Риба муксун - корисні властивості та шкода

Риба муксун - корисні властивості та шкода
Риба та морепродукти

Муксун - цінна риба, належить до сімейства лососевих. У Росії вона водиться тільки в крижаних сибірських річках, озерах і в опріснених затоках Північного Льодовитого океану. А також поширена в прісних водах Північної Америки. Її успішно виводять і в штучних водоймах. Щоб вижити в суворих кліматичних умовах природа наділила цю рибку товстим прошарком жиру. Він необхідний, щоб впоратися з сильними морозами, пережити довгі холодні зими. Саме жир і робить її особливо корисним, смачним і ароматним продуктом.

Загальний опис

  • Муксун має витягнуте тіло, трохи стиснуте з боків, майже без міжм'язових кісток. У дорослих риб відразу за головою є горб.
  • У середньому довжина його тіла досягає 70 см, а звичайна вага 1-2 кг, але трапляються і десятикілограмові рибини.
  • Муксун має сріблясте забарвлення. Зверху його тіло темніше, ніж унизу. Його живіт практично білого кольору.
  • Незвичайний запах у цієї риби - запах свіжого огірка, щойно зірваного з грядки, який зберігається навіть після заморозки.
  • Харчується придонними ракоподібними і молюсками, а також зоопланктоном.
  • Звичайна тривалість життя - 16-20 років.

Риба муксун

Користь

Риб'ячий жир вважається одним із найкорисніших натуральних продуктів. Муксун, як і більшість північних мешканців, містить багато жиру і що особливо цінно, він легко засвоюється (до 98%). Крім незамінних поліненасичених кислот омега-3 риба містить багато мінералів, вітамінів і амінокислот. Завдяки цінному складу часте вживання муксуна може значно поліпшити здоров'я і настрій:

  • Підвищити імунітет.
  • Покращити роботу серцево-судинної системи.
  • Підтримати нервову систему, оскільки у великій кількості містить дуже цінний вітамін РР, його ще називають нікотиновою кислотою або В3.
  • Наситити організм такими мінеральними речовинами, як кальцій, цинк, бром, молібден, фосфор і фтор.
  • Покращити обмін речовин.
  • Збагатити білком, особливо необхідним спортсменам, дітям і людям, ослабленим хворобами.
  • Наявність великої кількості арахідонової кислоти дасть змогу справлятися з великими фізичними навантаженнями.

Спійманий муксун

Шкода

  • Як і всі прісноводні риби, муксун може виявитися зараженим личинками паразитів.
  • Паразити можуть бути майже нешкідливими, але можуть і суттєво порушити здоров'я людини. Тому не слід вживати її в сирому або погано просмаженому вигляді. Для любителів свіжої та слабосоленої риби її необхідно заморожувати до -40°C, або купувати рибу, що пройшла перевірку на наявність паразитів.
  • Риба може викликати алергічну реакцію.
  • У рідкісних випадках може виникнути індивідуальна непереносимість.
  • Вживання в солоному вигляді не бажано людям, які страждають на захворювання нирок.
  • Смажена риба принесе більше шкоди, ніж користі, оскільки в процесі смаження олія виділяє канцерогени.

Поради щодо приготування

  1. Муксун вважається делікатесом, він легкий у приготуванні і має дуже ніжний вишуканий смак. Кажуть, що в готуванні його неможливо зіпсувати.
  2. Найкориснішим буде вживання свіжої або слабосоленої риби. У цьому разі потрібно обов'язково упевнитися, що муксун не заразить вас паразитами, оскільки вони заселяють організм надовго, можуть вражати практично всі органи, призводити до дуже плачевних наслідків, не відразу можна і дізнатися про захворювання. Тому небажано купувати муксуна, як і іншу прісноводну рибу, безпосередньо в рибалок, краще придбати її в спеціалізованому магазині, після надання вам санітарних документів на товар.
  3. Обов'язково потрібно визначити свіжість риби. Якщо вона дуже слизька, що її неможливо втримати в руках, з прозорими очима і рожевими зябрами, то перед вами - відмінний свіжий продукт. У несвіжої риби очі будуть опуклі, каламутні, жовтого кольору, або будуть відсутні зовсім.

