Брусничний морс - корисні властивості та шкода

Брусничний морс - корисні властивості та шкода
Вода та напої

Давно доведено, що пакетовані фруктові та ягідні соки не тільки не несуть жодної користі нашому організму, а й за частого вживання можуть навіть серйозно зашкодити йому, оскільки такі напої багаті на цукор, барвники, ароматизатори та інші хімічні домішки, а ось вітамінно-мінеральних речовин міститься в мізерно малих кількостях.

Що ж робити в ситуації, коли не хочеться виключати смачні напої з повсякденного раціону? Вихід досить простий: можна просто замінити пакетовані соки набагато натуральнішим і кориснішим продуктом - морсом. Цей напій має досить приємний смак і приносить здоров'ю колосальну користь. Детальніше про корисні та шкідливі властивості морсу з брусниці - далі в статті.

Брусничний морс - основні відомості про продукт

Для початку наведемо невелику історичну довідку. Вперше готувати смачний напій стали наші далекі предки, жителі Стародавньої Русі, багато століть тому - це підтверджують археологічні дані. Старовинний рецепт складався із соку ягідних плодів, підсолодженого медом. Сік відстоювали в гарячій кип'яченій воді протягом деякого часу (зазвичай близько доби), а потім, за бажанням, цукрували. До речі, згадується цей освіжаючий напій - бруснична вода - навіть у знаменитому пушкінському «Євгенію Онєгіні».

Морс із брусниці відомий не тільки своїм тонізувальним ефектом, а й вкрай багатим вітамінним складом і чудовим впливом на організм загалом.

Також безсумнівними перевагами солодкого і натурального напою є немаленький термін зберігання і надзвичайно простий спосіб приготування, що включає мінімальну кількість інгредієнтів.

Свіжий морс

Для того, щоб отримати літр освіжаючого і корисного морсу, потрібно всього лише залити водою брусничні ягоди і додати трохи цукру, меду і, за бажанням, ароматних спецій - все, вітамінний коктейль готовий!

Корисні якості напою

  • По-перше, варто сказати, що ягода брусниця дуже багата на аскорбінову кислоту, або вітамін С. Цей вітамін, як відомо, відіграє важливу роль у роботі нашої імунної системи, значно зміцнюючи і підтримуючи її. Брусничний морс - найкраща профілактика застудних і вірусних захворювань!
  • Багата вітамінами брусниця корисна для лікування і профілактики авітамінозу.
  • Морс із ягідних плодів сприятливо позначається на стані травної системи та шлунково-кишкового тракту - позитивний вплив на них зумовлюється хімічним складом ягоди, що містить пектин, органічні кислоти та дубильні речовини. Всі ці елементи сприяють полегшенню перетравлення і всмоктування їжі, стимулюють моторику кишківника, перешкоджаючи утворенню запорів і кишкових розладів.
  • Крім того, брусниця має легкі проносний і сечогінний ефекти, завдяки чому сприяє м'якому очищенню організму від шлаків і токсичних сполук.
  • Вітаміни та мінерали, що містяться в морсі, сприятливо впливають на серцево-судинну систему, зміцнюють стінки судин і сприяють активній циркуляції крові в організмі. У результаті значно знижується ризик судинних захворювань, утворення тромбів. Від вживання брусниці нормалізується також і артеріальний тиск.
  • Від регулярного споживання морсу підвищується швидкість метаболізму, що є безсумнівним плюсом для людей, які бажають позбутися зайвих кілограмів.
  • Фосфор, кальцій і каротин, наявні в складі брусничних ягід, потрібні для здоров'я і міцності кісток і зубів, профілактики розладів опорно-рухового апарату.
  • Вкрай ефективно лікувати брусничним морсом застудні захворювання, оскільки цей напій має жарознижувальні та бактерицидні властивості і з цієї причини допомагає організму швидше впоратися з вірусом.
  • Регулярне вживання морсу - запорука здоров'я печінки.
  • Корисний брусничний напій у разі порушень кровотворної функції: завдяки вітамінам груп B і PP, що містяться у складі ягоди, підвищуються показники гемоглобіну в організмі та поліпшується робота кровоносної системи. З цієї причини можна рекомендувати морс для лікування або профілактики анемії.
  • Напій із брусниці нормалізує рівень цукру в крові та знижує ризик розвитку цукрового діабету. Корисний морс і людям із завищеними показниками холестерину.
  • Добре позначається морс на здоров'ї дихальної системи. Можна і потрібно вживати напій для лікування або профілактики хвороб дихальних шляхів (наприклад, туберкульозу, бронхіту).
  • Виручить склянка брусничного морсу і в літню спеку: ягідний солодкий напій чудово втамовує спрагу, сприяє зниженню температури тіла і допомагає з легкістю пережити навіть найспекотнішу погоду.

Моря та ягоди

Можлива шкода та протипоказання

  • Через здатність брусниці впливати на артеріальний тиск напої на основі цієї ягоди слід обережно вживати людям, які мають проблеми з серцем або судинами.
  • Не рекомендується вживати морс особам, які страждають на захворювання шлунка, наприклад, на гастрит або виразкову хворобу, оскільки брусниця сприяє підвищенню кислотності шлунка.
  • Зловживання продуктом може спровокувати прояв алергічної реакції, свербіння шкіри, висипань по всьому тілу.

Банка брусничного морсу

Рекомендації

  1. Не варто дуже налягати на брусничний напій, оскільки надмірне споживання може спричинити алергію або шлункові розлади.
  2. Дітям до трьох років давати морс не рекомендується.
  3. Напій можна приготувати як зі свіжої, так і з замороженої ягоди. Брусницю (на 1 літр буде достатньо 100-150 г) потрібно промити й очистити від сміття, потім помістити в блендер або соковижималку і віджати сік. Далі слід залити отриману рідину водою, додати цукровий пісок, за бажанням - трохи меду і спеції для додання аромату (можна взяти корицю, цедру лимона або м'яту). Помістити в холодне місце і дати настоятися протягом доби або кількох годин. Рецепт дуже простий і доступний кожному!

Налиття морсу

Висновок

Брусничний морс - ефективний засіб для підвищення імунітету або боротьби із застудними захворюваннями. Крім того, напій чудово тонізує і допомагає пережити спекотні літні дні.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Гранат і гранатовий сік: користь і шкода для організму Гранат і гранатовий сік: користь і шкода для організму
Плоди гранатового дерева, які ростуть у південних країнах, а в Росії на півдні країни, з фантастично великою кількістю...
07.04.25
0
0
Що корисніше для здоров'я яблуко чи банан Що корисніше для здоров'я яблуко чи банан
Яблука і банани давно стали невід'ємною частиною людського раціону і на сьогоднішній день є одними з...
07.04.25
0
0
Варення з кизилу: користь і шкода Варення з кизилу: користь і шкода
Варення - давній і популярний спосіб заготівлі на зиму. Будучи натуральним консервантом, цукор забезпечує збереження...
07.04.25
0
0
Риба муксун - корисні властивості та шкода Риба муксун - корисні властивості та шкода
Муксун - цінна риба, належить до сімейства лососевих. У Росії вона водиться тільки в крижаних сибірських річках, озерах...
07.04.25
0
0