Користь і шкода качиних яєць

Користь і шкода качиних яєць
Продукти

Вживання людиною такого корисного продукту як качині яйця, зведено до мінімуму. Це пов'язано з тим, що вирощування качок набагато більш затратне, ніж догляд за курми. Саме тому на прилавках простих продуктових магазинів не вдасться знайти качині яйця, продають їх частіше на спеціалізованих фермах, які й займаються розведенням цих птахів.

Склад продукту

Що ж стосується зовнішнього вигляду і змісту, яйце качки більше за куряче приблизно у 2 рази, важить воно 90 грамів, а колір його шкаралупи білий, інколи із зеленуватим або блакитним відтінками... Через те, що качка - птах водоплавний, яйця мають специфічний запах. До їхнього складу входить досить багато вітамінів групи A, B і E, а також такі корисні сполуки, як: залізо, натрій, цинк, кальцій, фосфор і магній.

Енергетична цінність качиного яйця:

  • Вуглеводи - 1.4 г - 6 кілокалорій.
  • Жири - 14 г - 125 кілокалорій.
  • Білки - 13 г - 52 кілокалорій.
  • Калорійність - 183 кілокалорій.

Як можна помітити, його не можна вважати дієтичним продуктом завдяки великій кількості жирів, що містяться в ньому.

Свіжі качині яйця

Користь качиних яєць

Безсумнівно, качині яйця мають великий перелік корисних властивостей:

  • Вітаміни, що входять до складу, роблять їх досить корисним продуктом, який допоможе поліпшити імунітет.
  • Фолієва кислота в складі - чудовий помічник у розвитку кровоносної системи та поліпшенні роботи головного мозку.
  • Велика кількість протеїну в складі, які складаються з амінокислот, що є необхідними для організму людини.
  • Яєчний білок покращує обмін речовин в організмі.
  • Високий вміст жирів часто є причиною того, що качині яйця призначаються лікарем пацієнтам із виснаженням.
  • Присутність селену є позитивною стороною, оскільки селен впливає на правильну роботу гормонів людини.
  • Косметологічні властивості їм також притаманні. Склад яєць, з яких виготовляють маски для волосся, відмінно допомагає впоратися з проблемою ламкого і пошкодженого волосся.
  • Білок, зі свого боку, ідеально підійде як маска для обличчя, оскільки має ефект стягування і підсушування шкіри.

Яйця качки

Шкода качиних яєць

Незважаючи на свій багатий вітамінний склад, навколо цього продукту створюється багато розбіжностей про його користь. Однак, у разі неправильного вживання, яйця качки можуть дійсно завдати шкоди здоров'ю:

  • У жодному разі не можна вживати їх у сирому вигляді, оскільки качка - водоплавний птах, і за рахунок цього є ризик заразитися сальмонельозом.
  • Дітям, які не досягли віку шести років, не рекомендується вживати цей продукт, через його важку засвоюваність.
  • Хоч качині яйця і мають у складі фолієву кислоту, яка сприятливо впливає на розвиток плода під час вагітності, але є значний ризик зараження сальмонельозом під час вагітності та появи діатезу в малюка в період годування груддю.
  • Від вживання цього продукту також слід відмовитися людям із таким захворюванням, як цукровий діабет, тому що і жовток, і білок є дуже калорійними.
  • Не слід занадто часто захоплюватися їх вживанням, оскільки високий ступінь калорійності призводить до різних кишкових розладів.

Приготоване качине яйце

Поради для зберігання та використання

У харчових цілях

Одним із головних чинників корисності є свіжість продукту. І у випадку з яйцем качки є свої секрети вибору та зберігання. Термін їхнього зберігання коливається в межах одного тижня, а це ще одна причина недоступності товару на прилавках магазинів. Купуючи яйця, слід обов'язково перевірити їхню свіжість, використовуючи прийом занурення їх у воду. За повного занурення - продукт свіжий, а за занурення у воду наполовину або повної його відсутності - середньої свіжості або зовсім зіпсований, відповідно.

Після придбання, необхідно зберігати яйце в холодильнику і бажано на полицях, де температура нижча, щоб уникнути розмноження бактерій. Що ж стосується відвареного продукту, не слід залишати його більше, ніж на дві доби в холодильнику та бажано розташувати його загостреним кінцем донизу для того, щоб зберегти корисні властивості.

Перед використанням яєць їх необхідно ретельно промити. Важливо пам'ятати про непридатність вживання їх у сирому вигляді. Тому, слід ґрунтовно підходити до процесів варіння та обсмажування. У середньому, процес варіння триває близько 15 хвилин. Широке застосування цьому продукту знайшлося і в приготуванні різної випічки, такої як: бісквіти, пироги і печиво. Крім цього, яйця додаються і в основні страви: салати, супи, гарніри тощо.

Цікавим фактом є те, що першими, хто приручив такого водоплавного птаха, як качка, були китайці. Вони винайшли досить незвичайний і оригінальний рецепт «Столітнє яйце», суть якого полягає в приготуванні качиного яйця шляхом обмазування його в суміші, що складається з чаю, глини, золи, кори дуба і подальшого покриття їх лушпинням рису та занурення в землю. Через сто днів продукт витягують, він має характерні риси: темний колір білка і жовтка та запах аміаку. Завдяки цьому рецепту, яйце може зберігатися і бути безпечним для вживання протягом декількох років.

Їжа з качиних яєць

У косметологічних цілях

Дуже часто яйця качок застосовують і в косметології:

  • Завдяки своєму складу, вони є незамінним помічником у боротьбі з пошкодженим волоссям. Поживна маска готується з використанням двох жовтків, до яких додається оливкова олія, і готова маса наноситься на волосся, а через 20 хвилин змивається.
  • З проблемою випадіння волосся допоможе впоратися маска з жовтків, йогурту і меду. Готову маску наносять на шкіру голови.
  • Що стосується білка, йому можна знайти застосування для приготування маски зі стягувальним ефектом, яка відмінно підійде для шкіри, схильної до жирності. Білок робить пори на обличчі вужчими й усуває зайвий блиск. Щоб приготувати цю маску, досить змішати два білки і нанести на шкіру обличчя. За бажання, можна додавати глину.

Хоч качині яйця не є доволі поширеним продуктом і не використовуються в такій кількості як курячі, однак, не варто забувати про їхній корисний склад і про багато чинників, що позитивно впливають як на організм, так і на здоровий стан шкіри обличчя та навіть волосся.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0