Користь і шкода качиних яєць

Вживання людиною такого корисного продукту як качині яйця, зведено до мінімуму. Це пов'язано з тим, що вирощування качок набагато більш затратне, ніж догляд за курми. Саме тому на прилавках простих продуктових магазинів не вдасться знайти качині яйця, продають їх частіше на спеціалізованих фермах, які й займаються розведенням цих птахів.
Склад продукту
Що ж стосується зовнішнього вигляду і змісту, яйце качки більше за куряче приблизно у 2 рази, важить воно 90 грамів, а колір його шкаралупи білий, інколи із зеленуватим або блакитним відтінками... Через те, що качка - птах водоплавний, яйця мають специфічний запах. До їхнього складу входить досить багато вітамінів групи A, B і E, а також такі корисні сполуки, як: залізо, натрій, цинк, кальцій, фосфор і магній.
Енергетична цінність качиного яйця:
- Вуглеводи - 1.4 г - 6 кілокалорій.
- Жири - 14 г - 125 кілокалорій.
- Білки - 13 г - 52 кілокалорій.
- Калорійність - 183 кілокалорій.
Як можна помітити, його не можна вважати дієтичним продуктом завдяки великій кількості жирів, що містяться в ньому.
Користь качиних яєць
Безсумнівно, качині яйця мають великий перелік корисних властивостей:
- Вітаміни, що входять до складу, роблять їх досить корисним продуктом, який допоможе поліпшити імунітет.
- Фолієва кислота в складі - чудовий помічник у розвитку кровоносної системи та поліпшенні роботи головного мозку.
- Велика кількість протеїну в складі, які складаються з амінокислот, що є необхідними для організму людини.
- Яєчний білок покращує обмін речовин в організмі.
- Високий вміст жирів часто є причиною того, що качині яйця призначаються лікарем пацієнтам із виснаженням.
- Присутність селену є позитивною стороною, оскільки селен впливає на правильну роботу гормонів людини.
- Косметологічні властивості їм також притаманні. Склад яєць, з яких виготовляють маски для волосся, відмінно допомагає впоратися з проблемою ламкого і пошкодженого волосся.
- Білок, зі свого боку, ідеально підійде як маска для обличчя, оскільки має ефект стягування і підсушування шкіри.
Шкода качиних яєць
Незважаючи на свій багатий вітамінний склад, навколо цього продукту створюється багато розбіжностей про його користь. Однак, у разі неправильного вживання, яйця качки можуть дійсно завдати шкоди здоров'ю:
- У жодному разі не можна вживати їх у сирому вигляді, оскільки качка - водоплавний птах, і за рахунок цього є ризик заразитися сальмонельозом.
- Дітям, які не досягли віку шести років, не рекомендується вживати цей продукт, через його важку засвоюваність.
- Хоч качині яйця і мають у складі фолієву кислоту, яка сприятливо впливає на розвиток плода під час вагітності, але є значний ризик зараження сальмонельозом під час вагітності та появи діатезу в малюка в період годування груддю.
- Від вживання цього продукту також слід відмовитися людям із таким захворюванням, як цукровий діабет, тому що і жовток, і білок є дуже калорійними.
- Не слід занадто часто захоплюватися їх вживанням, оскільки високий ступінь калорійності призводить до різних кишкових розладів.
Поради для зберігання та використання
У харчових цілях
Одним із головних чинників корисності є свіжість продукту. І у випадку з яйцем качки є свої секрети вибору та зберігання. Термін їхнього зберігання коливається в межах одного тижня, а це ще одна причина недоступності товару на прилавках магазинів. Купуючи яйця, слід обов'язково перевірити їхню свіжість, використовуючи прийом занурення їх у воду. За повного занурення - продукт свіжий, а за занурення у воду наполовину або повної його відсутності - середньої свіжості або зовсім зіпсований, відповідно.
Після придбання, необхідно зберігати яйце в холодильнику і бажано на полицях, де температура нижча, щоб уникнути розмноження бактерій. Що ж стосується відвареного продукту, не слід залишати його більше, ніж на дві доби в холодильнику та бажано розташувати його загостреним кінцем донизу для того, щоб зберегти корисні властивості.
Перед використанням яєць їх необхідно ретельно промити. Важливо пам'ятати про непридатність вживання їх у сирому вигляді. Тому, слід ґрунтовно підходити до процесів варіння та обсмажування. У середньому, процес варіння триває близько 15 хвилин. Широке застосування цьому продукту знайшлося і в приготуванні різної випічки, такої як: бісквіти, пироги і печиво. Крім цього, яйця додаються і в основні страви: салати, супи, гарніри тощо.Цікавим фактом є те, що першими, хто приручив такого водоплавного птаха, як качка, були китайці. Вони винайшли досить незвичайний і оригінальний рецепт «Столітнє яйце», суть якого полягає в приготуванні качиного яйця шляхом обмазування його в суміші, що складається з чаю, глини, золи, кори дуба і подальшого покриття їх лушпинням рису та занурення в землю. Через сто днів продукт витягують, він має характерні риси: темний колір білка і жовтка та запах аміаку. Завдяки цьому рецепту, яйце може зберігатися і бути безпечним для вживання протягом декількох років.
У косметологічних цілях
Дуже часто яйця качок застосовують і в косметології:
- Завдяки своєму складу, вони є незамінним помічником у боротьбі з пошкодженим волоссям. Поживна маска готується з використанням двох жовтків, до яких додається оливкова олія, і готова маса наноситься на волосся, а через 20 хвилин змивається.
- З проблемою випадіння волосся допоможе впоратися маска з жовтків, йогурту і меду. Готову маску наносять на шкіру голови.
- Що стосується білка, йому можна знайти застосування для приготування маски зі стягувальним ефектом, яка відмінно підійде для шкіри, схильної до жирності. Білок робить пори на обличчі вужчими й усуває зайвий блиск. Щоб приготувати цю маску, досить змішати два білки і нанести на шкіру обличчя. За бажання, можна додавати глину.
Хоч качині яйця не є доволі поширеним продуктом і не використовуються в такій кількості як курячі, однак, не варто забувати про їхній корисний склад і про багато чинників, що позитивно впливають як на організм, так і на здоровий стан шкіри обличчя та навіть волосся.



