Горобина чи калина - що корисніше?

Горобина чи калина - що корисніше?
Порівняння

Коли овочевий і фруктовий урожай уже прибраний, осінь продовжує нас тішити яскравими фарбами. Серед благоліпності, що обсипається, привертають увагу полум'яніючі грона горобини і багряно-червоні грона калини. Плоди обох рослин вживаються в їжу, але які з них корисніші?

Короткий портрет горобини та калини

Руді й червоні плоди горобини красуються серед спорожнілих дерев і після заморозків, нагадуючи вкраплення плям на веснянкуватому обличчі. За старих часів веснянки називали брижами, звідси, мабуть, і пішла назва дерева. Плоди його нагадують крихітні яблучка. У дуже гірких різновидів вони отруйні і при поїданні їх у великій кількості можна сильно отруїтися. На щастя, ця небезпека разом із більшою частиною гіркоти зникає під час виморожування, сушіння або консервування з цукром. Крім того, відомі дикі й мічурінські сорти з приємнішим природним смаком, без терпкості та гіркоти (наприклад, Невеженська, Бусинка, Сорбінка), що витримують навіть півсотні-градусний мороз...

Калина своєю назвою зобов'язана яскраво-червоному блиску плодів, схожому на розпечений метал, що світиться. За іншою версією, назва пов'язана з причиною зникнення гіркоти зі смаку кулястої м'якоті кістянки. Кислувато-гіркий смак поліпшується після «прожарювання» морозом, хоча це відбувається і після нагрівання. Відомо понад півтора десятка видів чагарнику, але застосовують у лікувальних цілях тільки калину звичайну.

Горобину і калину можна зберігати, підвішуючи на волосінь або жердинку, сховавши від поїдання птахами в прохолодне приміщення.

Корисні властивості горобини

  • Профілактика авітамінозу. Наявність аскорбінки, каротину, вітамінів Е і групи В робить плоди незамінним засобом для підтримки імунітету.
  • Бактерицидна дія, зумовлена присутністю у складі сорбінової та парасорбінової кислот. Вони вбивають хвороботворну мікрофлору і перешкоджають бродінню. Така особливість допомагає як лікувати кишкові інфекції, так і захищати від цвілі домашні консерви.
  • Регулює обмін речовин, завдяки наявності яблучної, бурштинової, винної, лимонної кислот. Підтримка нормального обміну та балансу енергії важлива для будь-якої людини, але особливо в разі ускладнень після хвороби.
  • Знижує рівень холестерину. І виправляє роботу ендокринної системи через наявність сорбіту.
  • Профілактика та лікування анемії. Мініатюрні яблучка вміщують заліза більше, ніж звичайні яблука. Корисність заліза посилюється «кінськими» дозами вітаміну С, що сприяє найкращому засвоєнню «металевого» мікроелемента.
  • Зміцнює судини під дією вітамінів В і С. Приголомшливому ефекту люди завдячують, зокрема, аскорбіновій кислоті, що в 1,8 раза перевищує вміст її в лимоні!
  • Покращує згортання крові, що актуально під час рясних кровотеч і менструацій.
  • Жовчо- і сечогінна дія. Сорбінова кислота і сорбіт знижують артеріальний тиск, знімають набряки, виводять токсичні речовини.
  • М'яке проносне. Клітковина у складі горобини стимулює роботу нижньої частини кишківника.
  • Вплив на секрецію шлунка. Налагоджує секреторну функцію при зниженій кислотності.
  • Загоює рани. Норвежці знімають нагноєння накладанням на рани потовченої кашки з ягід.
  • Онкопротекторна властивість. Завдяки флавоноїдам і каротиноїдам, значно менший ризик росту пухлинної сітки.
  • Заспокоює нерви. Вітаміни групи В активно борються зі стресами і допомагають налагодити сон.
  • Омолоджує (волосся, шкіру, кісткову тканину), що успішно використовується косметологами. Природні антиоксиданти вітамін Е і каротин каталізують утворення нових клітин і покращують роботу органів зору.

