Що шкідливіше їсти піцу чи бургери

Що шкідливіше їсти піцу чи бургери
Порівняння

І піца, і бургери вважаються шкідливою їжею. Але обидва ці види продуктів користуються неймовірною популярністю. Питання, звісно, цікаве. Усе тому, що все залежить від початкових інгредієнтів, що входять до складу. Існує величезне різноманіття піци та бургерів. Перші можуть містити сир, ковбасу, солоні огірки, помідори, різноманітні соуси. Склад бургерів теж може сильно відрізнятися. Ба більше, ці продукти можуть бути й корисними, з огляду на велике розмаїття продуктів, що входять до складу.

Загальна інформація

Піца - італійська страва круглої форми, що містить в оригінальному рецепті сир і томатний соус. Це дуже популярна страва, яка використовується як у побуті, так і в закладах громадського харчування.

Зазвичай страва має великі розміри і випікається для великої компанії людей. Тому вона розрізається на кратну певному числу кількість частин. Є види піци, які не розрізаються зовсім і призначені для вживання однією людиною.

Піца

Також є закриті піци, які виготовляються на першому етапі таким самим способом, але потім складаються вдвічі. Начинка, як правило, така сама. Страву можна готувати на товстому або тонкому коржі. Останній варіант смачніший, але й дорожчий. Для виготовлення страви використовується спеціальне борошно.

Бургер - це страва американської кухні. До його складу входить котлета з рубаного м'яса (як правило, підсмажена на грилі), булочка, розрізана навпіл. Для надання смаку використовуються наповнювачі: помідори, кетчуп, солоні огірки, бекон та інші. У певному аспекті бургер схожий на закриту піцу за наповнювачами. Але це два абсолютно різні види продуктів.

Бургер

Обидва продукти вважаються шкідливими, тому що належать до категорії фастфуду. Вони можуть чинити шкідливий вплив на шлунково-кишковий тракт. Бургери часто звинувачують у тому, що під час їхнього приготування використовують трансжири, які чинять негативний вплив на серцево-судинну систему.

Шкода піци

У своєму первісному складі ця страва швидше корисна, ніж шкідлива. Причому в деяких аспектах вона навіть корисніша, ніж хліб, оскільки містить більше білків, жирів, вуглеводів, мікроелементів і клітковини. Пшениця, з якої виготовляється страва, вважається корисною для серцево-судинної системи.

Але сучасних піц це не стосується в більшості випадків. І ось, чому:

  • Піцу можуть готувати на одній і тій самій олії. Це збільшує вміст канцерогенів у підсумковому продукті.
  • Під час виготовлення можуть використовуватися хімічні кетчупи, соуси та майонези. Вони смачніші, але й шкідливіші.
  • До складу може додаватися ковбаса, де м'яса менше, ніж у вегетаріанській. Те саме стосується і сиру, який містить пальмову олію. І хоча його шкода - питання дискусійне, краще натуральний сир, ніж його рослинний замінник.
  • Напівфабрикати містять багато добавок, але загалом вважаються менш шкідливими, ніж готова піца, яка продається в супермаркетах. Тим паче, що їх можна приготувати на свіжій олії.

Свіжа піца

Кількість користі або шкоди безпосередньо залежить від використовуваних інгредієнтів. Але загалом піца набагато корисніша, ніж деякі інші види продуктів завдяки тому, що вона випікається. Цей спосіб приготування вважається набагато менш шкідливим, ніж смаження або гриль на вогні або вугіллі.

Шкода бургерів

Шкода бургера залежить від того, що туди покласти. Так-то склад не має особливих шкідливостей: котлета, свіжі або мариновані овочі, цибуля, кетчуп. Стандартний набір продуктів. Тим паче, що прихильники здорового харчування вже давно вигадали власні рецепти цієї страви.

У середньому, шкідливі сторони такі:

  • Фритюр є дуже шкідливим способом приготування котлет. Крім усього іншого, масло рідко змінюється, тому в бургерах величезна кількість канцерогенів. Але в найпопулярніших мережах швидкого харчування вже давно фритюр не використовується для приготування сендвічів. Це дорого, а їжа виходить дуже жирною. Тому для цих цілей застосовується електрогриль.
  • Висока калорійність. Уже ходять легенди про те, як люди поправляються на фастфуді. Висока калорійність зумовлена способом приготування і великою різноманітністю інгредієнтів, які входять до складу як самого сендвіча, так і соусів, що використовуються під час його приготування. Але якщо їсти у фастфуді помірно, шкоди для фігури не буде. Відомі випадки, коли люди харчувалися тільки бургерами і при цьому примудрялися худнути. Тут усе залежить від кількості.
  • Дуже смачні. Як не дивно, це теж мінус. Якщо людина не має достатньої сили волі, вона не здатна розтягнути задоволення і з'їдає все за один раз. Але оскільки насолоджуватися смакотою хочеться, він братиме ще, і ще. Це багаторазово посилює негативний ефект.
  • Наявність шкідливих спецій і підсилювачів смаку. Але і тут не все так небезпечно. Річ у тім, що якщо використовувати підсилювачі смаку в небезпечних кількостях, їжа стане просто несмачною. Точно так само, як і якщо їжу пересолити, переперчити або перецукрувати. У японській кухні активно використовується глутамат натрію, і це не заважає цій нації бути однією з найдовгоживучіших у світі.
  • Консерванти. У бургери нерідко додають консерванти для збільшення терміну придатності продукту.

Соковитий бургер

Таким чином, шкідливих ефектів у цього виду сендвічів дійсно багато. Але жоден із них не може вважатися фатальним. Усе залежить від кількості.

Висновки

Усе в міру добре, а без міри - погано. Відоме прислів'я актуальне і у випадку з піцою чи бургерами. Якщо вживати ці продукти іноді, шкідливого впливу на організм не буде зовсім. Якщо у свята розбавляти здорове харчування шкідливою їжею, негативного ефекту не буде. Ба більше, надмірне захоплення ЗСЖ також шкідливе для здоров'я.

Якщо так подумати, все шкідливо. Хліб небезпечний для шлунка, провокує гастрити та виразки. М'ясо викликає онкологію та серцево-судинні захворювання. Овочі можуть викликати виразку шлунка з перспективою її переродження в рак. А якщо випити багато води за раз, можна померти. Так ще й голодувати шкідливо. Від цього помирають.

Не варто боятися шкідливої їжі, як вогню. Але стримувати свої апетити, звичайно ж, варто. Їсти можна все. Тим більше, що є і здорові варіанти цих продуктів.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0