Брусничний морс - корисні властивості та шкода

Давно доведено, що пакетовані фруктові та ягідні соки не тільки не несуть жодної користі нашому організму, а й за частого вживання можуть навіть серйозно зашкодити йому, оскільки такі напої багаті на цукор, барвники, ароматизатори та інші хімічні домішки, а ось вітамінно-мінеральних речовин міститься в мізерно малих кількостях.
Що ж робити в ситуації, коли не хочеться виключати смачні напої з повсякденного раціону? Вихід досить простий: можна просто замінити пакетовані соки набагато натуральнішим і кориснішим продуктом - морсом. Цей напій має досить приємний смак і приносить здоров'ю колосальну користь. Детальніше про корисні та шкідливі властивості морсу з брусниці - далі в статті.
Брусничний морс - основні відомості про продукт
Для початку наведемо невелику історичну довідку. Вперше готувати смачний напій стали наші далекі предки, жителі Стародавньої Русі, багато століть тому - це підтверджують археологічні дані. Старовинний рецепт складався із соку ягідних плодів, підсолодженого медом. Сік відстоювали в гарячій кип'яченій воді протягом деякого часу (зазвичай близько доби), а потім, за бажанням, цукрували. До речі, згадується цей освіжаючий напій - бруснична вода - навіть у знаменитому пушкінському «Євгенію Онєгіні».
Морс із брусниці відомий не тільки своїм тонізувальним ефектом, а й вкрай багатим вітамінним складом і чудовим впливом на організм загалом.
Також безсумнівними перевагами солодкого і натурального напою є немаленький термін зберігання і надзвичайно простий спосіб приготування, що включає мінімальну кількість інгредієнтів.
Для того, щоб отримати літр освіжаючого і корисного морсу, потрібно всього лише залити водою брусничні ягоди і додати трохи цукру, меду і, за бажанням, ароматних спецій - все, вітамінний коктейль готовий!
Корисні якості напою
- По-перше, варто сказати, що ягода брусниця дуже багата на аскорбінову кислоту, або вітамін С. Цей вітамін, як відомо, відіграє важливу роль у роботі нашої імунної системи, значно зміцнюючи і підтримуючи її. Брусничний морс - найкраща профілактика застудних і вірусних захворювань!
- Багата вітамінами брусниця корисна для лікування і профілактики авітамінозу.
- Морс із ягідних плодів сприятливо позначається на стані травної системи та шлунково-кишкового тракту - позитивний вплив на них зумовлюється хімічним складом ягоди, що містить пектин, органічні кислоти та дубильні речовини. Всі ці елементи сприяють полегшенню перетравлення і всмоктування їжі, стимулюють моторику кишківника, перешкоджаючи утворенню запорів і кишкових розладів.
- Крім того, брусниця має легкі проносний і сечогінний ефекти, завдяки чому сприяє м'якому очищенню організму від шлаків і токсичних сполук.
- Вітаміни та мінерали, що містяться в морсі, сприятливо впливають на серцево-судинну систему, зміцнюють стінки судин і сприяють активній циркуляції крові в організмі. У результаті значно знижується ризик судинних захворювань, утворення тромбів. Від вживання брусниці нормалізується також і артеріальний тиск.
- Від регулярного споживання морсу підвищується швидкість метаболізму, що є безсумнівним плюсом для людей, які бажають позбутися зайвих кілограмів.
- Фосфор, кальцій і каротин, наявні в складі брусничних ягід, потрібні для здоров'я і міцності кісток і зубів, профілактики розладів опорно-рухового апарату.
- Вкрай ефективно лікувати брусничним морсом застудні захворювання, оскільки цей напій має жарознижувальні та бактерицидні властивості і з цієї причини допомагає організму швидше впоратися з вірусом.
- Регулярне вживання морсу - запорука здоров'я печінки.
- Корисний брусничний напій у разі порушень кровотворної функції: завдяки вітамінам груп B і PP, що містяться у складі ягоди, підвищуються показники гемоглобіну в організмі та поліпшується робота кровоносної системи. З цієї причини можна рекомендувати морс для лікування або профілактики анемії.
- Напій із брусниці нормалізує рівень цукру в крові та знижує ризик розвитку цукрового діабету. Корисний морс і людям із завищеними показниками холестерину.
- Добре позначається морс на здоров'ї дихальної системи. Можна і потрібно вживати напій для лікування або профілактики хвороб дихальних шляхів (наприклад, туберкульозу, бронхіту).
- Виручить склянка брусничного морсу і в літню спеку: ягідний солодкий напій чудово втамовує спрагу, сприяє зниженню температури тіла і допомагає з легкістю пережити навіть найспекотнішу погоду.
Можлива шкода та протипоказання
- Через здатність брусниці впливати на артеріальний тиск напої на основі цієї ягоди слід обережно вживати людям, які мають проблеми з серцем або судинами.
- Не рекомендується вживати морс особам, які страждають на захворювання шлунка, наприклад, на гастрит або виразкову хворобу, оскільки брусниця сприяє підвищенню кислотності шлунка.
- Зловживання продуктом може спровокувати прояв алергічної реакції, свербіння шкіри, висипань по всьому тілу.
Рекомендації
- Не варто дуже налягати на брусничний напій, оскільки надмірне споживання може спричинити алергію або шлункові розлади.
- Дітям до трьох років давати морс не рекомендується.
- Напій можна приготувати як зі свіжої, так і з замороженої ягоди. Брусницю (на 1 літр буде достатньо 100-150 г) потрібно промити й очистити від сміття, потім помістити в блендер або соковижималку і віджати сік. Далі слід залити отриману рідину водою, додати цукровий пісок, за бажанням - трохи меду і спеції для додання аромату (можна взяти корицю, цедру лимона або м'яту). Помістити в холодне місце і дати настоятися протягом доби або кількох годин. Рецепт дуже простий і доступний кожному!
Висновок
Брусничний морс - ефективний засіб для підвищення імунітету або боротьби із застудними захворюваннями. Крім того, напій чудово тонізує і допомагає пережити спекотні літні дні.



