Минтай: користь і шкода для організму

Фахівці зі здорового харчування стверджують: риба - один із корисних для здоров'я продуктів, і вона обов'язково має входити в раціон кожної людини, оскільки містить безліч необхідних для нормальної роботи організму речовин.
Велике розмаїття видів морепродуктів, що володіють кожен своїми смаковими якостями, дає змогу навіть найвибагливішому гурману вибрати щось на свій смак.
Минтай - один із найдоступніших і водночас найкорисніших видів риби. Які вітаміни та мінерали в ній містяться, як правильно обирати та готувати цей продукт і чи може він нашкодити здоров'ю?
Минтай - основні відомості
Для початку - невелика біологічна довідка. Належить герой цієї статті до сімейства тріскових, мешкає в холодних водах: Беринговому морі, узбережжі Аляски, а також у деяких північних областях Тихого океану.
Не секрет, що серед вітчизняного покупця побутує думка, що минтай - продукт не особливо смачний і не приносить особливої користі здоров'ю. Багато людей годують цією рибкою домашніх тварин.
Однак не варто недооцінювати корисні властивості минтая! Насправді ця риба має надзвичайно багатий на вітаміни та мінерали склад, містить достатню кількість йоду, фосфору, селену та багатьох інших мікроелементів.Вважається також, що в минтаї, на відміну від багатьох інших морських мешканців, практично не міститься шкідливих токсичних сполук і важких металів. Таким чином, рибне м'ясо абсолютно безпечне для здоров'я.
Крім того, безсумнівною перевагою є і вельми низька вартість минтая, що робить його одним із найдоступніших морепродуктів.
Корисні якості
- Продукт багатий на вітамін А. Ця речовина дуже корисна для здоров'я кісток, зубів, а також перешкоджає зниженню зору. Необхідний каротин для росту і нормального розвитку організму, що росте.
- Багатий минтай такими елементами, як кальцій і фосфор, які, як відомо, також відіграють важливу роль у формуванні кісткової тканини і здоров'я зубної емалі. Крім того, фосфор потрібен для підтримки гарного стану нігтів і волосся.
- Високий вміст йоду добре позначається на функціонуванні ендокринної системи, перешкоджає розвитку захворювань щитовидної залози. Крім того, нестача йоду може провокувати розлади розумової діяльності, спричинити підвищену стомлюваність, безсоння, слабкість і занепад сил. Звертаємо увагу, що йод особливо необхідний вагітним жінкам - дефіцит мікроелемента може негативно позначитися на здоров'ї дитини.
- Регулярне вживання минтая сприяє очищенню організму від наслідків екологічного забруднення - недарма рибу радять їсти людям, які живуть у забруднених районах або мегаполісах.
- Селен, що міститься в продукті, сприятливо впливає на здоров'я жіночої репродуктивної системи, а також дуже добре позначається на стані нігтів, шкіри та волосся. Невипадково жінкам, які мають проблеми з шевелюрою (наприклад, ламкість, випадання, тьмяність волосся), рекомендується вводити в раціон рибні продукти.
- Завдяки високому вмісту вітамінів групи B споживання продукту значно покращує роботу нервової системи; крім того, нормалізується діяльність шлунково-кишкового тракту. Дефіцит вітаміну В може спричинити серйозні розлади неврологічного характеру, а також провокувати млявість і слабкість, знижений настрій і проблеми зі сном.
- Жирні кислоти (омега-3), наявні в складі, беруть участь у важливих обмінних процесах, що відбуваються в організмі. Вони також необхідні для роботи жіночої статевої системи. Крім того, жири - джерело сил та енергії.
- Безсумнівним плюсом буде і велика кількість білків та амінокислот, що містяться в рибі. Особливо корисно їсти продукт тим, хто сидить або закінчив сидіти на суворій дієті, а також людям, які прагнуть наростити м'язову масу або відчувають дефіцит білка в раціоні.
- Сприятливо позначається вживання минтая і на здоров'ї серцево-судинної системи, оскільки в рибі міститься багато калію, необхідного для нормального функціонування серця.
- Поліпшується робота травної системи; кишківник очищається від шлаків і токсинів, нормалізуються випорожнення.
- Регулярне вживання багатої на антиоксиданти риби знижує ризик виникнення онкологічних захворювань і добре зміцнює імунітет.
Можлива шкода
- Минтай практично не містить жодних протипоказань, за винятком наявності алергії на продукт.
- Також варто враховувати, що вживання в їжу неякісної та несвіжої риби може спричинити харчове отруєння. Рекомендується купувати продукт тільки в перевірених місцях.
Рекомендації
- Крім власне м'яса минтая можна і потрібно їсти також його печінку та ікру. У них міститься маса корисних елементів, зокрема - вітаміни D і B
- Найкраще поєднується продукт із рисом, але можна як гарнір використовувати овочі (наприклад, стручкову квасолю або картоплю).
- Як вибрати свіжу та хорошу рибу? Перш за все, варто звернути увагу на колір - не повинно бути ніяких жовтуватих плям, м'ясо - тільки білого кольору. Подивіться на склад: там не повинно значитися нічого, окрім самої риби і льоду (води). Продукт із додаванням харчових добавок краще не купувати - зайва хімія організму ні до чого.
- Виробником може бути тільки Росія, а також деякі азіатські країни: КНР або Японія, оскільки минтай ловлять на території саме цих держав.
- Якщо хочете отримати максимум користі від страви - готуйте рибу на пару або відварюйте. А гурманам, які не настільки сильно піклуються про фігуру, можна порадити рецепти зі смаженим або запеченим з овочами минтаєм.
Висновок
Минтай не користується популярністю у вітчизняного покупця, і дуже даремно! Ця риба надзвичайно корисна і насичена вітамінами та мінералами. Не поспішайте згодовувати її коту - краще приготуйте минтай на вечерю і принесіть користь власному здоров'ю.



