Користь і шкода малинового варення для здоров'я

Користь і шкода малинового варення для здоров'я
Різне

Усталений символ благополуччя і щастя на Русі - малина. Запашна і солодка ягода високо цінувалася і активно культивувалася. Значимість малини збереглася і донині. Вона використовується в кулінарії, косметології та медицині. Традиційними ласощами з малини є варення. Ароматний десерт наповнений не тільки насиченим смаком, а й користю.

Що таке малинове варення

Варення - страва характерна для східних слов'ян і народів Закавказзя. Принципові відмінності від аналогів полягають у неоднорідній структурі зі збереженням форми ягід і фруктів. Існує безліч рецептів приготування варення з малини.

  1. Традиційний або «бабусин» рецепт полягає в багатогодинному витримуванні ягоди з цукром, близько 10 годин, і тривалій термічній обробці. Після закипання суміші, необхідно варити ще 20 хвилин. Такий спосіб підходить для консервації і може зберігатися в належних умовах роки, але втрачає майже всі свої корисні властивості.
  2. «П'ятихвилинка» - не менш популярний рецепт, його перевага полягає у зменшенні часу варіння, після закипання слід варити всього 5 хвилин, що дає змогу зберегти більше позитивних якостей. Але зберігатися такі ласощі можуть не більше 1 року.
  3. «Сире» або варення “холодного” варіння не вимагає термічної обробки. Підготовлена ягода перетирається з цукром і заморожується. Така форма десерту найбільш корисна і проста в приготуванні.

Важливо використовувати тільки цільну ягоду. Її обов'язково потрібно підготувати: ретельно очистити і промити. Середня нора додавання цукру це 1/1, але показник може змінюватися, залежно від рецепта, кислоти ягоди або особистих уподобань.

Варення з малини

Цілющий склад

Малинове варення є джерелом безлічі корисних речовин для організму людини:

  • Вітаміни С, А, Е, В1, В2, В4, Р, РР, фолієва кислота, пантотенова кислота беруть участь у процесі обміну речовин і нормалізації роботи функцій усього організму.
  • Макро- і мікроелементи, такі як залізо, фосфор, цинк, калій, мідь, кальцій, натрій, магній, селен, марганець, поряд із вітамінами беруть участь в обмінних процесах і реакціях в організмі.
  • Природні речовини та сполуки, що мають більш вузьку спрямованість. Це органічні кислоти: саліцилова та елагенова, фітонциди.

Свіже малинове варення

Користь

З незапам'ятних часів малинове варення використовується в лікувальних цілях. Складно стверджувати, що ягідний десерт є повноцінним медичним засобом, але приносить незаперечну користь людському організму.

  • Мабуть, найпоширеніший спосіб використання малинового варення в медичних цілях - це протидія ГРВІ. Чай із додаванням малинового варення має потогінний і жарознижувальний ефекти завдяки саліциловій кислоті, що застосовується в аспірині в складі складнішої ацетилсаліцилової кислоти. Фітонциди наділені протимікробними властивостями навіть на рівні нюху, а вміст вітаміну С зміцнює імунну систему. Також солодкі ліки полегшують кашель і біль у горлі.
  • Ягоди малини знижують ризик виникнення тромбозу та інсульту. У процесі розрідження крові бере участь все та ж саліцилова кислота. Залізо, мідь, фолієва кислота і вітаміни групи В фігурують у процесі кровотворення і запобігають анемії.
  • Малинове варення є джерелом природних антиоксидантів, які очищають організм від токсинів і солей важких металів.
  • Сприяє нормальній роботі шлунково-кишкового тракту завдяки великому вмісту клітковини. Бактерицидна дія малини допомагає в разі розладів кишківника і дисбактеріозу.
  • Елагенова кислота, що не втрачає своїх позитивних властивостей після тривалого варіння, знижує активність вільних радикалів в організмі, чим оберігає клітини від ушкоджень, протидіє поділу ракових клітин. Ця ж природна сполука нейтралізує дію канцерогенів, тож після вживання в їжу смажених страв буде незайвим з'їсти пару ложечок малинового варення.
  • Знеболювальна дія ягідних ласощів допоможе зняти дискомфорт у разі суглобових болів, ревматизму й артриту.
  • Чай з малиновим варенням має сечогінні властивості, тому відмінно підійде в разі набряклості.
  • Мідь, що міститься в малині, сприятливо впливає на нервову систему, заспокоюючи її, підвищує стійкість до стресів.
  • Цілий комплекс вітамінів групи В, вітаміни Е і РР благотворно позначається на стані шкіри: насичують мікроелементами, омолоджують, сповільнюють старіння, надають їй пружність і блиск.
  • Напій із додаванням малинових ласощів допоможе зняти синдром похмілля завдяки вітаміну С і фруктовим кислотам.
  • Багата на мінерали та вітаміни малина сприяє загальному підвищенню імунітету та комплексному оздоровленню організму.
  • Малиновий десерт рекомендується вагітним на ранніх стадіях вагітності. Це відмінний засіб для профілактики анемії завдяки вмісту заліза і фолієвої кислоти. Повсюдний дефіцит вітаміну В9 можливо задовольнити тільки ззовні, його нестача може призвести до неповноцінного розвитку плода і майбутніх проблем у здоров'ї малюка.

