Користь і шкода баранини для організму

Користь і шкода баранини для організму
Продукти

М'ясні страви міцно увійшли в раціон усіх народів світу. Це поживно і смачно. У кожного виду м'яса є свої властивості та особливості. Баранина, свинина і яловичина по-різному можуть впливати на організм людини. Чого більше, користі чи шкоди? Щоб відповісти на це питання, слід познайомитися з кожним різновидом продукту детально. Розглянемо баранину. У чому її користь для організму і чи може продукт завдати шкоди здоров'ю?

Баранина, що це за продукт

Продукт дуже популярний у країнах Середньої Азії та на Кавказі. Але і в Європі, і в Америці, і в Росії м'ясо барана цінується, але далеко не всіма. Для багатьох продукт здається надмірно жирним, а отже, і висококалорійним. Ця «версія» вірна тільки частково. Якщо вибрати молоде ягня, то калорійність буде низькою, деякі частини туші тварини за жирами і білками поступаються яловичині. Середня енергетична цінність м'яса дорівнює 190-210 Ккал на 100 грамів.

Шматок баранини

Але баранина може бути корисною не тільки як дієтичний продукт. М'ясо багате на вітаміни, мікроелементи та інші корисні речовини. За деякими з них вживання навіть ста грамів продукту здатне замінити потребу. Насамперед ідеться про вітамін В12. У ста грамах баранини міститься трохи більше добової норми цієї речовини.

Корисні якості

Баранина багата деякими вітамінами та корисними речовинами. Завдяки своєму складу продукт здатний допомогти організму вирішити великий список проблем:

  • Покращує стан зубів. Це відбувається за рахунок вмісту фтору в м'ясі.
  • Допомагає вирішити проблему анемії. Рівень заліза не нижчий ніж у яловичині.
  • У продукті міститься велика кількість вітамінів групи В. Ці речовини благотворно впливають на роботу центральної нервової системи.
  • Допомагає нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту. З цією метою використовують бульйон із баранини, в якому міститься високий рівень лецитину.
  • Продукт містить досить велику кількість фолієвої кислоти. Речовина впливає на роботу понад десяти систем в організмі. Особливо корисна фолієва кислота жінкам у період виношування дитини.
  • У баранині велика кількість вітаміну Е. Речовина вважається найкращим помічником у справі підтримки жіночої краси. Регулярне вживання продукту сприяє поліпшенню стану шкіри, волосся і нігтів.
  • Високий рівень вітаміну К благотворно впливає на роботу системи кровотворення.

Також лікарями помічено корисний вплив баранини на функціонування серцево-судинної системи, тут міститься низький рівень «шкідливого» холестерину.

М'ясо барана

Шкода для організму

Давно відомо, що будь-який продукт, що вживається в їжу, може не тільки приносити користь для організму. У низці випадків від прийому настає шкода для здоров'я. У випадку з бараниною лікарі виділяють такі ситуації, коли вживати продукт необхідно з обережністю:

  • Необхідно звертати увагу на вік. Дітям до трьох років і людям старшого покоління від м'яса цього виду краще відмовитися. Це пов'язано з труднощами засвоєння продукту, процес відбувається складно і довго.
  • З тих самих причин вживати баранину не слід за наявності серйозних захворювань шлунково-кишкового тракту. До таких недуг лікарі відносять виразки всіх видів, гастрит і так далі. Також вживання не бажане при хворобах печінки та нирок.
  • Баранина небажана і людям, у яких спостерігається підвищена кислотність у шлунку.
  • До протипоказань відносять атеросклероз та інші захворювання суглобів.

Всі перераховані застереження не пов'язані безпосередньо зі складом або властивістю м'яса. Протипоказання виходять із загального стану хворого. У перелічених випадках від вживання будь-яких м'ясних продуктів краще утриматися.

Приготування баранини

Поради щодо приготування

Рецептів із баранини велика кількість. Продукт варять, смажать, в'ялять, коптять і тушкують. Використовують як самостійний продукт, так і як компонент інших страв. Легко підібрати рецепт, що відповідає смаку та вподобанням будь-якої людини. Але необхідно пам'ятати, що від способу приготування залежить, чого буде більше від вживання, шкоди чи користі.

Фахівці рекомендують використовувати продукт у вареному або тушкованому вигляді. Також більше користі буде від в'ялених страв. В останньому випадку слід бути обережними. Під час в'ялення використовується велика кількість солі, що протипоказано людям із проблемами в роботі нирок і серцево-судинної системи.

Тарілка з бараниною

Під час приготування будь-яким способом важливо правильно вибрати продукт. Тут можна скористатися деякими порадами:

  1. Найдієтичніше м'ясо у молодих ягнят. Їх починають забивати з віку в 1-2 місяці. Дієтичним і найбільш корисним продукт отримують у баранчиків до одного року.
  2. Вік легко визначити за кістками та ребрами. Чим молодше ягня, тим вони тонші.
  3. М'ясо легко сплутати з козлятиною. Головна відмінність - рожевий відтінок і наявність білого жирку в невеликій кількості.
  4. Вибирати необхідно свіже м'ясо. Для цього достатньо злегка натиснути пальцем. Після того як відпустити, поверхня має повернутися до попереднього стану. Якщо залишилася вм'ятина, то продукт несвіжий.
Важливо роблячи вибір знати про якість. Тварина повинна правильно харчуватися і не бути хворою. Визначити якість на погляд неможливо. Тому у продавця необхідно запитати сертифікат або шукати клеймо, яке говорить про те, що м'ясо пройшло перевірку на відповідність санітарно-епідеміологічним нормам.

Висновки

Чого ж більше від баранини, шкоди чи користі. Продукт можна вважати дієтичним, його калорійність на рівні яловичини. Але малою енергетичною цінністю може похвалитися тільки м'ясо ягнят. У продукті міститься чималий перелік корисних речовин, особливо вітамінів групи В. Такий склад допомагає поліпшити роботу центральної нервової системи, процесів кровотворення та функціонування інших органів.

Але вживати баранину можна не всім. Продукт важко засвоюється, тому від його вживання слід відмовитися дітям і літнім людям. Також до протипоказань відносять і серйозні проблеми зі шлунком, нирками та печінкою.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Маска з огірка для обличчя: корисні властивості та шкода Маска з огірка для обличчя: корисні властивості та шкода
Огірки люди почали вживати з метою оздоровлення та лікування ще тисячоліття тому. Завдяки корисним речовинам, що...
18.04.25
0
0
Чай молочний улун: корисні властивості та шкода Чай молочний улун: корисні властивості та шкода
Чай - напій унікальний і практично незамінний. Важко знайти людину, яка не починала б день із чашечки цього ароматного...
17.04.25
0
0
Овес - користь і шкода для організму Овес - користь і шкода для організму
Овес - одна з найпоширеніших, найкорисніших злакових культур, цілком придатна до вживання. Зерна і сушена трава...
17.04.25
0
0
Ходьба гуськом - чим корисна і можлива шкода Ходьба гуськом - чим корисна і можлива шкода
На які тільки хитрощі і поневіряння не йдуть представниці прекрасної статі, щоб домогтися ідеальних і струнких ніг:...
17.04.25
0
0