Лецитин - корисні властивості та шкода

Лецитин - корисні властивості та шкода
Ліки та добавки

Для людей, які ставлять своє здоров'я на перше місце, одним із найважливіших продуктів споживання є лецитин. Це досить популярна речовина, оскільки вона зустрічається в багатьох продуктах харчової, а також косметичної промисловості.

Однак для більшості людей, які не орієнтуються в цій сфері, лецитин викликає негативні асоціації, наприклад, порівнювання з генетично зміненими продуктами. То що це за речовина, і який вплив вона чинить на людський організм?

Лецитини. Використання в промисловості

Лецитинами є жироподібні речовини, які включають до свого складу фосфоліпіди, тригліцериди та деяку кількість інших елементів. Уперше цю речовину було виведено 1845 року стараннями французького хіміка, який використовував для своїх дослідів яєчний жовток. Так виникла назва.

Лецитин широко застосовується в різних галузях промисловості, будучи природним емульгатором. Навіть якщо згадка цієї речовини викликає побоювання, навряд чи вам вдасться уникнути зустрічі з нею. Воно є основою багатьох продуктових виробів, наприклад, масел, майонезу, морозива, шоколаду, випічки та іншого.

Якщо ви користуєтеся предметами косметики, які сприяють оновленню клітин, зняттю запалення або подразнення шкіри, а також запобіганню ранньої появи зморщок, велика ймовірність, що в складі цього косметичного засобу міститься група лецитинів.

Лецитин дійсно приносить користь організму. Однак забобони й упереджене ставлення до цієї речовини утворилися не на порожньому місці. Так само вона здатна завдати шкоди. Розглянемо ближче, як цей препарат впливає на організм людини.

Користь від вживання лецитину

У дитячому віці людина отримує лецитин із молоком матері, що допомагає сформуватися центральній нервовій системі. Отже, коли грудне вигодовування завершується, однією з найстрашніших проблем може виявитися дефіцит лецитину. У чому ж проявляється позитивний вплив?

Перш за все, варто звернути увагу на те, що деякі органи також містять у своєму складі цей елемент. Відповідно, в цих ділянках організму його нестача буде відчуватися особливо гостро.

Як виглядає лецитин

Борець зі стресом

Як було сказано вище, за допомогою лецитину формується і підтримує свій здоровий стан нервова система. Потреба в цьому компоненті неспроста з'являється з малих років. Психологи вважають, що в дитячі роки людина особливо схильна до стресових ситуацій, що виникають у дитячому садку і школі, де починається становлення людини як особистості та її взаємодія із соціумом.

Вживання лецитину допомагає стимулювати роботу мозку, перешкоджає стомлюваності організму. В аптеках ви можете знайти препарати у вигляді гелю, який діти вживають набагато охочіше, ніж пігулки, оскільки він має приємний смак, а також часто містить низку вітамінів, необхідних дитячому організму.

Добавка лецитин

Найкращий друг печінки та мозку

Структура багатьох органів містить у собі лецитин. Наприклад, серце складається з нього на 10 %, центральна нервова система - на 18 %, печінка - на 16 %, а в мозку міститься цілих 30 % цієї речовини! Багато препаратів для печінки (ті, що стимулюють роботу органа, очищають його, запобігають інтоксикації та отруєнням тощо) виробляють на основі цього ж компонента. Тобто, він сприяє очищенню організму, виведенню з нього токсинів і шкідливих речовин, а також сприяє регенерації клітин і роботі жовчного міхура.

Що стосується мозку, ця речовина необхідна для того, щоб стимулювати пам'ять. Крім того, вони допомагають боротися з неуважністю. Неможливо обійтися без подібних ліків під час лікування хвороби Паркінсона.

Головний антагоніст холестерину

Лецитин безперервно бореться з холестерином. Оскільки холестерин відіграє важливу роль у будові клітин, він посідає доволі значуще становище стосовно організму. Однак його рівень являє собою тонку грань між «добре» і «катастрофічно».

