Що корисніше обліпиха чи брусниця?

Що корисніше обліпиха чи брусниця?
Порівняння

Дарами природи називають обліпиху та брусницю. Рослини завоювали визнання і культивуються в приватному порядку.

Обліпиха - невисокий морозостійкий чагарник із колючими гілками. Ягоди дозрівають восени і стають апельсинового кольору. Смачні ягоди з кісточками мають солодкий смак із невеликою кислинкою. Збір ягід для приготування варення проводять у вересні. У жовтні ягоди збирають для отримання олії.

Брусниця - вічнозелений дикий напівчагарник із блискучим і невеликим листям. Ягоди брусниці червоного кольору і кислувато-солодкі на смак. Збирають урожай брусниці наприкінці серпня або в першій половині вересня.

Склад

Обліпиха містить:

  • Вуглеводи, жири, білки.
  • Мінеральні елементи: кремній, мідь, молібден, хром, марганець, кальцій, фосфор, натрій, титан, бор.
  • Каротин і ретинол.
  • Флавоноїди.
  • Олеїнова, пальмітинова, стеаринова кислоти.
  • Дубильні речовини.
  • Вітаміни: C і Е. РР. В1, В2, В4, В5, В6, В9.

Брусниця містить:

  • Вуглеводи, жири, білки.
  • Дубильні сполуки.
  • Гідрохінон.
  • Глікозид арбутин.
  • Фітонциди.
  • Бензойна, лимонна, яблучна кислоти.
  • Мінеральні речовини: калій, кальцій, магній, марганець, натрій, фосфор, залізо.
  • Вітаміни: А, В1, В2, В9, РР, Е, С.

Обліпиха та брусниця

Корисні, лікувальні властивості обліпихи

Вживання свіжих ягід, настоїв і відварів:

  • Нормалізує роботу серця.
  • Запобігає утворенню пухлин.
  • Допомагає як болезаспокійливий засіб.
  • Використовується в разі гіповітамінозу.
  • Вирішує проблему репродуктивної функції.
  • Є протиревматичним засобом.
  • Використовують як засіб для лікування хвороб очей.
  • Лікує гінекологічні захворювання.
  • Зміцнює судини, збільшує їхню еластичність.
  • Нормалізує роботу нервової системи.
  • Покращує роботу щитоподібної залози, жовчного міхура.
  • Підтримує роботу мозку.
  • Відвар використовується як м'який проносний засіб.
  • Чай із листя і ягід для зміцнення імунітету.

Сік плодів рекомендується для підвищення життєвої активності, боротьби з депресивним станом, посилює обмін речовин. Лікувальна дія заснована на великому вмісті кислоти:

  1. Урсулова кислота має протизапальну, регенерувальну дію, лікує захворювання шкіри.
  2. Олеїнова кислота покращує кровообіг, має тонізуючий ефект.
  3. Бурштинова кислота допомагає усувати шкоду, завдану організму медикаментозним лікуванням. Допомагає організму відновитися після хіміотерапії в разі онкологічних захворювань. Є сильною жовчогінною властивістю.

Олію застосовують як внутрішній засіб:

  • Для лікування гастриту, виразки шлунка.
  • У разі сильної інтоксикації печінки.
  • Під час лікування запалення мигдаликів горла.

Як зовнішній засіб:

  • Під час обробки шкіри для усунення наслідків опіків.
  • Для боротьби з пролежнями, попрілостями.
  • Для змащування рани.
  • Для закапування при катаракті, травмах рогівки ока.
  • При нежиті для закапування в носовий прохід.
  • У разі ангіни, стоматиту для полоскання.
  • Для лікування гінекологічних захворювань.

Обліпиха

Корисні, лікувальні властивості брусниці

Ягоди брусниці мають цілющі властивості:

  • Вміст у плодах жирної кислоти Омега-3 попереджає виникнення онкологічних захворювань, хвороб Альцгеймера і Паркінсона, астми, паралічу.
  • Брусничний сік використовують як жарознижувальний засіб у разі лихоманки.
  • Допомагають лікувати гіпертонію.
  • Настій з ягід брусниці допомагає відновленню жіночого організму після пологів.
  • Вживання ягід дозволяє підвищити гостроту зору.
  • Настої ягід приймають при хворобах печінки, колітах.
  • Відвар ягід є антисептичним в'яжучим засобом.
  • Плоди застосовуються як проносний засіб.
  • Знижують рівень холестерину в крові.