Горобина

Корисні властивості калини

  • Зміцнює імунітет, завдяки вітаміну С, який бореться також із раннім старінням клітин.
  • Помічник серця та судин. Ця властивість виникає через наявність вітаміну К.
  • Покращує кровотворення. Судини розслабляються, посилюючи приплив крові до тканин і органів. Властивість використовується для поповнення крові в разі маткових (зокрема післяпологових) та інших внутрішніх кровотеч.
  • Природний спазмолітик. Припиняються головні болі, больові синдроми під час менструацій.
  • Профілактика і лікування застуд. Має потогінну дію. Полегшує відхаркування і допомагає зняти запалення слизових поверхонь органів дихання.
  • Природний антибіотик. Застосовується при нежиті, гаймориті, бактеріальному фронтиті.
  • Застосовується в разі шкірних захворювань. Розчин наполовину з медом сприяє підсушуванню гнійників, екзем, нейродермітів і псоріазу. Усуває свербіж.
  • Антидепресант. Заспокоює збуджену стресами нервову систему, застосовуючись у складі вітамінно-мінерального коктейлю.
  • Антиоксидант. Пригнічує створення вільних радикалів, що руйнують клітини.
  • Онкопротектор. Полегшує стан хворих на злоякісні новоутворення.
  • Позбавляє від пігментних плям. Достатньо вранці протирати шкіру калиновим соком.
  • Нормалізація стану внутрішніх органів. Перешкоджає утворенню закрепів. Сечогінний і жовчогінний засіб.

Калина

Кісточки під час вживання в їжу прибирати не потрібно! Вони допомагають вивести шлаки, пісок і камені в нирках, зачіпаючи продукти перетравлення на стінках кишківника та допомагаючи дробити конкременти.

Протипоказання

Незважаючи на корисність ягід, вони мають і протипоказання.

Горобина:

  • Післяінфарктний і післяінсультний стан, ішемія.
  • Варикоз, зайве згортання крові та схильність до тромбозів.
  • Знижений тиск.
  • Загострення виразки та гастриту, підвищена секреція шлунка.
  • Вік до 1 року (може спровокувати діатез).
  • Алергія на сімейство рожевих.
  • Спиртові настоянки заборонені у випадках: грудне вигодовування, вагітність, захворювання печінки та нирок, вік менше 18 років.

Калина:

  • Хронічно низький тиск.
  • Підвищена згортання крові.
  • Гастрит за підвищеної кислотності.
  • Вагітність, оскільки може породити скорочення матки.
  • Може погіршити ситуацію, коли є: ниркова недостатність, подагра, енурез і запалення сечостатевої системи.

Які плоди корисніші

За вмістом вітамінів В, Е, РР, С, кальцію і заліза «розжарені» кістянки обганяють конкурента. Вони включають невідомі супернику речовини: кремній, натрій, фосфор, хлор, сірку та інші мікро- і макроелементи і навіть поліненасичені кислоти (Омега-3 і 6). Кількість аскорбінки, кремнію, кобальту, молібдену, хрому перевищує середньодобову норму. Отже, за складом калина корисніша за горобину.

Але горобинові «яблучка» лідирують за кількістю вітамінів А, бета-каротину, калію та магнію, а також харчових волокон і калорійності. За першими двома складовими вміст ягід перевищує середньодобову норму людини. До складу м'якоті входить фосфор, відсутній у м'якоті калини.

Незважаючи на корисність, потрібно враховувати, що за окремих недуг плоди горобини та калини можуть нашкодити, хоча найчастіше вони принесуть багато користі.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво? Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво?
Популярність легких алкогольних напоїв - сидру і пива, сьогодні перебуває на своєму піку. Більшість обивателів...
14.03.25
3
0
Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
14.03.25
0
0
Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
14.03.25
0
0
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0