Чорна смородина - користь і шкода для здоров'я

Чорна смородина - користь і шкода для здоров'я
Ягоди

Чорна смородина, яка росте практично на кожній садовій ділянці, - справжнє джерело вітамінів, мінералів та інших речовин, які надзвичайно корисні для організму. Широке застосування цієї ягоди: з неї варять варення, компоти, а з листя роблять відвари. Використовується вона і в косметології. Однак у деяких випадках її вживання несприятливо позначається на організмі.

Що таке чорна смородина

Чорна смородина являє собою чагарникову рослину, яка належить до сімейства аґрусових. Загалом у світі існує понад 150 його видів, які ростуть практично на всіх континентах, віддаючи перевагу областям із помірним кліматом. Дикорослу рослину зустріти непросто, але можливо - вона росте в листяних лісах, по берегах річок, на болотах. Набагато частіше її можна зустріти на городах, як культурну рослину.

Чорна смородина росте

У наших садах цей чагарник рідко виростає вище півтора метра. Листя ароматне, має специфічний запах. В умовах середньої смуги Росії цвісти рослина починає в травні, а вже в липні з'являються перші плоди. Вони являють собою чорні блискучі ягоди діаметром до 1 см.

Плоди солодкі, з присутністю невеликої кислинки, так само як і листя мають специфічний аромат. Недарма назва цих ягід походить від давньоруського «смородь», що в дослівному перекладі й означає «міцний (сильний) запах».

Користь

Чорна смородина надзвичайно корисна для організму - у плодах і листі цієї рослини міститься величезна кількість корисних речовин, необхідних для нормального функціонування організму.

  • Великий вміст вітаміну C. Вітамін C життєво важливий для підтримки здоров'я людини. Аскорбінова кислота необхідна для правильного функціонування серця і судин та забезпечує безперебійну роботу імунітету. Вживши лише 20 ягід, можна забезпечити добову потребу в цій речовині. Однак найбільш високий вміст аскорбінової кислоти в листі цієї рослини. Тому під час застуди, грипу, а також з метою профілактики цих захворювань, корисно застосовувати відвар із листя.
  • Протизапальна та жарознижувальна дія. Вживання її за застуди обґрунтоване ще й тим, що вона допоможе знизити температуру, усунути біль і нездужання, а отже, впоратися з хворобою швидше. Найбільшим ефектом при цьому володіє листя рослини.
  • Сечогінні властивості. Плоди рослини є природним діуретиком. Сечогінні речовини, що містяться у складі ягід, допомагають позбутися зайвої рідини в організмі, усуваючи набряки. Особливо корисні вони всім, хто страждає від хвороб нирок, серця і сечовивідної системи.
  • Великий вміст природних цукрів. Вміст у чорній смородині глюкози та фруктози сприятливо впливає на вміст цукру в крові, приводячи його до нормальних значень. Їхня кількість у плодах настільки висока, що з них можна виготовити різні солодощі, які, завдяки вмісту в них природних цукрів, можна безбоязно вживати діабетикам.
  • Протимікробна дія. Рослина має ефективну бактерицидну дію. Існують рецепти, що наказують полоскати розведеним із водою соком цих ягід горло в разі тонзилітів, фарингітів, стоматитів та інших інфекційно-запальних захворювань порожнини рота і глотки.
  • Можливе використання в косметології. Високий рівень вмісту корисних речовин у ягодах і листі рослини дають змогу ефективно боротися з проблемами шкіри (позбавлення від прищів, вугрів, зайвої пігментації та жирності) і волосся.

Свіжа чорна смородина

Шкода

Незважаючи на всю користь цієї рослини, в деяких випадках її вживання може завдати шкоди організму.

  • Викликає алергію. Чорна смородина хоч і не належить до продуктів, які часто спричиняють алергію, проте випадки виникнення небажаних реакцій після її вживання непоодинокі. Як правило, вона не сильно виражена і проявляється у вигляді шкірних реакцій (кропив'янка екзема).
  • Підвищує згортання крові. Помічено, що вживання плодів і листя значно підвищує густоту крові, збільшує кількість тромбоцитів і прискорює протромбіновий час. Для здорових людей подібний ефект може виявитися корисним, але для пацієнтів, схильних до утворення тромбів і при такому захворюванні, як, наприклад, тромбофлебіт, ця властивість небезпечна.
  • Вплив на кислотність шлунка. Чорна смородина змінює кислотність шлунка, тому тим, хто страждає на захворювання, спричинені підвищеним вмістом кислоти, надмірне вживання ягоди небажане, оскільки це може спровокувати загострення хвороби.
  • Обмежено вживання у дітей. У маленьких дітей ОНА може викликати проблеми з травленням, а також різного роду алергічні реакції. Тому в дитячому віці кількість споживаної ягоди має бути обмежена 100 грамами на добу.
  • Обмежено під час вагітності. Стан вагітності вимагає особливого підходу до раціону майбутньої мами. Чорна смородина має безліч корисних речовин, корисних як для жінки, так і для дитини. Однак вживання її має бути обмежене, оскільки ягоди володіють широким спектром впливу на організм і можуть призвести до небажаних реакцій у разі безконтрольного їх вживання.

Багато чорної смородини

Як вживати чорну смородину

Насамперед, цінуються плоди. Ягоди можна їсти в сирому вигляді, а також піддавати різній переробці: варити варення, морси, компоти, перетирати з цукром, видавлювати сік.

Варення з чорної смородини

Використовують і листя: у свіжому вигляді його можна заварювати як із чаєм, так і самостійно, а також засушувати на зиму.

Бруньки та квіти чагарнику використовують як інгредієнти в різних народних рецептах.

Також рослина може бути застосована і в косметології. З ягід роблять маски, а листя використовують для приготування відварів для промивання волосся.

Висновок

Чорна смородина - корисний продукт, вживання якого вкрай сприятливе для здоров'я. Однак усе має бути в міру: якщо їсти ягоду без обмежень, то вона може завдати шкоди. А при деяких захворюваннях її і зовсім не рекомендується вживати без консультації з лікарем.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Рисове молоко - користь і шкода Рисове молоко - користь і шкода
Необхідність у продукті, який зможе замінити молоко і буде не менш поживним, виникає у багатьох людей. Причинами пошуку...
10.04.25
0
0
Користь і шкода копчених продуктів для організму Користь і шкода копчених продуктів для організму
Основна мета копчення полягає в тривалому збереженні швидкопсувних продуктів без заморозки. Приготовлені вироби...
10.04.25
2
0
Користь і шкода баранини для організму Користь і шкода баранини для організму
М'ясні страви міцно увійшли в раціон усіх народів світу. Це поживно і смачно. У кожного виду м'яса є свої...
10.04.25
1
0
Омлет або варене яйце - що корисніше? Омлет або варене яйце - що корисніше?
Яйця входять до раціону кожної сім'ї незалежно від достатку і статусу. Для їхнього приготування існує безліч...
10.04.25
0
0