Користь і шкода цукрозамінника для здоров'я

Прихильникам здорового способу життя і правильного харчування вже давно відомий той факт, що цукор - чи не головний ворог не тільки витонченої фігури, а й бездоганного здоров'я. Саме з цієї причини люди, які турбуються про власний організм, прагнуть максимально скоротити кількість солодких ласощів у своєму раціоні. Для цієї мети використовуються різні цукрозамінники, такі ж смачні, як звичайний цукор, але набагато корисніші.
Що собою являють замінники цукру і чи справді вони безпечніші для нашого організму? Відповіді на ці запитання - далі в статті.
Цукрозамінники - що потрібно знати про продукт
Для початку розберемося, чи дійсно побоювання адептів ЗСЖ щодо впливу цукрового піску на здоров'я обґрунтовані. Як впливає звичний усім з дитинства рафінад на людський організм і чи варто обмежувати його вживання?
Вчені всіх країн солідарні в думці - так, варто. Надлишок цукру в раціоні людини може призвести до розвитку безлічі серйозних захворювань, зокрема діабету, порушень у роботі серцево-судинної системи (і підвищеного ризику інфаркту й інсульту, а також тромбозу), карієсу, проблем зі шкірою, але, мабуть, головний побічний ефект від зловживання рафінадом - ожиріння, яке, нагадаємо, є проблемою, яка не лише є естетичною, а й безпосередньо впливає на здоров'я й самопочуття...
Для тих, хто не може повністю виключити підсолоджувачі зі свого раціону, чудовим рішенням будуть цукрозамінники - благо, їх сучасний ринок пропонує більш ніж достатньо.
Замінники бувають натуральні та штучні. До натуральних можна віднести фруктозу, стевію, еритрит, сорбіт, до синтетичних - сахарин, аспартам, сукралозу і деякі інші. Як неважко здогадатися, основною відмінністю між замінниками двох груп є спосіб їхнього одержання - у першому випадку продукт отримують із фруктів або овочів, у другому - виробляють хімічним шляхом.
Корисні якості
- Мабуть, головна перевага цукрозамінників перед звичайним рафінадом - вкрай низька калорійність і, водночас, збереження характерного солодкого смаку. Найбільш корисними вважаються замінники натурального походження - за помірного споживання вони абсолютно нешкідливі для організму, а в деяких випадках можуть навіть дозволятися людям, які страждають на діабет.
- Цукрозамінники не викликають різкого викиду інсуліну, а тому менш шкідливі для людини, ніж звичайний цукровий пісок.
- Фруктоза всмоктується в крові набагато повільніше, ніж цукор, а тому на набагато триваліший час насичує і втамовує голод.
- Стевія, ще один природний замінник цукру, і зовсім сприяє зниженню глюкози в крові, а також, за деякими даними, покращує роботу імунної системи і стимулює м'яке очищення кишечника від шлаків і токсинів. Ще однією перевагою стевії є практично повна відсутність протипоказань (з обережністю варто вживати продукт людям, які страждають на діабет).
- Натуральні замінники цукру, як правило, не завдають шкоди зубній емалі.
- А ще допомагають нормалізувати роботу травної системи і сприяють очищенню шлунково-кишкового тракту.
- Найважливішим плюсом цукрозамінників штучного походження є набагато більш насичений солодкий смак і вкрай низька поживна цінність - таким чином, продукт можна споживати в набагато більших кількостях, ніж звичайний цукор, не боячись ніяких побічних ефектів.
- Замінники можна вживати і людям, які сидять на суворій дієті - продукт безпечний для тих, що худнуть, проте зловживати ним все ж не варто.
Можлива шкода
- На жаль, замінники не є повністю безпечним продуктом і можуть спричинити погіршення самопочуття в разі багаторазового перевищення рекомендованої добової норми або регулярного зловживання.
- Синтетичні цукрозамінники іноді можуть призводити до порушень гормонального фону та роботи ендокринної системи, а також провокувати розвиток злоякісних утворень.
- Найшкідливішим для здоров'я вважається аспартам - ця добавка може спричинити проблеми зі шлунком, прояв алергії. Під впливом високих температур аспартам стає і зовсім небезпечним для здоров'я, оскільки в ньому виділяються канцерогенні та токсичні речовини.
- Натуральні цукрозамінники, як і раніше, містять калорії, тому зловживання цим продуктом може не кращим чином позначитися на вазі та посприяти набору зайвих кілограмів.
Рекомендації
- Оскільки альтернатив звичному цукру існує досить багато, буде не зайвим трохи розібратися в особливостях основних видів цукрозамінників.
- Тож, якщо головним показником під час вибору продукту для вас є калорійність - і ви хочете, щоб вона була якомога меншою, - віддайте перевагу штучним підсолоджувачам (сахарин, цикламат, аспартам, сукралоза). Вони не містять калорій, мають виражений смак, однак у разі зловживання можуть серйозно нашкодити здоров'ю!
- Натуральні замінники набагато корисніші для нашого організму, оскільки містять більше вітамінно-мінеральних речовин, ніж синтетичні. Однак вони досить калорійні, а тому можуть не підійти тим, хто бажає скинути зайву вагу.
- Фруктозу і стевію можна вживати при діабеті (звісно, після консультації з лікарем).
- Стевія - найнатуральніша і найкорисніша з усіх наявних альтернатив цукровому піску. Щоправда, вона має специфічний гіркуватий присмак, який не всім може бути до душі.
Висновок
Цукрозамінники є справжнім порятунком для тих, хто з якихось причин змушений відмовитися від звичайного цукрового піску. Однак не варто думати, що замінники - корисний для організму продукт. Їм, як і раніше, не варто зловживати, щоб уникнути багатьох неприємних ефектів і погіршення самопочуття.



