим, кому подобається смак пінного напою, щоб уникнути вживання алкоголю, підійдуть різні страви, до складу яких входить пиво. Але для виведення спирту зі страв, необхідно провести належну теплову обробку.

Висновок

Думки про вживання пінного напою ніколи не зійдуться. Для багатьох країн пиво як було одним з основних напоїв у культурі споживання, так ним і залишиться. А ті, хто дотримується здорового способу життя і не вживають алкогольні напої, так само, як і раніше пройдуть його стороною.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво? Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво?
Популярність легких алкогольних напоїв - сидру і пива, сьогодні перебуває на своєму піку. Більшість обивателів...
14.03.25
3
0
Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
14.03.25
0
0
Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
14.03.25
0
0
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0