Користь і шкода цукрозамінника для здоров'я

Користь і шкода цукрозамінника для здоров'я
Ліки та добавки

Прихильникам здорового способу життя і правильного харчування вже давно відомий той факт, що цукор - чи не головний ворог не тільки витонченої фігури, а й бездоганного здоров'я. Саме з цієї причини люди, які турбуються про власний організм, прагнуть максимально скоротити кількість солодких ласощів у своєму раціоні. Для цієї мети використовуються різні цукрозамінники, такі ж смачні, як звичайний цукор, але набагато корисніші.

Що собою являють замінники цукру і чи справді вони безпечніші для нашого організму? Відповіді на ці запитання - далі в статті.

Цукрозамінники - що потрібно знати про продукт

Для початку розберемося, чи дійсно побоювання адептів ЗСЖ щодо впливу цукрового піску на здоров'я обґрунтовані. Як впливає звичний усім з дитинства рафінад на людський організм і чи варто обмежувати його вживання?

Різні цукрозамінники

Вчені всіх країн солідарні в думці - так, варто. Надлишок цукру в раціоні людини може призвести до розвитку безлічі серйозних захворювань, зокрема діабету, порушень у роботі серцево-судинної системи (і підвищеного ризику інфаркту й інсульту, а також тромбозу), карієсу, проблем зі шкірою, але, мабуть, головний побічний ефект від зловживання рафінадом - ожиріння, яке, нагадаємо, є проблемою, яка не лише є естетичною, а й безпосередньо впливає на здоров'я й самопочуття...

Для тих, хто не може повністю виключити підсолоджувачі зі свого раціону, чудовим рішенням будуть цукрозамінники - благо, їх сучасний ринок пропонує більш ніж достатньо.

Замінники бувають натуральні та штучні. До натуральних можна віднести фруктозу, стевію, еритрит, сорбіт, до синтетичних - сахарин, аспартам, сукралозу і деякі інші. Як неважко здогадатися, основною відмінністю між замінниками двох груп є спосіб їхнього одержання - у першому випадку продукт отримують із фруктів або овочів, у другому - виробляють хімічним шляхом.

Стевія

Корисні якості

  • Мабуть, головна перевага цукрозамінників перед звичайним рафінадом - вкрай низька калорійність і, водночас, збереження характерного солодкого смаку. Найбільш корисними вважаються замінники натурального походження - за помірного споживання вони абсолютно нешкідливі для організму, а в деяких випадках можуть навіть дозволятися людям, які страждають на діабет.
  • Цукрозамінники не викликають різкого викиду інсуліну, а тому менш шкідливі для людини, ніж звичайний цукровий пісок.
  • Фруктоза всмоктується в крові набагато повільніше, ніж цукор, а тому на набагато триваліший час насичує і втамовує голод.
  • Стевія, ще один природний замінник цукру, і зовсім сприяє зниженню глюкози в крові, а також, за деякими даними, покращує роботу імунної системи і стимулює м'яке очищення кишечника від шлаків і токсинів. Ще однією перевагою стевії є практично повна відсутність протипоказань (з обережністю варто вживати продукт людям, які страждають на діабет).
  • Натуральні замінники цукру, як правило, не завдають шкоди зубній емалі.
  • А ще допомагають нормалізувати роботу травної системи і сприяють очищенню шлунково-кишкового тракту.
  • Найважливішим плюсом цукрозамінників штучного походження є набагато більш насичений солодкий смак і вкрай низька поживна цінність - таким чином, продукт можна споживати в набагато більших кількостях, ніж звичайний цукор, не боячись ніяких побічних ефектів.
  • Замінники можна вживати і людям, які сидять на суворій дієті - продукт безпечний для тих, що худнуть, проте зловживати ним все ж не варто.

Цукор і цукрозамінник

Можлива шкода

  • На жаль, замінники не є повністю безпечним продуктом і можуть спричинити погіршення самопочуття в разі багаторазового перевищення рекомендованої добової норми або регулярного зловживання.
  • Синтетичні цукрозамінники іноді можуть призводити до порушень гормонального фону та роботи ендокринної системи, а також провокувати розвиток злоякісних утворень.
  • Найшкідливішим для здоров'я вважається аспартам - ця добавка може спричинити проблеми зі шлунком, прояв алергії. Під впливом високих температур аспартам стає і зовсім небезпечним для здоров'я, оскільки в ньому виділяються канцерогенні та токсичні речовини.
  • Натуральні цукрозамінники, як і раніше, містять калорії, тому зловживання цим продуктом може не кращим чином позначитися на вазі та посприяти набору зайвих кілограмів.

Використання таблеток

Рекомендації

  1. Оскільки альтернатив звичному цукру існує досить багато, буде не зайвим трохи розібратися в особливостях основних видів цукрозамінників.
  2. Тож, якщо головним показником під час вибору продукту для вас є калорійність - і ви хочете, щоб вона була якомога меншою, - віддайте перевагу штучним підсолоджувачам (сахарин, цикламат, аспартам, сукралоза). Вони не містять калорій, мають виражений смак, однак у разі зловживання можуть серйозно нашкодити здоров'ю!
  3. Натуральні замінники набагато корисніші для нашого організму, оскільки містять більше вітамінно-мінеральних речовин, ніж синтетичні. Однак вони досить калорійні, а тому можуть не підійти тим, хто бажає скинути зайву вагу.
  4. Фруктозу і стевію можна вживати при діабеті (звісно, після консультації з лікарем).
  5. Стевія - найнатуральніша і найкорисніша з усіх наявних альтернатив цукровому піску. Щоправда, вона має специфічний гіркуватий присмак, який не всім може бути до душі.

Висновок

Цукрозамінники є справжнім порятунком для тих, хто з якихось причин змушений відмовитися від звичайного цукрового піску. Однак не варто думати, що замінники - корисний для організму продукт. Їм, як і раніше, не варто зловживати, щоб уникнути багатьох неприємних ефектів і погіршення самопочуття.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Гранат і гранатовий сік: користь і шкода для організму Гранат і гранатовий сік: користь і шкода для організму
Плоди гранатового дерева, які ростуть у південних країнах, а в Росії на півдні країни, з фантастично великою кількістю...
07.04.25
0
0
Що корисніше для здоров'я яблуко чи банан Що корисніше для здоров'я яблуко чи банан
Яблука і банани давно стали невід'ємною частиною людського раціону і на сьогоднішній день є одними з...
07.04.25
0
0
Варення з кизилу: користь і шкода Варення з кизилу: користь і шкода
Варення - давній і популярний спосіб заготівлі на зиму. Будучи натуральним консервантом, цукор забезпечує збереження...
07.04.25
0
0
Риба муксун - корисні властивості та шкода Риба муксун - корисні властивості та шкода
Муксун - цінна риба, належить до сімейства лососевих. У Росії вона водиться тільки в крижаних сибірських річках, озерах...
07.04.25
0
0