Риба муксун - корисні властивості та шкода

Муксун - цінна риба, належить до сімейства лососевих. У Росії вона водиться тільки в крижаних сибірських річках, озерах і в опріснених затоках Північного Льодовитого океану. А також поширена в прісних водах Північної Америки. Її успішно виводять і в штучних водоймах. Щоб вижити в суворих кліматичних умовах природа наділила цю рибку товстим прошарком жиру. Він необхідний, щоб впоратися з сильними морозами, пережити довгі холодні зими. Саме жир і робить її особливо корисним, смачним і ароматним продуктом.
Загальний опис
- Муксун має витягнуте тіло, трохи стиснуте з боків, майже без міжм'язових кісток. У дорослих риб відразу за головою є горб.
- У середньому довжина його тіла досягає 70 см, а звичайна вага 1-2 кг, але трапляються і десятикілограмові рибини.
- Муксун має сріблясте забарвлення. Зверху його тіло темніше, ніж унизу. Його живіт практично білого кольору.
- Незвичайний запах у цієї риби - запах свіжого огірка, щойно зірваного з грядки, який зберігається навіть після заморозки.
- Харчується придонними ракоподібними і молюсками, а також зоопланктоном.
- Звичайна тривалість життя - 16-20 років.
Користь
Риб'ячий жир вважається одним із найкорисніших натуральних продуктів. Муксун, як і більшість північних мешканців, містить багато жиру і що особливо цінно, він легко засвоюється (до 98%). Крім незамінних поліненасичених кислот омега-3 риба містить багато мінералів, вітамінів і амінокислот. Завдяки цінному складу часте вживання муксуна може значно поліпшити здоров'я і настрій:
- Підвищити імунітет.
- Покращити роботу серцево-судинної системи.
- Підтримати нервову систему, оскільки у великій кількості містить дуже цінний вітамін РР, його ще називають нікотиновою кислотою або В3.
- Наситити організм такими мінеральними речовинами, як кальцій, цинк, бром, молібден, фосфор і фтор.
- Покращити обмін речовин.
- Збагатити білком, особливо необхідним спортсменам, дітям і людям, ослабленим хворобами.
- Наявність великої кількості арахідонової кислоти дасть змогу справлятися з великими фізичними навантаженнями.
Шкода
- Як і всі прісноводні риби, муксун може виявитися зараженим личинками паразитів.
- Паразити можуть бути майже нешкідливими, але можуть і суттєво порушити здоров'я людини. Тому не слід вживати її в сирому або погано просмаженому вигляді. Для любителів свіжої та слабосоленої риби її необхідно заморожувати до -40°C, або купувати рибу, що пройшла перевірку на наявність паразитів.
- Риба може викликати алергічну реакцію.
- У рідкісних випадках може виникнути індивідуальна непереносимість.
- Вживання в солоному вигляді не бажано людям, які страждають на захворювання нирок.
- Смажена риба принесе більше шкоди, ніж користі, оскільки в процесі смаження олія виділяє канцерогени.
Поради щодо приготування
- Муксун вважається делікатесом, він легкий у приготуванні і має дуже ніжний вишуканий смак. Кажуть, що в готуванні його неможливо зіпсувати.
- Найкориснішим буде вживання свіжої або слабосоленої риби. У цьому разі потрібно обов'язково упевнитися, що муксун не заразить вас паразитами, оскільки вони заселяють організм надовго, можуть вражати практично всі органи, призводити до дуже плачевних наслідків, не відразу можна і дізнатися про захворювання. Тому небажано купувати муксуна, як і іншу прісноводну рибу, безпосередньо в рибалок, краще придбати її в спеціалізованому магазині, після надання вам санітарних документів на товар.
- Обов'язково потрібно визначити свіжість риби. Якщо вона дуже слизька, що її неможливо втримати в руках, з прозорими очима і рожевими зябрами, то перед вами - відмінний свіжий продукт. У несвіжої риби очі будуть опуклі, каламутні, жовтого кольору, або будуть відсутні зовсім.
- Строганина. Одна з основних страв північної кухні - строганина. Для приготування необхідно всього лише заморозити і нарізати рибу. Шматки вмочують у простий сибірський соус, приготований із солі, перцю та оцту. Виходить дуже ніжна страва, що тане в роті. Також замість соусу можна використовувати аджику.
- Сугудай. Знаменита страва Сибіру - сугудай. Готується дуже швидко і просто. Для цього рибу чистять, з неї знімають шкіру, нарізають шматочками вздовж тіла і протягом години маринують у лимонному соку. Також додається сіль, перець і кільця цибулі. Риба, приготована за таким рецептом, збереже максимум потрібних організму речовин.
- Муксун на пару. Дієтичною стравою є риба, приготована на пару. Навіть у цьому рецепті страва не буде сухою, збереже в собі всі корисні властивості.
- Вуха. Дуже смачна та ароматна страва з муксуна - це юшка. Для її приготування рибу потрібно почистити, випатрати і нарізати на великі шматки. Уху бажано варити на слабкому вогні, томити. Картоплю, цибулю, моркву, а також сіль і перець додають за смаком. Зелень для більшої корисності бажано нарізати безпосередньо в готову страву.
- Муксун, запечений у духовій шафі. Муксун часто запікають у фользі, пакеті або рукаві. Готують з овочами, фруктами або грибами. У процесі запікання рослинна олія не використовується, риба виходить смачною і дуже соковитою. Для запікання можна використовувати яблука, чорнослив, картоплю, цибулю, моркву, зелень.
- Пиріг із муксуна. Смачний і простий у приготуванні пиріг із муксуна. Для цього рецепта зазвичай використовують дріжджове тісто. Жирне соковите філе укладають у тісто. Пиріг швидко готується і зберігає багато цінних властивостей риби.
- Смажений муксун. Будь-які смажені страви смачні, але не корисні, не виняток і муксун. Зі смажених страв жирну північну рибу переважно запікати на решітці на багатті. Тоді відпаде необхідність додавання рослинних олій, шкідливих при нагріванні.
- Копчений муксун. Найбільшою популярністю користується копчена риба. Делікатес, приготований за способом холодного копчення, буде відносно нешкідливим. Риба ж гарячого копчення обробляється димом, температура якого близько 120°С. Риба під впливом такої високої температури стає дуже шкідливою, оскільки містить канцерогени. Гарячий дим містить тисячі небезпечних хімічних речовин. Копчення «рідким димом» - ще одна небезпека. У цьому разі продукт не коптиться, а обробляється шкідливими хімічними речовинами для фарбування й аромату. Ба більше, під час копчення може бути використана несвіжа риба, що завдасть ще більшої шкоди.
Безліч страв можна приготувати з муксуна. Навіть дуже прості в приготуванні страви матимуть незабутній смак і аромат. З великої кількості рецептів можна вибрати страви, які принесуть максимум користі, оздоровлять організм, додадуть енергії та життєвих сил, наситять вітамінами, мінералами та цінним білком. Для цього достатньо проконтролювати свіжість продукту і відсутність у ньому личинок паразитів.



