Гранат і гранатовий сік: користь і шкода для організму

Плоди гранатового дерева, які ростуть у південних країнах, а в Росії на півдні країни, з фантастично великою кількістю корисних властивостей користуються великою популярністю. Плоди темно-червоного кольору діаметром до 18 см містять від 400 до 900 кісточок, оточених кисло-солодкою червоною м'якоттю. Своєрідний зовнішній вигляд плоду викликає суперечки між прихильниками зарахування його до ягід або фруктів.
Хімічний склад
До складу граната входить багато вітамінів, з яких найосновнішими є вітаміни С, Р, піридоксину та ціанокобаламіну. Гранатовий сік містить велику кількість амінокислот і антиоксидантів. У шкірці плода є органічні речовини, що містять азот.
У хімічному складі граната присутній практично весь спектр мікроелементів, що забезпечують нормальне функціонування організму. Крім цього, до нього входять клітковина, танін та інші дубильні речовини. У соку граната міститься до двадцяти відсотків цукрів і до дев'яти лимонної кислоти.
Корисні властивості
Вітаміни, що входять до складу граната, чинять зміцнювальну дію на імунну і нервову системи, покращують кровотворення і зміцнюють судини.
Дубильні речовини беруть активну участь у лікуванні дизентерії, туберкульозу та хвороб, спричинених кишковими бактеріями, а також мають чудові дезінфекційні властивості. Природні амінокислоти, що потрапили в організм через гранат, на клітинному рівні знищують патологічні клітини.
Свіжовичавлений гранатовий сік:
- Очищає організм від шкідливих речовин.
- Нормалізує шлункову діяльність.
- Підвищує вміст гемоглобіну в крові та апетит.
- Нормалізує кров'яний тиск.
- Має антисептичний і сечогінний ефект.
Кісточки гранта в перемеленому вигляді застосовують для зняття головного болю і зниження високого тиску. Ефірні олії, отримані з кісточок, застосовують у парфумерії. Зі шкірки гранту отримують порошок, що має сильний в'яжучий ефект, здатність виводити глистів з організму.
Відвар зі шкірки має властивості протидіяти інфекціям при застудних захворюваннях, запальним процесам у ротовій порожнині. Додані в чай висушені перегородки граната, заспокійливо впливають на нервову систему, приводячи її в норму. Природні антиоксиданти (поліфеноли), що містяться в гранатовому соку, спрямовані на боротьбу з вільними радикалами, запобігають в організмі окислювальним процесам і уповільнюють процеси старіння.
Шкода граната і протипоказання
Незважаючи на великий перелік корисних властивостей, у граната є і мінуси. Для людей, які страждають на підвищену кислотність шлунка, виразкову хворобу, панкреатит гранатовий сік протипоказаний. Дітям до одного року гранатовий сік не рекомендують, а маленьким дітям (до 7-ми років) його потрібно обов'язково розбавляти. Свіжовичавлений сік при регуляторному вживанні руйнівно впливає на зубну емаль.
У гранатовій шкірці є низка шкідливих речовин (ізопеллетієрин, пеллетієрин, алканоїди) і перед вживанням препаратів на основі гранатової шкірки, рекомендується лікарська консультація. У дітей з нестабільними випорожненнями гранатовий сік може спровокувати закрепи.
Застосування граната в лікуванні
Насамперед гранат ефективний для лікування анемії. Уже через кілька днів прийому, гемоглобін приходить у норму. Перевага використання соку з граната для зняття набряків полягає в тому, що він, діючи як сечогінний, не вимиває, а навпаки, збагачує організм калієм. Для лікування діареї використовують корисні в'яжучі властивості таніну, що входить до складу граната. Пектин, що входить до складу ягоди, нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту і його рекомендують застосовувати пацієнтам, які одужують, після важких хвороб і операцій.
Для вагітних жінок гранатовий сік чудово допомагає впоратися з токсикозом. Присутність фолієвої кислоти дає змогу за його регулярного споживання під час вагітності запобігти розвитку патологій і забезпечити правильний розвиток плода. При захворюваннях на бронхіальну астму та ангіну, гранатовий сік активно допомагає в лікуванні. Швидше впоратися з ГРВІ та ангіною допомагає полоскання горла розведеним соком гранта.
Примочки солодкого соку використовують як профілактичний засіб розвитку короткозорості. Дослідження, проведені в Каліфорнійському університеті, засвідчили високий рівень ефективності плодів гранатового дерева в боротьбі проти злоякісних новоутворень. Особливо це стосується лікування і профілактики раку простати у чоловіків. У жінок регулярне споживання граната забезпечує безперебійну роботу яєчників, запобігає розвитку раку молочної залози.
Гранат сприяє виведенню з організму радіації. Порошок зі шкірки граната, перешкоджаючи проникненню інфекції, швидше заліковує рани і подряпини, і лікує захворювання шкіри. Для діабетиків корисність граната полягає в зниженні рівня цукру в крові. Здатність ягоди знімати запалення використовується в лікуванні захворювань легенів, нирок і печінки.Поради щодо правильного застосування
Найкориснішим є свіжовичавлений сік граната, який не можна зберігати. Купуючи в магазині, слід звернути увагу на упаковку, яка має бути скляною, вказуючи, що це натуральний продукт прямого віджиму вищого ґатунку. Відкрита пляшка зберігається не більше 3-х діб. Вагітним і дітям рекомендують сильно розбавляти сік водою або іншими соками (морквяним, яблучним, буряковим тощо).п.). У разі регулярного споживання концентрованого соку, його п'ють через трубочку, споліскуючи рот після приймання, або розведеним.
Для дітей оптимальним є вживання соку не частіше ніж 2 рази на тиждень, при цьому об'єм напою розраховується виходячи з віку дитини, Дітям до 10 років не рекомендують ковтати м'якоть граната з кісточками, щоб не спровокувати апендицит. Ліки на основі шкірки і гранатовий сік у терапевтичних цілях, допускається приймати після консультації з лікарем. Здорові люди, які вживають гранатовий сік для профілактики, повинні вживати його в розведеному вигляді.
Висновок
Біологічна активність граната набагато вища, ніж у багатьох інших плодів і овочів. Один із найкращих антивірусних, протизапальних засобів, він відмінно захищає й очищає організм, при цьому легко засвоюється. За відсутності протипоказань і правильного застосування, плід гранатового дерева успішно справляється з багатьма захворюваннями, зміцнює імунітет.



