Огірки, їхня користь і шкода для здоров'я

Завдяки своєму освіжаючому смаку і вмісту великої кількості органічної кислоти, огірок є одним із найпопулярніших овочів, що вирощуються в усіх куточках світу. Він користується особливим попитом у період дозрівання, коли його можна вживати в їжу свіжим і закочувати на зиму. Однак, якими корисними властивостями володіє цей відомий овоч і чи є у нього протипоказання?
Склад
Огірок звичайний (або посівний) являє собою однорічну трав'янисту рослину сімейства гарбузові. Його вживають у їжу в незрілому вигляді, на відміну, наприклад, від дині. Він на 94-96% складається з води, яка необхідна людині для підтримки функціонування важливих органів. Крім води огірок містить у своєму складі кальцій, магній, фосфор, калій, цукри та багато інших елементів і вітамінів, які сприятливо впливають на стан здоров'я.
Корисні властивості
Більшість овочів, фруктів і ягід мають лікувальні властивості для організму. Огірок не виняток, адже він збагачений різними речовинами і вітамінами.
Отже, якими корисними властивостями володіє рослина сімейства гарбузові?
- Зволожує. Він практично складається з води, а отже, постачає вологу органам і тканинам.
- Корисний для серця. Велика кількість води в складі овоча підкріплена властивостями калію, що сприятливо позначається на серцево-судинній системі.
- Втамовує спрагу, оскільки в ньому міститься чиста вода і не затримується рідина в організмі. Для людей, які мають слабку видільну систему, а також для вагітних жінок це дуже важливо.
- Чинить сечогінний ефект, який сприяє позбавленню від набряків і надлишку жиру в тканинах організму.
- Нейтралізує і виводить надлишки кислих сполук за рахунок солі у своєму складі, а також врівноважує кислотно-лужний баланс. Завдяки цим властивостям огірок відмінно допомагає проти каменів у нирках.
- Розщеплює сахарозу.
- Зміцнює імунітет за рахунок вітаміну С у своєму складі.
- Знімає набряки та зменшує мішки під очима.
- Рятує від похмілля. Причому існує думка, що від похмілля допомагає розсіл, однак уникнути похмілля допоможе і з'їдений на ніч один огірок.
- Татронові кислоти запобігають накопиченню в організмі жирової маси та переробляють вуглеводи. Ця властивість допомагає скинути зайву вагу за рахунок здатності швидко викликати відчуття насичення.
- Надає нігтям здорового вигляду і робить волосся більш шовковистим за рахунок вмісту кремнію.
- Підтягує й омолоджує шкіру. Огіркові маски відмінно освіжають обличчя і тіло.
- Освіжає дихання. Щоб позбутися неприємного запаху, слід прикласти до ясен на 30 секунд огіркову часточку.
- Позитивно впливає на функціонування щитоподібної залози.
Шкода і протипоказання
Користь огірків, звісно, велика, однак у них є і протипоказання. Не варто забувати, що шкідливі властивості огірка суб'єктивні й залежать від таких обставин, як стан здоров'я людини, способу вирощування цього овоча і навколишнього середовища.
Протипоказання і шкода полягають у такому:
- У разі хвороби нирок необхідно вкрай обережно вживати в їжу огірки. Щоб не завдати шкоди організму, добовий обсяг не повинен перевищувати 150 грамів.
- Постійне вживання солоних огірків може негативно позначитися на печінці та підшлунковій залозі.
- На початку сезону потрібно ґрунтовно підійти до вибору цього продукту, оскільки в плодах можуть міститися нітрати, які надалі можуть стати причиною отруєння.
- У разі гастриту може загостритися захворювання. Йдеться вже про наявну хворобу, а для людини зі здоровим шлунком зелений овоч корисний, оскільки містить безліч ферментів.
Як правильно вживати огірки
Щоб огірки приносили тільки користь і краще засвоювалися організмом, слід запам'ятати кілька правил:
- На голодний шлунок цей овоч їсти не слід, оскільки він буде приносити відчуття тяжкості доти, доки не перетравиться.
- Заварене листя може допомогти зупинити кровотечу.
- За наявності протипоказань від вживання огірків краще утриматися.
- Молоді плоди корисніші та містять більше вітаміну С.
- Не варто садити зелений овоч біля промислових доріг і об'єктів, а також обприскувати отрутохімікатами.
- Смузі з огірка спричиняє сечогінний ефект, тому під час планування дня слід враховувати цю обставину.
- Стару шкірку краще в їжу не вживати і зрізати, бо вона накопичує в собі безліч шкідливих речовин.
- Щоб знизити апетит, необхідно перед вживанням їжі з'їсти один огірок. При цьому не потрібно дотримуватися жодних дієт.
- У розвантажувальні дні овочі можна поєднувати з кефіром і нежирним сиром.
Правильне зберігання
Оскільки огірок містить велику кількість води, він швидко псується коли вона починає випаровуватися. Для тривалого зберігання потрібно уважно вибирати плоди, при цьому неважливо, чи будуть вони зриватися з грядки, чи купуватися в магазині. Не потрібно брати овочі, які вже починають в'янути.
Також варто пройти повз пошкоджені. Необхідно розуміти, чим товщою буде шкірка, тим довше рослину сімейства Гарбузові можна буде зберігати.
Є кілька способів зберігання огірків у холодильнику:
- Перш ніж відправити плоди на зберігання в холодильник, їх слід вимити в холодній воді та насухо витерти. Завдяки цьому вони будуть охолоджуватися поступово.
- Можна покласти в поліетиленовий пакет і накрити мокрою марлею.
- Щоб зберегти огірки свіжими до трьох тижнів, потрібно обмотати кожен плід паперовою серветкою, покласти в пакет і потім у холодильник.
- Наповнити миску холодною водою на кілька сантиметрів і поставити огірки хвостиками вниз.
- Змастити кожен овоч яєчним білком, завдяки якому буде утворена захисна плівка, що не дасть змоги волозі випаруватися.
Крім того, можна зберігати цей овоч близько місяця і без холодильника. Для цього необхідно їх скласти в картонну коробку або ящик і поставити в темне місце.
Висновок
Незважаючи на те, що користь огірків очевидна, необхідно бути розсудливими під час їхнього вживання і використання. І тоді вони підуть не на шкоду, а посприяють здоров'ю, красі та енергійності.