Високі цілющі властивості має листя брусниці. Антиоксидантні властивості витяжки з брусничного листя допомагають створенню в косметології засобів, що сприяють запобіганню в'янення шкіри. Відвари і настої листя:

  1. Вживаються хворими на цукровий діабет для зниження рівня цукру в крові.
  2. Регулярний тривалий прийом дає змогу розм'якшувати, виводити, запобігати утворенню каменів у нирках.
  3. Допомагають лікуванню гастриту зі зниженою кислотністю, позбавляють запорів, метеоризму.
  4. Використовуються під час лікування артрозу, ревматизму, остеохондрозу, артриту, подагри.
  5. Знімають набряклість.
  6. Дубильні сполуки роблять їх засобом, що вбиває мікроби, бактерії.
  7. Сприяють швидкому загоєнню ран.
  8. Протизапальний антимікробний ефект робить їх незамінним засобом профілактики застудних захворювань.
  9. Виводять токсини з організму.

Пагони брусниці використовують для приготування відварів під час лікування депресивних станів, як болезаспокійливий засіб, у разі збереження вагітності.

Брусниця

Протипоказання обліпихи

  • Запальні процеси в органах: печінка, нирки, жовчний і сечовий міхур, шлунково-кишковий тракт.
  • Алергія і непереносимість компонентів.
  • Камені в нирках, жовчному міхурі.
  • Гіпотонія.
  • Висока кислотність шлунка.
  • Внутрішні кровотечі.
  • Не рекомендується давати дітям до 1 року.

Протипоказання брусниці

  • Знижений артеріальний тиск.
  • Післяопераційний період.
  • Внутрішні кровотечі.
  • Гастрит, виразка шлунка з високою кислотністю.
  • Холецистит.
  • Непереносимість компонентів, що містяться в рослині.
  • Ниркова недостатність гострої форми.
  • Не рекомендується давати відвари дітям до 6 років через широту спектра дії препарату.
  • Обережність при зборі. Ягоди необхідно збирати в екологічно чистій зоні. Рослина має властивість вбирати, накопичувати токсини, радіоактивні речовини з атмосфери.

Загальні рекомендації щодо застосування

Обліпиха і брусниця мають схожість у хімічному складі. Залежно від переносимості компонентів рослин виділимо загальні рекомендації щодо застосування:

  • Для зниження рівня цукру в крові та підвищеного кров'яного тиску.
  • Напої з ягід освіжають, допомагають знизити температуру тіла, підвищити опірність до різних вірусів.
  • Сік ягід допомагає за гіповітамінозу А і С, відновлює сили після суворої дієти, важких захворювань, отруєнь організму.
  • Відвари листя брусниці та настої ягід обліпихи використовують у разі анемії, неврозів. Заспокійливий ефект допомагає боротися з депресіями, безсонням.
  • Відвари та настої допоможуть під час лікування гастриту, виразки зі зниженою кислотністю.
  • Компреси з ягід обліпихи або листя брусниці зменшують больовий синдром у людей, які страждають на суглобові захворювання.
  • Для профілактики та лікування захворювань чоловічої простати.
  • У разі отруєнь їжею, алкоголем, іншими шкідливими речовинами.
  • Регулярне використання відварів і настоїв розв'язує проблему свербіння, лупи, оживляє волосся, відновлює структуру посічених кінчиків волосся.
  • Косметичні склади з брусничними та обліпиховими компонентами використовують для омолоджувального ефекту, поліпшення стану проблемної шкіри.
  • Кулінарія пропонує корисні та смачні страви з додаванням брусниці та обліпихи. Джем, варення, настоянки, соки з брусниці та обліпихи є в багатьох будинках.

Відмінні особливості рослин

  1. Обліпихову олію використовують у разі запалення горла.
  2. При нежиті закапують по 1-2 краплі дорослим і дітям
  3. Змащують олією шкірні покриви в разі опіків, обмороження
  4. Просочені олією обліпихи тампони використовують під час лікування гінекологічних захворювань
  5. Комплекс вітамінів групи В плодів обліпихи багатший за вітамінний склад брусниці. Він допоможе літнім людям для поліпшення роботи всього організму. Матерям-годувальницям посилить лактацію та зміцнить імунну систему дитині.
  6. Брусниця є унікальним лікарським засобом із сечогінним ефектом. Настої з брусничного листа призначають у разі ниркової недостатності, для усунення набряклості та нормалізації водного балансу організму.
  7. Листя брусниці допоможе вилікувати гельмінтозне захворювання.
  8. Фітонциди в листі брусниці нейтралізують бактерію золотистого стафілокока.

Користь і унікальність цих рослин незаперечно доведена. Брусниця та обліпиха допоможуть вирішити різні проблеми зі здоров'ям. Способи лікування та профілактики захворювань краще обрати за порадою лікаря.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво? Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво?
Популярність легких алкогольних напоїв - сидру і пива, сьогодні перебуває на своєму піку. Більшість обивателів...
14.03.25
0
0
Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
14.03.25
0
0
Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
14.03.25
0
0
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0