Банка з варенням

Шкода й обмеження

Незважаючи на більш ніж великий список переваг малинового варення, існують значущі обмеження у вживанні цих ласощів.

  • Алергія. Навіть у провареному варенні зберігається достатня кількість біологічно активних речовин, які здатні викликати сильну алергічну реакцію. Симптоматика розвитку захворювання вельми широка: свербіж і почервоніння шкіри, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, збої в дихальній системі, набряк Квінке й анафілактичний шок. Малина посідає почесне третє місце в рейтингу найбільш алергенних ягід. У зв'язку з цим малина не рекомендується дітям до 3-х років і жінкам на пізніх термінах вагітності.
  • Великий вміст цукру, близько 70 % від загальної маси, негативно позначається на організмі загалом, применшуючи низку корисних якостей. З цієї ж причини малиновий десерт протипоказаний людям, які схильні до зайвої ваги і страждають на діабет.
  • Тим, хто хворіє на гемофілію, з обережністю варто поставитися до ласощів, розріджуючи кров, воно може спровокувати кровотечі.
  • Великий вміст фруктових кислот у ягоді піде на шкоду в разі загострення хвороб шлунково-кишкового тракту, гастриту, виразкових хвороб і підвищеної кислотності шлункового соку.
  • Не варто вживати малинове варення хворим на сечокам'яну хворобу, подагру, нефрит, хворобу нирок.

Відкрите варення

Рекомендації до вживання

Непрозорий зв'язок між вживанням малинового варення і надаваної користі або шкоди демонструє, що у всьому потрібна міра. За відсутності явних протипоказань пара ложечок ласощів кілька разів на тиждень дадуть тільки позитивний ефект. Найбільше корисних якостей зберігає варення «холодного» варіння, саме йому і потрібно віддати перевагу.

Як засіб від підвищення температури гарячий чай із додаванням варення не варто вживати при температурі вище 37,5оС, ефект буде прямо протилежним. Варто відмовитися від вживання напою перед виходом на вулицю, при рясному потовиділенні навіть легкий вітерець зможе спровокувати застуду. У гарячій воді навіть свіжоморожені ягоди втратять свою користь через кілька хвилин, тому такі ліки потрібно випити швидко, не розтягуючи задоволення.

Варення на хлібі

Малинове варення більш ніж суперечливий десерт. Джерело вітамінів і мінералів попереджає низку хвороб і сприяє загальному зміцненню організму людини. Проте має цілий перелік протипоказань та обмежень. Щоб ягідні ласощі принесли тільки користь, варто грамотно підійти до процесу приготування і вживання в їжу, як з лікувальною метою, так і в кондитерських вишукуваннях.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво? Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво?
Популярність легких алкогольних напоїв - сидру і пива, сьогодні перебуває на своєму піку. Більшість обивателів...
14.03.25
3
0
Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
14.03.25
0
0
Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
14.03.25
0
0
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0