Калина чи журавлина - що корисніше вживати?

Калина чи журавлина - що корисніше вживати?
Порівняння

Осінь - це час збору врожаю, дозрівання багатьох овочів, ягід і фруктів. Вважається, що пізні плоди, що встигають у другій половині осені, найкорисніші, оскільки ввібрали вони в себе і літнє сонце, і свіжість перших морозів.

Калина та журавлина - зимові ягоди

Калина і журавлина - соковиті ягоди яскраво-червоного кольору, що дозрівають ближче до кінця осені. Обидва плоди кислі на смак мають приблизно однаковий склад.

Калина поширена в середній смузі й належить до деревних квіткових рослин. Чагарник можна зустріти в густих лісах, уздовж річок і боліт. Гіркуватий смак ягоди зникає, якщо плід злегка переморожений, тому обізнані люди збирають його після перших заморозків.

Журавлина - це вічнозелений низькорослий чагарник, що росте поблизу боліт. Зацвітає рослина на початку літа, а перші плоди дозрівають наприкінці вересня. Збір ягід триває всю осінь.

Обидві ягоди використовуються як у свіжому, так і в замороженому або сушеному вигляді і є низькокалорійними продуктами. У кулінарії з них готують соки, морси, киселі, джеми, начинку для випічки. Широко застосовують у косметології та народній медицині в лікувальних цілях.

Джерелом вітамінів і корисних речовин є не тільки самі плоди, а й листя рослин, з якого готують лікувальні чаї.

Калина та журавлина

Користь калини

Понад 200 видів цієї рослини існує в природі, але найкориснішою є червона калина. З її допомогою можна позбутися безлічі хвороб, запобігти деяким захворюванням, зміцнити імунітет.

Вітаміну С в стиглому плоді міститься більше, ніж у цитрусових, що робить ягоду унікальною і такою, що не має аналогів. Крім величезної дози вітаміну С у складі є:

  • Вітаміни - А, Е, Р, К.
  • Корисні мікроелементи та мінерали - цинк, фосфор, калій, магній, залізо, мідь, йод тощо.д.
  • Дубильні речовини.
  • Ефірні олії.
  • Мурашина та олеїнова кислоти.
  • Каротин.

Ліки, приготовані з ягід калини, можна приймати не тільки всередину, а й використовувати зовнішньо у вигляді розтирань або полоскань.

  • Застудні та інфекційні хвороби. Ягоди калини є відмінним натуральним жарознижувальним засобом. У разі ангіни та нежитю роблять промивання і полоскання ротової порожнини та носових пазух.
  • Захворювання ШКТ. У разі гастриту, виразки шлунка, розладу кишечнику приймають всередину 1/3 склянки настоянки ягід. Засіб діє болезаспокійливо, знімає спазми, має протизапальну дію, очищає кишечник.
  • Підвищений тиск. Гіпертонікам і метеочутливим людям допомагають не тільки ягоди, а й кора рослини. Засіб добрий тим, що знижує артеріальний тиск поступово і плавно, без різкого стрибка. Треба розуміти, що калина може тільки знизити тиск, а нормалізувати його при низькому показнику вона не в змозі.
  • Шкірні захворювання. Екзему, вугрі, дерматити можна лікувати за допомогою свіжого соку плодів, використовуючи його зовнішньо. Настоянку з ягід калини приймають всередину як загальнозміцнювальний і вітамінний засіб для позбавлення від фурункулів та інших шкірних висипань.
  • Нирки та сечовивідна система. Для нормалізації роботи надниркових залоз теплий настій треба приймати всередину по ½ склянки 2 рази на день. Плоди покращують нирковий кровообіг, знімають запалення і біль, слугують сечогінним засобом.

Користь журавлини

На організм журавлина чинить майже таку ж позитивну дію, як і калина, адже хімічний склад у них схожий. Кілька свіжих ягід рослини здатні замінити аптечні полівітаміни. Вітаміну С у плодах міститься менше, ніж у журавлині, зате у великій кількості до складу входять:

  • Лимонна кислота.
  • Пектини.
  • Глюкоза і фруктоза.