Смажений муксун

  • Строганина. Одна з основних страв північної кухні - строганина. Для приготування необхідно всього лише заморозити і нарізати рибу. Шматки вмочують у простий сибірський соус, приготований із солі, перцю та оцту. Виходить дуже ніжна страва, що тане в роті. Також замість соусу можна використовувати аджику.
  • Сугудай. Знаменита страва Сибіру - сугудай. Готується дуже швидко і просто. Для цього рибу чистять, з неї знімають шкіру, нарізають шматочками вздовж тіла і протягом години маринують у лимонному соку. Також додається сіль, перець і кільця цибулі. Риба, приготована за таким рецептом, збереже максимум потрібних організму речовин.
  • Муксун на пару. Дієтичною стравою є риба, приготована на пару. Навіть у цьому рецепті страва не буде сухою, збереже в собі всі корисні властивості.
  • Вуха. Дуже смачна та ароматна страва з муксуна - це юшка. Для її приготування рибу потрібно почистити, випатрати і нарізати на великі шматки. Уху бажано варити на слабкому вогні, томити. Картоплю, цибулю, моркву, а також сіль і перець додають за смаком. Зелень для більшої корисності бажано нарізати безпосередньо в готову страву.
  • Муксун, запечений у духовій шафі. Муксун часто запікають у фользі, пакеті або рукаві. Готують з овочами, фруктами або грибами. У процесі запікання рослинна олія не використовується, риба виходить смачною і дуже соковитою. Для запікання можна використовувати яблука, чорнослив, картоплю, цибулю, моркву, зелень.
  • Пиріг із муксуна. Смачний і простий у приготуванні пиріг із муксуна. Для цього рецепта зазвичай використовують дріжджове тісто. Жирне соковите філе укладають у тісто. Пиріг швидко готується і зберігає багато цінних властивостей риби.
  • Смажений муксун. Будь-які смажені страви смачні, але не корисні, не виняток і муксун. Зі смажених страв жирну північну рибу переважно запікати на решітці на багатті. Тоді відпаде необхідність додавання рослинних олій, шкідливих при нагріванні.
  • Копчений муксун. Найбільшою популярністю користується копчена риба. Делікатес, приготований за способом холодного копчення, буде відносно нешкідливим. Риба ж гарячого копчення обробляється димом, температура якого близько 120°С. Риба під впливом такої високої температури стає дуже шкідливою, оскільки містить канцерогени. Гарячий дим містить тисячі небезпечних хімічних речовин. Копчення «рідким димом» - ще одна небезпека. У цьому разі продукт не коптиться, а обробляється шкідливими хімічними речовинами для фарбування й аромату. Ба більше, під час копчення може бути використана несвіжа риба, що завдасть ще більшої шкоди.

Копчений муксун

Безліч страв можна приготувати з муксуна. Навіть дуже прості в приготуванні страви матимуть незабутній смак і аромат. З великої кількості рецептів можна вибрати страви, які принесуть максимум користі, оздоровлять організм, додадуть енергії та життєвих сил, наситять вітамінами, мінералами та цінним білком. Для цього достатньо проконтролювати свіжість продукту і відсутність у ньому личинок паразитів.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Гранат і гранатовий сік: користь і шкода для організму Гранат і гранатовий сік: користь і шкода для організму
Плоди гранатового дерева, які ростуть у південних країнах, а в Росії на півдні країни, з фантастично великою кількістю...
07.04.25
0
0
Що корисніше для здоров'я яблуко чи банан Що корисніше для здоров'я яблуко чи банан
Яблука і банани давно стали невід'ємною частиною людського раціону і на сьогоднішній день є одними з...
07.04.25
0
0
Варення з кизилу: користь і шкода Варення з кизилу: користь і шкода
Варення - давній і популярний спосіб заготівлі на зиму. Будучи натуральним консервантом, цукор забезпечує збереження...
07.04.25
0
0
Риба муксун - корисні властивості та шкода Риба муксун - корисні властивості та шкода
Муксун - цінна риба, належить до сімейства лососевих. У Росії вона водиться тільки в крижаних сибірських річках, озерах...
07.04.25
0
0