Навіть невелике відхилення від норми може призвести до серцево-судинних захворювань, зокрема, до інфаркту. Оскільки і холестерин, і лецитин є «складовими» частинами живих організмів, вони зустрічаються разом майже в будь-якому продукті. Можна сказати, вони доповнюють і одночасно зрівнюють один одного.

Універсальний захисник організму

Лецитин має ще масу позитивних якостей. Ніколи не знаєш напевно, від яких захворювань і розладів може врятувати ця речовина. Можливо, в це важко повірити, але з його допомогою так само можна нормалізувати рівень цукру в крові, роботу шлунково-кишкового тракту.

Ба більше, він знижує ризик захворювання на діабет, а якщо вже трапилося піддатися цій хворобі, прийом засобів на основі цієї речовини знизить потребу в інсуліні. Крім цього, такі препарати допомагають боротися з проблемною шкірою, псоріазом, дерматитом і так далі.

Рятівник представниць прекрасної статі

Трапляється й так, що лецитин виписують у разі хвороб жіночої статевої системи. Він потрібен для мобілізації імунітету, запобігання ризику ракових захворювань і безпліддя.

Негативні фактори, що виникають під час застосування лецитину

Ніщо у світі, на жаль, не ідеальне, і навіть у такої чудової речовини, як лецитин, є побічні ефекти. Зверніть увагу на таке:

  • Алергії. У наші дні досить часто можна зіткнутися з алергією на цей препарат. Бувають випадки, коли людина навіть не підозрює про непереносимість лецитину. Під час вживання ліків на його основі, будьте уважні до будь-яких відчуттів і змін в організмі. Якщо виникла підозра алергічної реакції, краще відмовитися від препарату.
  • Вагітність. Незважаючи на унікальні властивості та необхідність для жіночого і дитячого здоров'я, вживання його під час вагітності, а також грудного годування небажане.
  • Загострення хронічних захворювань. Низка таких хвороб, як панкреатит, холецистит, вимагає особливої уваги під час приймання ліків. Не варто нехтувати своїм організмом, якщо ви не впевнені, що не ставите власне здоров'я під удар.
  • Надлишок. Соєвий лецитин, який часто використовують у харчовій промисловості, чинить пригнічувальний вплив на ендокринну систему, що може призвести до алергії, нудоти, диспепсії тощо.д.
  • Дефіцит. Надмірне вживання цієї речовини може призвести до негативних наслідків, однак і нестача лецитину загрожує проблемами зі здоров'ям. У разі зниження кількості цього компонента в організмі підвищується неуважність, забудькуватість, схильність до стресу, клітини починають передчасно старіти. Страждають серцево-судинна, шлунково-кишкова та нервова системи.

Ложка лецитину

Як найкраще приймати лецитин

Найкраще на це запитання відповість фахівець. Деякі лікарі вважають, що прийом лецитину необхідний усім і кожному, але при цьому потрібно знати міру. Якщо ви опинилися в ситуації, де екстрено необхідне додаткове джерело цієї речовини, її можна знайти в аптеці в таких формах випуску, як порошки, гелі, таблетки, капсули та розчини.

Як правило, інструкція із застосування докладно описує правила прийому препарату. Але не варто виключати той факт, що в інструкції можуть бути упущені будь-які фактори щодо застосування і дозування. Тому завжди, перш ніж почати прийом лецитину, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Підбиваючи підсумки, варто зазначити, що незважаючи на те, що лецитин володіє безліччю корисних властивостей, він також може завдати шкоди організму. Так чи інакше, цей елемент потрапляє в організм із продуктами, які ви їсте або використовуєте в побуті, наприклад, із косметикою (так на вас чиниться зовнішній вплив лецитину).

Навіть у питанні харчування не варто проявляти зайвої самостійності. Якщо ви відчуваєте, що вам, імовірно, необхідно підняти рівень цієї речовини, ретельно підійдіть до цього питання і постарайтеся уникнути непотрібних ризиків.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0