Варення з кизилу: користь і шкода

Варення з кизилу: користь і шкода
Різне

Варення - давній і популярний спосіб заготівлі на зиму. Будучи натуральним консервантом, цукор забезпечує збереження корисних речовин у плодах і прибирає частину терпкості та гіркоти, роблячи смак приємнішим. Особливо смачні ці ласощі, якщо приготовані з кислих ягід - смородини, аґрусу, і, звісно ж, кизилу.

Коротко про дерен

Кизил звичайний (дерен чоловічий, шайтанова ягода) - невисоке дерево або чагарник (3-6 м.) з невеликими овальними плодами насиченого червоного кольору. Спочатку виростав на Кавказі та в Азії, тепер також широко поширений у центрі та на сході Європи.

Кизилове варення - другий за популярністю спосіб заготівлі ягід. Приємне кисло-солодке на смак, воно найчастіше виходить густим через вміст пектину, навіть якщо варіння нетривале. Видаляти чи не видаляти кісточки з ягід - індивідуальне рішення кожної господині, але в кісточках теж містяться корисні для організму речовини.

Варення з кизилу

У вигляді перетирання з цукровим піском - «сирого» варення - кизил заготовляють рідко, оскільки спосіб вимагає багато цукру.

У чому користь

На своїй батьківщині шайтанова ягода - популярний і дієвий засіб для лікування багатьох хвороб. Заготовляють її у вигляді сушених коржів, але й цукрова заготівля з червоних плодів принесе чимало користі.

  • Будучи чемпіоном за вмістом аскорбінової кислоти (55 мг), кизилове варення. на 100 г. при добовій нормі в 90 мг), дерен навіть після варіння з цукром: позбавить від рихлості та кровоточивості ясен; поліпшить роботу шлунка і підвищить апетит; зміцнить імунітет; допоможе побороти застуду; попередить хвороби, пов'язані з нестачею вітаміну С.
  • Дубильні речовини (таніди) і полісахарид пектин, який після теплової обробки засвоюється краще, мають терпку дію - це значить, що кизилові ласощі нададуть лікувальну дію у разі: хронічного гастриту; печії; розладів травлення, що супроводжуються діареєю...
  • Корисними будуть солодощі і в разі отруєнь, харчових і хімічних: таніди властиво зв'язувати і швидко видаляти з організму токсини і важкі метали (свинець, ртуть).
  • Не зайвим буде регулярно вживати варення тим, хто страждає на захворювання суглобів: свою протизапальну властивість після варіння плоди зберігають, а пектин допомагає відновленню пошкодженої хрящової тканини.
  • 100 г продукту містить приблизно 1/5 частину добової норми заліза, яке повністю всмоктується завдяки наявності в ягодах вітаміну С. З цієї причини ласощі варто включити до свого раціону в разі анемії для підвищення рівня гемоглобіну в крові.
  • У народній медицині кизил і продукти з нього - напої, сухофрукти, варення - через сприятливий вплив на стінки капілярів і кровотік використовують як профілактичний засіб хвороби Альцгеймера.
  • Дами при надії можуть потроху вживати солодощі з дерену для запобігання таким проблемам вагітних, як набряки ніг, варикоз та еклампсія (стійке підвищення тиску).
  • У східних країнах, звідки кизил родом, існує думка, що вживання шайтанових ягід у будь-якому вигляді збільшує чоловічу силу і сприяє зачаттю міцних і здорових дітей.

Свіже варення

Шкода кизилового варення

Будь-який продукт, наскільки б він не був корисний, має протипоказання. Такі й солодощі з дерену, але до їхньої честі вони не надто критичні, і якщо про це не забувати, великої шкоди не буде.

  • Заготівля з кизилу містить багато цукру - діабетикам не можна вживати більше 1 - 2 ч. л.л., а ті, хто страждає на надлишкову вагу, мають його суттєво обмежити.
  • Шайтанові ягоди багаті на каротиноїди й антоціани, а вони часто спричиняють алергічні реакції. Тому варення з них з обережністю повинні вживати маленькі діти, імунна система яких до кінця не сформована, і мами, які годують груддю.
  • Ласощами не можна заїдати такі ліки: препарати кальцію (погіршується всмоктуваність); аспірин і похідні (посилюється негативна дія на шлунок); деякі антибіотики (ампіцилін, еритроміцин).
  • Попри те, що теплова обробка руйнує кислоти в ягодах, значну їхню кількість кизилове варення однаково містить, і надмірне захоплення ним провокує печію та болі в шлунку навіть у здорових людей. Тим же, у кого підвищена кислотність шлункового соку, від продукту варто відмовитися.
  • Не варто спокушатися варенням із кизилу людям, які страждають від хронічних закрепів - його вживання посилить ці проблеми.
  • Не можна вживати солодощі з дерену в разі: запальних захворювань у гострій фазі; гіперсекреції щитоподібної залози; каменів у жовчному міхурі з діаметром понад 5 мм; великих каменів у нирках. У цих випадках стимулююча дія плодів працює на шкоду: посилює запалення хворих органів і спровокує рух каменів, що в кращому разі спричиняє сильний біль, а в гіршому - закупорення проток, з яким є шанси не впоратися без хірургічного втручання...
  • Вживання ласощів на ніч з високою ймовірністю спровокує безсоння.

Ложка з варенням

Поради

Рецептів варення з кизилу існує багато, але коли доходить до приготування, хочеться, щоб солодощі, які вийшли, були не тільки смачними, але й зберегли свою користь. Це нескладно.

  1. Різні сорти дерену відрізняються ступенем кислоти, проте в будь-якому разі для заготівлі вважається ідеальним брати 2 частини плодів на 3 частини цукру.
  2. Що більше триває теплова обробка, то менше кислоти в готовому продукті. Користі менше - але менше і шкоди, якщо він не бажаний для вживання саме через кислоту.
  3. Для перетирання з цукром і густих джемів із плодів видаляють кісточки. Якщо готується варення - «п'ятихвилинка», це робити не обов'язково.
  4. Для придушення симптомів застуди перед сном випивають трохи підігрітого червоного вина, розмішавши в ньому 1-2 ч.л. кизилових ласощів.

Солодощі приносять організму багато шкоди: псують зуби, сприяють набору ваги, погіршують стан шкіри. Але подібну думку варто переглянути, якщо говорити про варення з кизилу. Ці ласощі безперечно варто включити у своє меню замість цукерок: якщо не захоплюватися, то про шкоду цукру в їхньому складі сміливо можна забути.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Гранат і гранатовий сік: користь і шкода для організму Гранат і гранатовий сік: користь і шкода для організму
Плоди гранатового дерева, які ростуть у південних країнах, а в Росії на півдні країни, з фантастично великою кількістю...
07.04.25
0
0
Що корисніше для здоров'я яблуко чи банан Що корисніше для здоров'я яблуко чи банан
Яблука і банани давно стали невід'ємною частиною людського раціону і на сьогоднішній день є одними з...
07.04.25
0
0
Варення з кизилу: користь і шкода Варення з кизилу: користь і шкода
Варення - давній і популярний спосіб заготівлі на зиму. Будучи натуральним консервантом, цукор забезпечує збереження...
07.04.25
0
0
Риба муксун - корисні властивості та шкода Риба муксун - корисні властивості та шкода
Муксун - цінна риба, належить до сімейства лососевих. У Росії вона водиться тільки в крижаних сибірських річках, озерах...
07.04.25
0
0