Користь і шкода грецького салату

«Хоріатики» або “сільський салат” - барвиста, апетитна традиційна національна страва жителів Греції. Він готується зі свіжих крупно нарізаних овочів. До складу салату входять помідори, огірки, солодкий перець, оливки, цибуля-шалот і козячий або овечий сир (Фета).
Як салатна заправка використовується оливкова олія холодного віджиму, лимонний сік, чорний мелений перець і невелика кількість солі. Для того, щоб надати страві пікантного смаку, до неї додають пряні трави (свіжі або сушені). Зазвичай використовується орегано (материнка), базилік або розмарин.
Вміст вітамінів і мінералів у компонентах салату
Грецька національна страва, завдяки інгредієнтам, що входять до її складу, є справжнім джерелом вітамінів і мінералів. Серед них слід згадати:
- Білки.
- Жири.
- Вуглеводи.
- Харчові волокна.
- Вітаміни: А, В1, В2, В4, В5, В6, В9, С, Е, К, Н, РР.
- Бета-каротин.
- Бета-криптоксантин.
- Жирні кислоти (Омега-3,-6).
- Лікопін.
- Фітостерин.
- Капсаціїн.
- Гідрокситирозол.
- Олеуропеїн.
- Кальцій.
- Калій.
- Натрій.
- Магній.
- Хлор.
- Фосфор.
- Хром.
- Цинк.
- Молібден.
- Марганець.
- Мідь.
- Йод
- Органічні кислоти: пальмітинова, стеаринова, пальмітолеїнова, олеїнова, гадолеїнова, лінолева, ліноленова.
Через невисоку калорійність (всього 130 Ккал на 100 г), «сільський салат» по праву можна вважати дієтичною стравою. Крім цього він здатний задовольнити потреби організму в необхідних для нормального функціонування достатній кількості поживних речовин.
Користь грецької національної страви
Завдяки неоднорідному складу, користь «сільського салату» для організму людини багатогранна. Кожен з інгредієнтів привносить свою позитивну лепту:
Огірок:
- Регулює водно-сольовий баланс.
- Сприятливо діє на суглоби.
- Очищає судини, покращує склад крові.
- Очищає кишечник від продуктів розпаду, токсинів і шлаків.
Помідор (томат):
- Підвищує тонус.
- Покращує метаболізм.
- Перешкоджає мутації клітин.
- Зміцнює стінки кровоносних судин.
- Омолоджує шкірні покриви.
Оливки (маслини):
- Покращують ліпідний обмін.
- Перешкоджають розвитку атеросклерозу, інсульту.
- Зміцнює міокард.
- Підвищують гемоглобін.
- Покращує циркуляцію крові.
- Знижує рівень цукру і холестерину в крові.
- Підвищує рівень тестостерону.
- Зміцнює кісткову тканину.
- Знімає похмільний синдром.
- Підвищує опірність організму до застудних та інфекційних захворювань.
- Захищає печінку від впливу токсинів.
- Перешкоджає розвитку онкології.
- Усуває запальні процеси в нирках і сечостатевій системі.
Сир Фета:
- Збагачує мікрофлору кишечника.
- Посилює перистальтику кишківника.
- Сприяє виробленню гормону серотонін.
Базилік:
- Покращує апетит.
- Зміцнює ясна.
- Усуває неприємний запах із ротової порожнини.
- Сприяє розумовому процесу.
- Зміцнює центральну і периферійну нервову систему.
- Розслабляє гладку мускулатуру, знімає больовий синдром.
Солодкий (болгарський перець):
- Зміцнює імунітет.
- Покращує гостроту зору.
- Дарує красу шкірному покриву та волоссю.
- Перешкоджає утворенню атеросклеротичних бляшок.
- Знижує артеріальний тиск.
- Перешкоджає розвитку серцевих патологій.
Цибуля-шалот:
- Збуджує апетит.
- Знижує ризик виникнення гіпертензії.
- Позитивно впливає на очний м'яз, сітківку та кришталик.
Оливкова олія:
- Чинить загальнозміцнювальну дію.
- Перешкоджає запальним процесам.
- Знижує масу тіла, перешкоджає ожирінню.
Лимонний сік:
- Перешкоджає розвитку варикозного розширення вен.
- Тонізує організм.
- Покращує психосоматичний стан.
- Перешкоджає авітамінозу та цинзі.
Крім гастрономічної насолоди грецький салат насичує організм корисними речовинами, здатними чинити на нього не тільки профілактичний вплив. Інгредієнти салату допомагають поліпшити фізичний стан за деяких захворювань.
Можливі протипоказання
«Хоріатики» - страва корисна за багатьма показниками здебільшого через її компонентний склад. Цей продукт можна вважати запорукою краси та здоров'я. Салат не містить у собі токсичних продуктів.
Причиною відмовитися від цього кулінарного шедевра може стати негативне ставлення до одного з інгредієнтів. Іншим, більш вагомим аргументом є індивідуальна непереносимість одного з продуктів.
Через присутність у «сільському салаті» таких компонентів, як помідори, цибуля-шалот, лимонний сік і спеції (сіль, перець), страву необхідно вживати з обережністю в таких випадках:
- Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка шлунка).
- Панкреатит у стадії загострення.
- Печінкова та ниркова недостатність.
Класичний рецепт салату не передбачає такий інгредієнт, як сіль. Роль цієї спеції у страві виконує сир Фета. Людям, які остерігаються вживати в їжу класичний варіант «Хоріатики», цілком можуть пожертвувати одним із компонентів.
В англомовних країнах до страви додають листовий салат («Ромен», «Айсберг»). Замість зазначених сортів можна вибрати салат «Лолла Росса» або «Одеський кучерявець». Для «пом'якшення смаку» помідори також можна вибрати солодких, салатних сортів.
Важливим інгредієнтом страви є заправка, яку можна змінювати, керуючись власними гастрономічними вподобаннями. Якщо не існує медичних протипоказань, то для додання гостроти допускається використовувати часник і гострий перець чилі.Висновок
Національний грецький салат не є самостійною стравою. Його з упевненістю можна віднести до холодних закусок або вважати доповненням до страв із риби та м'яса.
Невелика порція селянської їжі не здатна завдати непоправної шкоди здоров'ю. Однак, людям, які мають серйозні захворювання внутрішніх органів, найкраще проконсультуватися з лікарем, що лікує.



