Печінка минтая - користь і шкода для здоров'я

Печінка минтая - корисний і смачний делікатес, який є невід'ємною частиною святкового столу. За допомогою продукту готують різні закуски, салати, начинку для фарширування яєць.
Хімічний склад і харчова цінність
Минтай - морська риба, що віддає перевагу холодній воді. Печінку риби частіше виробляють у вигляді консервів, цільним шматком або паштетом. Якісна продукція зберігає всі корисні властивості та не містить консервантів. Крім основного продукту в складі зустрічаються спеції та соняшникова олія.
Делікатес не належить до дієтичних продуктів, оскільки в 100 г свіжої печінки міститься приблизно 420 ккал. Співвідношення БЖУ: 9 г/ 40 г/ 1 г. У консервах міститься 445 ккал, співвідношення БЖУ: 10 г/ 45 г/ 0 г.
Хімічний склад:
- Омега 3.
- Вітаміни групи В, А, А, С, D.
- Нікотинова кислота.
- Калій.
- Фосфор.
- Сірка.
- Йод.
- Хром.
- Марганець.
Велика кількість різних мікроелементів обумовлює користь продукту для здоров'я людини.
Корисні властивості
Регулярне вживання делікатесу в їжу призводить до нормалізації роботи всіх систем організму. Велика кількість омега 3 стимулює роботу мозку і заповнює нестачу вітаміну D3.
Корисні властивості продукту:
- Зміцнення зубів, кісток, нігтів, волосся, завдяки підвищеному вмісту фосфору. Мікроелемент чинить позитивний вплив на роботу травної системи та міокарда.
- Профілактика розвитку рахіту і підвищеної ламкості кісткових тканин, завдяки калію. Речовина утримує кальцій в організмі, запобігаючи його нестачі. Нормалізує роботу серця.
- Запобігання виснаженню організму і нестачі вітамінів.
- Зміцнення імунної системи.
- Відновлення роботи органів зору.
- Стимуляція організму до стійкості перед вірусними та бактеріальними інфекціями, грибками.
- Зниження ризику виникнення захворювання шкірного покриву.
- Стабілізація роботи нервової, ендокринної системи.
- Зниження рівня цукру в крові.
- Зниження ризику розвитку онкологічних захворювань.
- Регуляція обмінних процесів і травлення.
- Нормалізація хімічного складу крові з відновленням рівня гемоглобіну.
- Відновлення роботи репродуктивних органів.
- Поліпшення стану жінок під час гормональних перебудов, пов'язаних із менструальним циклом, вагітністю, клімаксом.
- Стимуляція захисних функцій організму в разі захворювань типу ГРЗ, ГРВІ, грип.
- Запобігання розвитку хвороб, пов'язаних із відхиленнями свідомості.
- Поліпшення стану шкіри при псоріазі.
- Прискорення відновлення після хірургічного втручання і важких хвороб.
Печінка впливає на всі системи в організмі та приводить їхню роботу в норму. Вживати продукт слід в обмеженій кількості, щоб не нашкодити організму.
Користь продукту оцінили не тільки фахівці з харчування, а також косметологи. Продукт додається до косметичних засобів, оскільки високий вміст вітаміну А благотворно впливає на нігті, шкіру та волосся.
Шкода і протипоказання
Незважаючи на високу користь продукту для організму, вживання у великих кількостях здатне спровокувати негативний вплив на стан здоров'я.
Підвищена калорійність продукту призводить до набору зайвої маси тіла. Дієтологи цінують корисні властивості печінки минтая, тому рекомендують додавати в раціон у невеликих кількостях, не більше 15 г на добу.
Переїдання здатне спровокувати:
- Гостру інтоксикацію.
- Нетравлення.
- Порушення роботи травної системи.
- Перевантаження печінки та підшлункової залози.
Серед протипоказань індивідуальна непереносимість, ожиріння, патологічні процеси травлення, гепатит.
Крім цього, категорично заборонено вживати продукт у разі:
- Стрибків артеріального тиску.
- Хворобах серця, судин.
- Патологіях нирок.
- Запальних процесах.
- Запалення шлунково-кишкового тракту.
З обережністю вводити в раціон за наявності алергічних реакцій, під час вагітності та лактації, в дитячому та літньому віці. За наявності хронічних хвороб слід проконсультуватися з лікарем щодо можливості включення печінки в раціон.
Гостру інтоксикацію можуть викликати неякісні консерви. Під час вибору консервованого продукту важливо подивитися на склад і термін придатності, перевагу краще віддавати перевіреним маркам.
Правила вживання
Невеликими порціями делікатес необхідно включати в раціон вагітних жінок. Велика кількість йоду сприяє нормалізації функціонування щитоподібної залози, що є запорукою успішної вагітності та правильного формування плода.
Якщо жінка може придбати печінку тільки в консервованому вигляді, то важливо звернути увагу на склад. У ньому не повинно міститися харчових добавок, консервантів, барвників.
Добре поєднувати продукт із картоплею, морквою, цибулею, яйцями, солоними огірками. Можна приготувати салат або закуску, наприклад бутерброди з паштетом із печінки та солоних огірків.
Для святкового столу можна приготувати смачний овочевий салат. Для нього знадобиться:
- 200 г печінки.
- 200 г листя салату.
- 4 шт. томатів.
- 30 г зеленого горошку.
- 1 огірок (солоний або свіжий).
- зелена цибуля.
- спеції за смаком.
- зелень.
Приготування:
- Печінку розім'яти виделкою і змішати з нашаткованою зеленою цибулею.
- Листя салату нарвати і викласти на дно тарілки.
- Томати й огірок помити, порізати кубиками.
- На листя викласти печінку, овочі, додати спеції та рубану зелень.
- Заправити салат майонезом або олією за смаком.
Дієтологи рекомендують включати печінку минтая в раціон, для підтримки балансу мікроелементів, у невеликих кількостях. У разі переїдання є ймовірність розвитку негативних наслідків для здоров'я.