Корисні властивості:

  • Для краси та жіночого здоров'я. За відсутності протипоказань у щоденний раціон корисно включати кілька свіжих або заморожених ягід. Велика концентрація натуральних природних вітамінів здатна поліпшити стан нігтів і волосся, омолодити шкіру, прискорити схуднення.
  • Підвищення імунітету. Протерту з цукром ягоду корисно регулярно додавати в чай у холодну пору року для запобігання застудним та інфекційним захворюванням. Добре продукт поєднується з медом і лимоном, а за наявності ГРЗ або ГРВІ ця суміш здатна знизити температуру тіла.
  • Для поліпшення травлення. На початкових стадіях гастриту і панкреатиту ягода покращує травлення, оздоровлює кишечник, здатна знищити шкідливі бактерії і сприяє очищенню організму, підвищує апетит.
  • Для серця та судин. Журавлина чинить зміцнювальну дію на серцевий м'яз і позитивно впливає на процес кровообігу в цілому. У разі серцевої недостатності та стенокардії вживання ягід у будь-якому вигляді поступово регулює роботу серцевого м'яза, зміцнює судини та знижує рівень холестерину в крові.
  • У разі вагітності. Журавлинний морс має виражений сечогінний ефект, що знімає набряки, якими часто страждають вагітні жінки. Настої на основі ягоди є відмінним профілактичним засобом від циститу. З обережністю продукт варто приймати тільки на останньому терміні вагітності та в період грудного вигодовування.

Протипоказання

Не варто забувати про те, що в журавлині, як і в калині, у великій кількості сконцентровані кислоти і вітаміни, які можуть викликати сильну алергічну реакцію. Крім того, з великою обережністю потрібно вживати в їжу журавлину:

  • На останніх термінах вагітності.
  • У разі підвищеної кислотності шлунка.
  • У разі запальних процесів у жовчному міхурі.
  • У разі чутливої емалі зубів.

У калини не багато протипоказань, але від її ягід слід відмовитися людям, які страждають:

  • Зниженим тиском.
  • Нирковою недостатністю.
  • Захворюваннями крові.

Не рекомендується вживати свіжий сік обох ягід на голодний шлунок, тому що на слизову оболонку кишківника він діє занадто агресивно, що може викликати печію.

Висновок

Користь обох осінніх ягід для організму очевидна. За деякими дослідженнями вважається, що плоди цих рослин здатні запобігти навіть розвитку ракових пухлин. Не можна однозначно рекомендувати вживати одну або іншу ягоду, оскільки обидві вони унікальні й широко застосовуються в медицині, косметології та кулінарії. Вітаміни, що містяться в плодах, необхідні зростаючому організму. Дітям ягоди краще вживати в їжу в невеликій кількості в поєднанні з вершками, йогуртами, медом, щоб пом'якшити вплив агресивних кислот, які можуть чинити негативний вплив на слизову оболонку шлунка...

Жінки вітамінні ягоди можуть вживати не тільки в їжу, а й використовувати їх в якості масок для волосся і шкіри обличчя. Вживання плодів всередину в поєднанні із зовнішнім доглядом оздоровлює шкіру і нігті, робить волосся блискучим.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Гранат і гранатовий сік: користь і шкода для організму Гранат і гранатовий сік: користь і шкода для організму
Плоди гранатового дерева, які ростуть у південних країнах, а в Росії на півдні країни, з фантастично великою кількістю...
07.04.25
0
0
Що корисніше для здоров'я яблуко чи банан Що корисніше для здоров'я яблуко чи банан
Яблука і банани давно стали невід'ємною частиною людського раціону і на сьогоднішній день є одними з...
07.04.25
0
0
Варення з кизилу: користь і шкода Варення з кизилу: користь і шкода
Варення - давній і популярний спосіб заготівлі на зиму. Будучи натуральним консервантом, цукор забезпечує збереження...
07.04.25
0
0
Риба муксун - корисні властивості та шкода Риба муксун - корисні властивості та шкода
Муксун - цінна риба, належить до сімейства лососевих. У Росії вона водиться тільки в крижаних сибірських річках, озерах...
07.04.25
0
0