Ячна каша: користь і шкода

Ячка має унікальні смакові та цілющі якості. Має у своєму складі велику кількість мікроелементів, які мають позитивний вплив на здоров'я людини. Готується каша на воді, молоці, з цукром або вершковим маслом.
Склад і калорійність
Ячмінь є основою ячної каші. Під час його обробки виходить дрібне зерно з приємним ароматом і ніжним смаком. Під час обробки злак зберігає всі корисні властивості.
У складі продукту:
- Повільні вуглеводи.
- Клітковина.
- Білок.
- Вітаміни А, Е, РР, D, В.
- Кальцій.
- Калій.
- Магній.
- Кремній.
- Кобальт.
- Хром.
Незважаючи на малий вміст жирів, калорійність продукту досить висока. На 100 г крупи припадає 322 ккал. Незважаючи на це, вона рекомендована для дієтичного харчування. Якщо приготувати кашу на воді, без додавання олії та цукру, то вона посприяє швидкому насиченню організму і поліпшенню травлення.
Корисні властивості
Завдяки насиченому складу, каша надає користь стану організму людини. Дієтологи рекомендують включати продукт у разі ожиріння і порушення роботи органів травлення.
Високий вміст вітамінів і мікроелементів дає змогу покращувати роботу внутрішніх органів, стимулює мозкову діяльність. Цінний продукт допомагає відновити сили та стимулює захисні функції організму.
Рекомендовано вживати після важких хвороб, у разі виснаження організму, літнім людям, а також жінкам при надії та дітям.
Користь каші для організму полягає в такому:
- Запобігання передчасному старінню клітин.
- Відновлення пошкоджених ділянок шкіри та слизових оболонок.
- Стимуляція власного вироблення колагену.
- Відновлення природної краси та молодості.
- Поліпшення роботи травної системи.
- Поліпшення стану щитоподібної залози.
- Виведення зайвої рідини, шлаків, токсинів.
- Усунення спазмів черевної порожнини.
- Поліпшення стану при захворюваннях опорно-рухової системи.
- Відновлення після депресії.
Користь при схудненні
Якщо приготувати крупу на воді, то вона буде корисна під час схуднення. Каша стимулює роботу кишківника, очищає його та виводить зайву рідину, яка нерідко стає причиною зайвої ваги.
Повільні вуглеводи забезпечують відчуття насичення надовго, тому якщо з'їсти кашу на сніданок, тривалий час організму не знадобиться підживлення. Добре підходить для дотримання злакової дієти.
Готувати дієтичну кашу досить просто:
- Закип'ятити 800 мл води, підсолити.
- Додати злак і добре перемішати.
- Варити 25 хвилин.
- Воду злити.
Вживати можна разом з овочами, м'ясом або як самостійну страву.
Користь під час вагітності та лактації
Унікальні властивості продукту обумовлюють його користь для жінок під час вагітності та грудного вигодовування.
Підвищений вміст фолієвої кислоти нормалізує перебіг вагітності, знижує ризик вроджених патологій у плода. Каша сприяє нормалізації травлення і запобігає закрепам, які нерідко супроводжують вагітність.
Під час грудного вигодовування ячка допомагає зробити молоко поживнішим, сприяє швидкому відновленню організму матері та покращує набір ваги у малюка.
Під час вагітності їсти кашу слід тільки в обмежених кількостях. Це зумовлено сильною сечогінною та спазмолітичною властивістю. Переїдання може викликати здуття живота, що негативно впливає на тонус матки. Перед вживанням краще проконсультуватися з лікарем.
Користь для дітей
До трьох років продукт не вводиться в раціон дітей. Це зумовлено тим, що каша може викликати алергічну реакцію або бути досить грубою для незрілої травної системи.
Після 3 років вводити продукт слід поступово. У підлітковому віці, давати ячку слід дитині не менше 2-3 разів на тиждень. Якщо дитина не страждає від надлишкової маси тіла, то в кашу потрібно додавати олію і цукор.
Корисні властивості благотворно вплинуть на мозкову діяльність школяра, зміцнять фізичне здоров'я та імунітет. Допоможуть запобігти виснаженню, поліпшать загальний тонус організму.
Шкода та протипоказання
Незважаючи на високу користь продукту, він може бути шкідливим для організму в разі неправильного вживання. Також є протипоказання, тому вводити в раціон кашу людям з алергією потрібно обережно.
Категорично заборонено давати продукт дітям і дорослим, які не переносять глютен. Це може спровокувати гостру інтоксикацію. Якщо під час вживання продукту з'явилися здуття, печія, висип, загальне погіршення стану, то кашу слід негайно припинити вживати та звернутися до лікаря.
При приготуванні каші на молоці з маслом і цукром, слід враховувати, що її калорійність підвищується в кілька разів, що може завдати шкоди фігурі. При додаванні будь-якого інгредієнта важливо враховувати його калорійність, щоб розрахувати харчову цінність усієї страви.Протипоказана каша за наявності запальних процесів у слизовій травної системи, оскільки груба клітковина може спровокувати погіршення стану і відкриття внутрішньої кровотечі.
Не слід скидати з рахунків індивідуальну непереносимість крупи. Якщо протипоказань немає, то їсти кашу потрібно не більше 100-150 г за раз і не частіше 3 разів на тиждень, щоб не нашкодити здоров'ю.
Ячна каша дуже корисна для організму при обмеженому споживанні. Це унікальний злак з насиченим хімічним складом допомагає підтримувати здоров'я під час схуднення і сприяє спалюванню жиру. Щоб не завдати шкоди організму, перед вживанням важливо проконсультуватися з дієтологом. Калорійність каші може стати вищою через додавання молока, цукру та олії під час приготування.



