Омлет або варене яйце - що корисніше?

Яйця входять до раціону кожної сім'ї незалежно від достатку і статусу. Для їхнього приготування існує безліч різних рецептів. Їх їдять на сніданок, вони слугують інгредієнтом у різних стравах, салатах і випічці. Але наскільки корисні яйця, варені або у вигляді омлету, відомо не всім.
Чи є користь від яєць
Яйця - найпопулярніші продукти. Варені в 100 грамах містять близько 150 калорій і 200 в омлеті, якщо його готують на олії. Тому людям, схильним до надлишку ваги, потрібно з обережністю ставитися до подібної їжі. Утім, тим, хто страждає на огрядність, узагалі слід не переїдати будь-які страви. Яйця містять у своєму складі:
- Амінокислоти.
- Вітаміни.
- Мінерали.
Білок, який входить до складу продукту, сприятливо впливає на ріст волосся та міцність нігтів, багатий на вітамін із групи В. У жовтку міститься вітамін Д і лецитин, корисний для печінки. Але попри всю корисність яєць не слід забувати, що зайве вживання білка:
- Негативно позначиться на судинах, нирках.
- Підвищує холестерин.
Сирі яйця, придбані з неперевіреного джерела, можуть бути заражені сальмонелою, збудником тифу. Тому купувати їх потрібно тільки з наявністю штампа санепідемстанції на шкаралупі. А якщо вони взяті на ринку, то обов'язково обробити, потім правильно приготувати.
Чим корисний омлет
Багатьох лякає вживання омлету, оскільки він погано впливає на серце і судини. Часто чутки перебільшують небезпеку, це доведено незалежними дослідженнями, які не показують підвищення холестерину в крові від подібного сніданку. Негативний вплив чинить смаження на олії, але існує маса способів, щоб уникнути таких надмірностей. Наприклад, приготування на пару або в сковороді з антипригарним покриттям. Інша небезпека існує в сальмонельозі, але яйце всередині добре захищене плівкою, а бактерії можуть перебувати зверху. Тому перед приготуванням будь-яким способом необхідно шкаралупу промити в содовому розчині. Тож омлет належить до непоганої складової сніданку, який:
- Вітаміном Е в судинах збільшує еластичність, швидше загоюються рани, порізи та подряпини.
- Вітаміном А здійснює внутрішню підтримку шкірному покриву, нормалізує окислювальний процес, сприятливо впливає на зір.
- Кальцій, який входить до молочного інгредієнта, запобіжить утворенню остеопорозу і підтримає кістки.
- Зміцнює нервову систему, волосяний покрив.
- Додасть в організм вітамін Д, він не зникає після термічної обробки.
Цілий комплект корисного додасться в організмі, де не помічено передозування, адже з'їсти багато все одно не вийде, тому що омлет дуже поживний.
Що додадуть в організм варені яйця
Яку харчову цінність приносять варені яйця доводять такі факти:
- Це найбільш легко засвоювана страва, особливо якщо продукт не піддавався промисловій обробці, а придбаний у натуральному вигляді. Цікаво, що вживати у вареному вигляді фахівці рекомендують тільки курячі та перепелині яйця, качині та гусячі готують за особливими рецептами з додатковими запобіжними заходами.
- 98% засвоює організм білок, а це рекордний рівень, з яким не зможе зрівнятися жоден харчовий продукт. Існує міф, що в сирому вигляді велика цінність. Учені провели дослідження, де було доведено, що в сирому жовтку та білку існує небезпека для організму від ризику інфекційного захворювання.
- Корисні властивості містяться у вітамінах А, В, С і D, які не зникають від варіння. Багато речовин необхідні людям за сучасного способу життя, коли доводиться багато часу перебувати в приміщенні, а організму потрібне свіже повітря, його частково відшкодовує надходження вітаміну D. У яєчному жовтку та білку містяться мінерали, мікроелементи важливі для нормальної функціональності організму. Важлива і наявність фосфору, марганцю, калію, цинку, магнію. У вареному яйці не зникає йод, молібден, які теж сприяють діяльності людського організму.
- Не обов'язково варити яйце круто, приготоване некруто зберігає лецитин, він стимулює розумову діяльність, покращує функції печінки. Речовина найкращим чином впливає на зір, протистоїть онкології, це доведено шведськими вченими. Вони підтвердили, що регулярне вживання жовтка скорочує потенційну небезпеку розвитку пухлини в головному мозку. Чоловікам необхідний присутній у яйці ніацин, він сприяє стимуляції поділу статевих клітин, підвищує сексуальну активність.
Крім усього варені яйця комплексом корисних речовин беруть участь у кровотворенні, позбавляють людей хронічної втоми.
Можливі протипоказання
Як і будь-яка їжа, вживання омлету або варених яєць може викликати алергічну реакцію, якщо споживач страждає алергією на цей продукт. Не можна вживати подібні ласощі при підвищеному холестерині. Необхідно особам із порушенням ліпідного обміну скоротити подібну їжу, а також людям із захворюваннями:
- Атеросклерозу.
- Гіпертонії.
- Щитовидки.
Незалежно від здоров'я омлет краще запікати в духовці без олії. Як добавки використовувати інгредієнти у вигляді:
- Знежиреного молока.
- Грибів.
- Зелені.
- Томатів.
- Болгарського перцю.
Яйця в будь-якому вигляді, якщо їх вживати не більш як 2 штуки на день, не зможуть завдати шкоди здоров'ю. Коли доводять їхню кількість до 10, такий надлишок не принесе користі.
Який можна зробити висновок
Фахівці ретельно досліджували продукт у всіх способах його приготування і зробили висновок, що в усьому потрібна помірність. Тільки за наявності індивідуальних протипоказань, яйця слід виключити з раціону. В інших випадках не слід позбавляти організм джерела цінних речовин. Дієтологи рекомендують:
- Якщо в людини в крові надлишок вмісту холестерину, вживання яєць слід скоротити до 3 штук протягом 7 днів.
- За відсутності протипоказань нормою вважається вживання 1 яйця на день або 7 штук на тиждень.
- Дітям, які не страждають на алергію, починають давати по 1 жовтку на тиждень із 8 місяців.
Висновок один: яйця необхідні в щоденному меню людини, будь-якого віку і статі. Приготування ніжного омлету або просто вареного яйця багато часу не займе, а користь принесе.



