Обліпиха чи журавлина - що корисніше?

Обліпиха чи журавлина - що корисніше?
Порівняння

Коли більшу частину року небо затягнуте хмарами, обліпиха і журавлина вносять яскраві фарби в непривітний пейзаж за вікном. Вони не тільки урізноманітнюють харчування, а й рятують від млявості, сонливості та зневіри. Це полівітамінні культури. За кількісним і якісним наповненням біологічно активними речовинами та їхнім впливом на людський організм вони дадуть фору багатьом ягідним та іншим рослинам.

Характеристика обліпихи та журавлини

Обліпиха і журавлина належать до різних родин, але обидва чагарники люблять вологу і світло. У народі шановані і дикорослі, і культивовані сорти. Збирають плоди зазвичай у вересні.

Журавлина у врожайні роки вистилає болота щільним килимом, що вплітається в м'який пухнастий мох. Стиглі круглуваті ягоди повністю червоні, їх комфортно збирати руками. Різкий кислуватий смак пом'якшується, якщо збирати після перших заморозків або потримати кілька годин у холодильнику.

Журавлина росте

Урожай обліпихи росте тільки на жіночих рослинах, для запилення яких необхідні чоловічі. Плодами є соковиті й ароматні кістянки довгастої форми яскравих відтінків (від жовтого до червонуватих) Обліпишник полюбляє нейтральні та легкі ґрунти вздовж струмків і водойм з нестоячою водою. Стійкий до хвороб і морозів.

Придатні для вживання тільки повністю дозрілі плоди - у день їх збирання або перероблені. Для збору кістянок не потрібно нахилятися, оскільки вони обліплюють чагарник, заввишки з людину і більше. Але через колючки, що сягають 2-7 сантиметрів, доводиться захищати тіло щільним одягом із довгими рукавами, а руки - рукавичками.

Обліпиха росте

Користь помаранчевої кістянки

Обліпиха є джерелом природної олії, яку в промислових масштабах застосовують у складі багатьох медичних препаратів і косметичних засобів. Цілющість олії зумовлена антиоксидантними властивостями, які позитивно впливають на білковий обмін, посилюють знешкоджувально-вивідну функцію печінки, захищають мембрани від ушкодження. У народній медицині найчастіше її вживають для лікування опіків через антибактеріальні властивості. Використовують також через великий вміст таких корисних речовин (у дужках - частка від добової норми в 100 грамах ягід):

  • Вітаміни А і бета каротин (близько 1/3)
  • Аскорбінка (222 %)
  • Вітамін Е (1/3) Омолоджує тканини, здійснюючи комплексний вплив на роботу майже всіх органів. З кількістю цього вітаміну в організмі людини пов'язані аспекти її довголіття та дітородності.
  • Марганець (близько ½)
  • Молібден (близько 1/6)
  • Хром (980 %)
  • Омега-3 (100 %)
  • Омега-6 (40 %)

Мінеральні речовини є компонентом обміну речовин рослин. Тому мінерали посилюють лікувальний ефект впливу на організм. Якщо лікарські препарати можуть завдавати важких побічних наслідків, то у природних лікарів набагато менше протипоказань. Кістянки містять такі мінерали:

  • Кальцій. Плоди заповнюють нестачу цього елемента в разі остеопорозу, рахіту, дисфункції щитоподібної залози, панкреатиту, алергії та інших захворювань.
  • Інші елементи. На відміну від червоної суперниці, містить кремній, хлор, алюміній, кобальт, бор, ванадій, йод, літій, нікель, стронцій, рубідій, фтор, цирконій.

Плоди використовують у дієтичному харчуванні, за авітамінозів і виразок шлунка, як зміцнювальний засіб після інфекцій і важких хірургічних операцій. Свіжим соком змащують шкірні ділянки, уражені опіками, ерозіями та виразками (спричиненими, зокрема, й рентгенівськими променями) Поєднання мікроелементів із поліфенолами впливає на стійкість до бактеріальних і вірусних інфекцій, захищає від радіоактивного випромінювання.

Обліпиха

Користь червоних ягід

Крім клітковини, журавлина в біозасвоюваній формі містить макро- і мікроелементи: Вітамінний і мінеральний склад трохи бідніший, ніж у помаранчевої конкурентки. Але зате набагато більше аміно- і жирних кислот. Комбінація аскорбінки з численними фітонцидами та вітаміном РР перетворила ягоду на природний антибіотик. Тому морс п'ють, щоб знизити температуру тіла, боротися з вірусами і шкідливими бактеріями в разі застуд і циститів. Ягоди сприяють роботі м'язів і серця, допомагають зміцнювати кістки та регулювати водний обмін. Кислотний склад різноманітніший, ніж у обліпихи, що і забезпечує лікувальні властивості.

Користь природного лікаря:

  • Зміцнює капіляри та мембрани.
  • Знижує тиск.
  • Загоює рани.
  • Бореться з грибками, мікробами, вірусами і бактеріями.
  • Запобігає виникненню раку шлунка та товстої кишки.
  • Полегшує перебіг хвороби Адіссона.
  • Запобігає відкладенню зубного каменю.
  • Дає антисклеротичний та антиоксидантний ефекти.
  • Протидіє виникненню склерозу.
  • Бореться із запаленнями в сечовому міхурі та нирках.

Журавлина

Протипоказання

Не завжди вживання плодів йде на користь. Рекомендується проконсультуватися з лікарем у випадках:

Обліпиха Журавлина
діарея дуже низький тиск
гострий панкреатит підвищена кислотність шлунка
хвороби жовчного міхура алергія
індивідуальна непереносимість прогресування карієсу
гастрити та виразки
запалення печінки
камені та загострення хвороб у нирках

Висновок і рекомендації

Плоди обліпишника і журавлинника відрізняються полівітамінною структурою, багатством мінералів, кислот, пектинів. Хороша натуральна кислотність, цікавий смак і аромат м'якоті дають змогу виключити з рецептур такі небажані добавки, як штучні кислоти, барвники та ароматизатори.

Журавлину найчастіше використовують у вигляді морсу, а обліпиху у вигляді олії. Під час збирання та заготівлі цих плодів не нехтуйте порадами:

  1. Плями від обліпихи не завжди відпираються, тому вдягайте фартухи або непотрібний одяг. Руки захищайте рукавичками, щоб сік не роз'їв шкіру. Збирати зручно спеціальними комбайнами або за допомогою дротяної петлі, схожої на свічку і прикрученої до товстої палички.
  2. Очищати від сміття обліпиху можна, заливши водою і прибираючи сміття, що спливло, або під час збирання висипаючи порції плодів на нахилену дошку, поставлену на клейонку (листя і гілки залишаться на дошці)
  3. У холодильнику свіжозібрані кістянки можна зберігати до 3 діб, а зібрані з гілочками - до 5 діб.
  4. Журавлину раніше звільняли від сміття, підкидаючи на несильному вітрі над клейонкою і збираючи чисті ягоди, що впали, у відро.
  5. Плоди обох чагарників можна зберігати до весни в морозилці, а також у холодному місці залитими остиглим окропом або подрібненими (з цукром) м'ясорубкою чи блендером. Кістянку можна зберігати, пересипаючи шарами з цукром, і у вигляді соку: вичавити його з куща або пропустити через соковижималку і розлити після проціджування по банках.
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво? Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво?
Популярність легких алкогольних напоїв - сидру і пива, сьогодні перебуває на своєму піку. Більшість обивателів...
14.03.25
3
0
Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
14.03.25
0
0
Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
14.03.25
0
0
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0