Горобина чи калина - що корисніше?

Коли овочевий і фруктовий урожай уже прибраний, осінь продовжує нас тішити яскравими фарбами. Серед благоліпності, що обсипається, привертають увагу полум'яніючі грона горобини і багряно-червоні грона калини. Плоди обох рослин вживаються в їжу, але які з них корисніші?
Короткий портрет горобини та калини
Руді й червоні плоди горобини красуються серед спорожнілих дерев і після заморозків, нагадуючи вкраплення плям на веснянкуватому обличчі. За старих часів веснянки називали брижами, звідси, мабуть, і пішла назва дерева. Плоди його нагадують крихітні яблучка. У дуже гірких різновидів вони отруйні і при поїданні їх у великій кількості можна сильно отруїтися. На щастя, ця небезпека разом із більшою частиною гіркоти зникає під час виморожування, сушіння або консервування з цукром. Крім того, відомі дикі й мічурінські сорти з приємнішим природним смаком, без терпкості та гіркоти (наприклад, Невеженська, Бусинка, Сорбінка), що витримують навіть півсотні-градусний мороз...
Калина своєю назвою зобов'язана яскраво-червоному блиску плодів, схожому на розпечений метал, що світиться. За іншою версією, назва пов'язана з причиною зникнення гіркоти зі смаку кулястої м'якоті кістянки. Кислувато-гіркий смак поліпшується після «прожарювання» морозом, хоча це відбувається і після нагрівання. Відомо понад півтора десятка видів чагарнику, але застосовують у лікувальних цілях тільки калину звичайну.
Горобину і калину можна зберігати, підвішуючи на волосінь або жердинку, сховавши від поїдання птахами в прохолодне приміщення.
Корисні властивості горобини
- Профілактика авітамінозу. Наявність аскорбінки, каротину, вітамінів Е і групи В робить плоди незамінним засобом для підтримки імунітету.
- Бактерицидна дія, зумовлена присутністю у складі сорбінової та парасорбінової кислот. Вони вбивають хвороботворну мікрофлору і перешкоджають бродінню. Така особливість допомагає як лікувати кишкові інфекції, так і захищати від цвілі домашні консерви.
- Регулює обмін речовин, завдяки наявності яблучної, бурштинової, винної, лимонної кислот. Підтримка нормального обміну та балансу енергії важлива для будь-якої людини, але особливо в разі ускладнень після хвороби.
- Знижує рівень холестерину. І виправляє роботу ендокринної системи через наявність сорбіту.
- Профілактика та лікування анемії. Мініатюрні яблучка вміщують заліза більше, ніж звичайні яблука. Корисність заліза посилюється «кінськими» дозами вітаміну С, що сприяє найкращому засвоєнню «металевого» мікроелемента.
- Зміцнює судини під дією вітамінів В і С. Приголомшливому ефекту люди завдячують, зокрема, аскорбіновій кислоті, що в 1,8 раза перевищує вміст її в лимоні!
- Покращує згортання крові, що актуально під час рясних кровотеч і менструацій.
- Жовчо- і сечогінна дія. Сорбінова кислота і сорбіт знижують артеріальний тиск, знімають набряки, виводять токсичні речовини.
- М'яке проносне. Клітковина у складі горобини стимулює роботу нижньої частини кишківника.
- Вплив на секрецію шлунка. Налагоджує секреторну функцію при зниженій кислотності.
- Загоює рани. Норвежці знімають нагноєння накладанням на рани потовченої кашки з ягід.
- Онкопротекторна властивість. Завдяки флавоноїдам і каротиноїдам, значно менший ризик росту пухлинної сітки.
- Заспокоює нерви. Вітаміни групи В активно борються зі стресами і допомагають налагодити сон.
- Омолоджує (волосся, шкіру, кісткову тканину), що успішно використовується косметологами. Природні антиоксиданти вітамін Е і каротин каталізують утворення нових клітин і покращують роботу органів зору.
Корисні властивості калини
- Зміцнює імунітет, завдяки вітаміну С, який бореться також із раннім старінням клітин.
- Помічник серця та судин. Ця властивість виникає через наявність вітаміну К.
- Покращує кровотворення. Судини розслабляються, посилюючи приплив крові до тканин і органів. Властивість використовується для поповнення крові в разі маткових (зокрема післяпологових) та інших внутрішніх кровотеч.
- Природний спазмолітик. Припиняються головні болі, больові синдроми під час менструацій.
- Профілактика і лікування застуд. Має потогінну дію. Полегшує відхаркування і допомагає зняти запалення слизових поверхонь органів дихання.
- Природний антибіотик. Застосовується при нежиті, гаймориті, бактеріальному фронтиті.
- Застосовується в разі шкірних захворювань. Розчин наполовину з медом сприяє підсушуванню гнійників, екзем, нейродермітів і псоріазу. Усуває свербіж.
- Антидепресант. Заспокоює збуджену стресами нервову систему, застосовуючись у складі вітамінно-мінерального коктейлю.
- Антиоксидант. Пригнічує створення вільних радикалів, що руйнують клітини.
- Онкопротектор. Полегшує стан хворих на злоякісні новоутворення.
- Позбавляє від пігментних плям. Достатньо вранці протирати шкіру калиновим соком.
- Нормалізація стану внутрішніх органів. Перешкоджає утворенню закрепів. Сечогінний і жовчогінний засіб.
Кісточки під час вживання в їжу прибирати не потрібно! Вони допомагають вивести шлаки, пісок і камені в нирках, зачіпаючи продукти перетравлення на стінках кишківника та допомагаючи дробити конкременти.
Протипоказання
Незважаючи на корисність ягід, вони мають і протипоказання.
Горобина:
- Післяінфарктний і післяінсультний стан, ішемія.
- Варикоз, зайве згортання крові та схильність до тромбозів.
- Знижений тиск.
- Загострення виразки та гастриту, підвищена секреція шлунка.
- Вік до 1 року (може спровокувати діатез).
- Алергія на сімейство рожевих.
- Спиртові настоянки заборонені у випадках: грудне вигодовування, вагітність, захворювання печінки та нирок, вік менше 18 років.
Калина:
- Хронічно низький тиск.
- Підвищена згортання крові.
- Гастрит за підвищеної кислотності.
- Вагітність, оскільки може породити скорочення матки.
- Може погіршити ситуацію, коли є: ниркова недостатність, подагра, енурез і запалення сечостатевої системи.
Які плоди корисніші
За вмістом вітамінів В, Е, РР, С, кальцію і заліза «розжарені» кістянки обганяють конкурента. Вони включають невідомі супернику речовини: кремній, натрій, фосфор, хлор, сірку та інші мікро- і макроелементи і навіть поліненасичені кислоти (Омега-3 і 6). Кількість аскорбінки, кремнію, кобальту, молібдену, хрому перевищує середньодобову норму. Отже, за складом калина корисніша за горобину.
Але горобинові «яблучка» лідирують за кількістю вітамінів А, бета-каротину, калію та магнію, а також харчових волокон і калорійності. За першими двома складовими вміст ягід перевищує середньодобову норму людини. До складу м'якоті входить фосфор, відсутній у м'якоті калини.Незважаючи на корисність, потрібно враховувати, що за окремих недуг плоди горобини та калини можуть нашкодити, хоча найчастіше вони принесуть багато користі.



