Що корисніше оливки чи маслини?

Плоди оливкового дерева згадуються ще в Біблії та грецькій міфології. На пострадянському просторі популярні два сорти: маслини та оливки. Зазвичай обидва сорти представлені в продажу в консервованому вигляді, в жерстяних банках. Маслини та оливки вживаються як закуска, входять до складу піци та салатів і вважаються невід'ємною частиною середземноморської дієти.
Незважаючи на те, що оливки і маслини - плоди одного дерева, вони мають деякі відмінності за складом і органолептичними властивостями. Говорячи про користь для здоров'я, все ще точаться суперечки про те, що корисніше: чорні чи зелені оливки.
Що це таке
Сирі оливки - соковиті плоди зі щільною кісточкою і гіркуватим смаком. Їх збирають незрілими, коли вони досягають нормального розміру. Після збору врожаю плоди відповідним чином обробляються: замочуються в розсолі, де відбувається процес ферментації протягом 6-12 місяців перед розфасовкою. Це робиться для того, щоб плоди втратили специфічний гіркий смак.
Маслини - це стиглі плоди оливкового дерева, зібрані в період повного дозрівання і засолені. У супермаркетах продаються цільні плоди, без кісточок, фаршировані такими продуктами, як мигдаль, лосось, тунець або анчоуси. Маслини відрізняються цікавим маслянистим смаком. А оливки на смак пікантні та злегка кислуваті. При цьому варто зазначити, оливки мають тверду структуру, а маслини набагато м'якші.
Користь оливок
Оскільки корисні властивості плодів оливи майже не залежать від ступеня зрілості, зелені консервовані оливки - це не тільки пікантна закуска, а й частина збалансованого раціону.
- Мононенасичені жири допомагають у профілактиці захворювань серця і судин, знижують артеріальний тиск.
- Плоди містять такі важливі антиоксиданти як вітамін Е.
- Оливки багаті на олеуропеїн, вітамін D, фосфор і кальцій, які допомагають підтримувати здоров'я кісток і запобігають втраті кісткової маси.
- Завдяки високому вмісту ретинолу і вітаміну С оливки зміцнюють захисні сили організму.
- Допомагають зменшити стрес і покращують мозкову діяльність, завдяки наявності в складі поліфенолів.
- Плоди містять фітостероли, які зменшують всмоктування жирів у кишечнику, знижують рівень холестерину, сприяють схудненню.
Користь маслин
Маслини, що досягли повної зрілості, вирізняються багатими смаковими відтінками. Вони не тільки є справжнім делікатесом, а й принесуть користь здоров'ю.
- Це джерело ненасичених жирних кислот. Відрізняються високим вмістом ліпідів: близько 80-85%. Але це одні з найкорисніших жирів, які навіть рекомендуються під час дієти і сприяють зміцненню здоров'я.
- Маслини дадуть змогу знизити ризики розвитку патологій серця і судин, рівень поганого холестерину в крові, ризик інсульту, адже багаті на мононенасичену олеїнову кислоту, винятково корисну для профілактики кардіологічних захворювань.
- Поліненасичені жири в маслинах є профілактикою розвитку діабету 2 типу.
- Чорні оливки є непоганим джерелом жиророзчинного вітаміну Е, антиоксидант благотворно впливає на стан дерми, омолоджує, захищає від вільних радикалів.
- Вміст натрію в чорних оливках удвічі менший, ніж у зелених. Тому продукт підходить тим, хто хоче обмежити вживання натрію.
- Маслини містять більше заліза і вітаміну С порівняно із зеленими оливками, тому рекомендуються особам, які відчувають анемію.
- Належать до набору продуктів, які допомагають контролювати масу тіла, оскільки на додаток до низької кількості калорій вони мають високий вміст клітковини, що дає змогу подовжити відчуття ситості. Ось чому його споживання рекомендується людям, які хочуть зберегти свою вагу стабільною.
- Маслини рекомендуються в разі закрепів, оскільки містять високий відсоток харчових волокон і очищають організм від токсинів.
- Високий вміст заліза в маслинах сприяє синтезу карнітину. Ця речовина являє собою амінокислоту, яка перетворює енергію на жир, і показана під час інтенсивних тренувань.
Шкода і протипоказання
Через зберігання в розсолі, чорні та зелені оливки містять багато натрію. Речовина сприяє підвищенню артеріального тиску, а високе споживання солі пов'язане зі збільшенням частоти серцево-судинних захворювань та інсультів. При цьому оливки містять більше солі, ніж маслини.
У разі сечокам'яної хвороби краще відмовитися від плодів благородної оливи, оскільки продукт через діуретичні властивості може спровокувати рух великих каменів.
Варто обережно вживати маслини, які продаються за недорогою ціною. У виробництві продукту такої якості використовується глюконат заліза для отримання характерного вугільно-чорного кольору і фіксації забарвлення. Такий продукт може стати причиною сильної алергічної реакції, важкого отруєння.На плоди оливи може спостерігатися індивідуальна непереносимість. Якщо після вживання середземноморського делікатесу з'явилася нудота, блювота, головний біль або болі в шлунку, слід виключити продукт із раціону.
Висновок
Якщо брати до уваги поживну цінність, чорні та зелені оливки не сильно відрізняються. Обидва продукти містять речовини, які корисні для здоров'я. Їхній склад майже збігається. Найбільша відмінність полягає у вмісті натрію - оливки містять у 2 рази більше натрію, ніж маслини. Відмінність у кольорі пов'язана насамперед зі зрілістю оливок під час збирання, але також залежить від методів обробки. Рекомендований розмір порції як чорних, так і зелених оливок: п'ять середніх плодів.
Нутриціологи радять їсти маслини та їхній зелений аналог людям, які страждають на остеопороз, анемію та всім, хто хоче споживати достатньо корисних рослинних жирів. Крім того, останні дослідження показали, що фітостероли, які містяться в плодах оливи, корисні для профілактики онкологічних захворювань. При виборі середземноморського делікатесу краще віддати перевагу продукту в скляних банках або в жерстяних ємностях, але перевірених брендів.



