Печінка минтая - користь і шкода для здоров'я

Печінка минтая - користь і шкода для здоров'я
Риба та морепродукти

Печінка минтая - корисний і смачний делікатес, який є невід'ємною частиною святкового столу.  За допомогою продукту готують різні закуски, салати, начинку для фарширування яєць.

Хімічний склад і харчова цінність

Минтай - морська риба, що віддає перевагу холодній воді. Печінку риби частіше виробляють у вигляді консервів, цільним шматком або паштетом. Якісна продукція зберігає всі корисні властивості та не містить консервантів. Крім основного продукту в складі зустрічаються спеції та соняшникова олія.

Делікатес не належить до дієтичних продуктів, оскільки в 100 г свіжої печінки міститься приблизно 420 ккал. Співвідношення БЖУ: 9 г/ 40 г/ 1 г. У консервах міститься 445 ккал, співвідношення БЖУ: 10 г/ 45 г/ 0 г.

Печінка минтая

Хімічний склад:

  • Омега 3.
  • Вітаміни групи В, А, А, С, D.
  • Нікотинова кислота.
  • Калій.
  • Фосфор.
  • Сірка.
  • Йод.
  • Хром.
  • Марганець.

Велика кількість різних мікроелементів обумовлює користь продукту для здоров'я людини.

Корисні властивості

Регулярне вживання делікатесу в їжу призводить до нормалізації роботи всіх систем організму. Велика кількість омега 3 стимулює роботу мозку і заповнює нестачу вітаміну D3.

Корисні властивості продукту:

  • Зміцнення зубів, кісток, нігтів, волосся, завдяки підвищеному вмісту фосфору. Мікроелемент чинить позитивний вплив на роботу травної системи та міокарда.
  • Профілактика розвитку рахіту і підвищеної ламкості кісткових тканин, завдяки калію. Речовина утримує кальцій в організмі, запобігаючи його нестачі. Нормалізує роботу серця.
  • Запобігання виснаженню організму і нестачі вітамінів.
  • Зміцнення імунної системи.
  • Відновлення роботи органів зору.
  • Стимуляція організму до стійкості перед вірусними та бактеріальними інфекціями, грибками.
  • Зниження ризику виникнення захворювання шкірного покриву.
  • Стабілізація роботи нервової, ендокринної системи.
  • Зниження рівня цукру в крові.
  • Зниження ризику розвитку онкологічних захворювань.
  • Регуляція обмінних процесів і травлення.
  • Нормалізація хімічного складу крові з відновленням рівня гемоглобіну.
  • Відновлення роботи репродуктивних органів.
  • Поліпшення стану жінок під час гормональних перебудов, пов'язаних із менструальним циклом, вагітністю, клімаксом.
  • Стимуляція захисних функцій організму в разі захворювань типу ГРЗ, ГРВІ, грип.
  • Запобігання розвитку хвороб, пов'язаних із відхиленнями свідомості.
  • Поліпшення стану шкіри при псоріазі.
  • Прискорення відновлення після хірургічного втручання і важких хвороб.

Печінка впливає на всі системи в організмі та приводить їхню роботу в норму. Вживати продукт слід в обмеженій кількості, щоб не нашкодити організму.

Користь продукту оцінили не тільки фахівці з харчування, а також косметологи. Продукт додається до косметичних засобів, оскільки високий вміст вітаміну А благотворно впливає на нігті, шкіру та волосся.

Приготована печінка минтая

Шкода і протипоказання

Незважаючи на високу користь продукту для організму, вживання у великих кількостях здатне спровокувати негативний вплив на стан здоров'я.

Підвищена калорійність продукту призводить до набору зайвої маси тіла. Дієтологи цінують корисні властивості печінки минтая, тому рекомендують додавати в раціон у невеликих кількостях, не більше 15 г на добу.

Переїдання здатне спровокувати:

  • Гостру інтоксикацію.
  • Нетравлення.
  • Порушення роботи травної системи.
  • Перевантаження печінки та підшлункової залози.

Серед протипоказань індивідуальна непереносимість, ожиріння, патологічні процеси травлення, гепатит.

Крім цього, категорично заборонено вживати продукт у разі:

  • Стрибків артеріального тиску.
  • Хворобах серця, судин.
  • Патологіях нирок.
  • Запальних процесах.
  • Запалення шлунково-кишкового тракту.

З обережністю вводити в раціон за наявності алергічних реакцій, під час вагітності та лактації, в дитячому та літньому віці. За наявності хронічних хвороб слід проконсультуватися з лікарем щодо можливості включення печінки в раціон.

Гостру інтоксикацію можуть викликати неякісні консерви. Під час вибору консервованого продукту важливо подивитися на склад і термін придатності, перевагу краще віддавати перевіреним маркам.

Печінка минтая на тарілці

Правила вживання

Невеликими порціями делікатес необхідно включати в раціон вагітних жінок. Велика кількість йоду сприяє нормалізації функціонування щитоподібної залози, що є запорукою успішної вагітності та правильного формування плода.

Якщо жінка може придбати печінку тільки в консервованому вигляді, то важливо звернути увагу на склад. У ньому не повинно міститися харчових добавок, консервантів, барвників.

Добре поєднувати продукт із картоплею, морквою, цибулею, яйцями, солоними огірками. Можна приготувати салат або закуску, наприклад бутерброди з паштетом із печінки та солоних огірків.

Для святкового столу можна приготувати смачний овочевий салат. Для нього знадобиться:

  • 200 г печінки.
  • 200 г листя салату.
  • 4 шт. томатів.
  • 30 г зеленого горошку.
  • 1 огірок (солоний або свіжий).
  • зелена цибуля.
  • спеції за смаком.
  • зелень.

Приготування:

  1. Печінку розім'яти виделкою і змішати з нашаткованою зеленою цибулею.
  2. Листя салату нарвати і викласти на дно тарілки.
  3. Томати й огірок помити, порізати кубиками.
  4. На листя викласти печінку, овочі, додати спеції та рубану зелень.
  5. Заправити салат майонезом або олією за смаком.
Печінка минтая - делікатес із ніжним смаком і насиченим складом. Велика кількість вітамінів і мінералів допомагають підтримувати правильну роботу всіх систем організму. Висока калорійність продукту не дозволяє віднести його до дієтичних страв і вживати у великих кількостях.

Дієтологи рекомендують включати печінку минтая в раціон, для підтримки балансу мікроелементів, у невеликих кількостях. У разі переїдання є ймовірність розвитку негативних наслідків для здоров'я.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0