Артишоки - користь і шкода

Артишоки - користь і шкода
Рослини

Артишок - інгредієнт багатьох європейських, італійських, іспанських та американських страв. У Росії ця рослина знайома не багатьом. Проте не можна не відзначити приємний смак артишоку, схожий на смак волоського горіха, його низьку калорійність, а також корисні властивості, що благотворно впливають на людський організм.

Що це

Артишок є багаторічною рослиною із сімейства складноцвітих, а також корисними властивостями. Має м'ясисте листя, зібране в розетки. Інша назва артишоку - цинара (Cynara scolymus), що в перекладі з латинської означає «колюча квітка». І справді, недозрілі розетки рослини, які використовуються в кулінарії, нагадують бутони айстри, що розкрилися не повністю або ж зелені шишки з товстими лусочками.

Батьківщиною артишоків називають південно-західну Європу. Однак сьогодні його вирощують практично у всіх країнах. Рослина віддає перевагу теплому клімату і помірній вологості, але може витримувати перепади температури і навіть невеликі заморозки. Відомо понад 140 видів артишоків, але особливу цінність мають 40 із них. Популярним сортом є артишок живцевий «білий гігант».

Артишоки ростуть

Корисні властивості

Корисними властивостями наділені всі частини рослини, проте в кулінарії використовують тільки її плоди, а в медицині - плоди, коріння і листя. До складу артишоку входить велика кількість корисних елементів, найцінніші з яких:

  • Вітаміни груп B, C і P.
  • Фолієва кислота.
  • Органічні кислоти.
  • Бета-каротин.
  • Кальцій.
  • Калій.
  • Фосфати.
  • Залізо.
  • Інулін.

Крім того, рослина багата на дубильні речовини, клітковину і флавоноїди. Саме такий багатий склад пояснює благотворний вплив на здоров'я та емоційний стан людини.

Плоди артишоків

Корисні властивості:

  • Профілактика ракових захворювань: до складу артишоку входять рутин і кварцетин, які скорочують ріст ракових клітин, за своєю дією ці речовини схожі на препарати хіміотерапії, проте не мають таких явних побічних дій.
  • Відновлення пошкоджених клітин печінки та їхній захист від токсичних речовин: страви та медикаменти, компонентом яких є артишок, рекомендують людям із патологіями печінки, а також здоровим для профілактики.
  • Зміцнення імунітету: мінерали і вітаміни, що входять до складу, сприяють зміцненню імунітету, підвищенню гемоглобіну і виведенню токсинів з організму, внаслідок чого помітно знижується ризик інфекційних захворювань.
  • Нормалізація роботи жовчного міхура: вживання артишоків у їжу регулює вироблення жовчі, знижує ризик розвитку холециститу.
  • Сприятливий вплив на серцево-судинну систему: регулярне вживання рослини знижує рівень цукру і холестерину, що зводить до мінімуму ризик виникнення інсульту, інфаркту, гіпертонії та атеросклерозу.
  • Поліпшення травлення: великий вміст клітковини нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, що усуває закрепи та газоутворення, знижується ризик розвитку захворювань (зокрема й пухлин) шлунково-кишкового тракту.
Крім того, антиоксиданти й аскорбінова кислота, що містяться в продукті, сприяють поліпшенню зовнішнього вигляду та уповільнюють процес старіння. А низька калорійність (28-47 ККАЛ у 100 г продукту) робить «колючу квітку» прекрасним інгредієнтом дієтичних страв.

Шкідливі властивості та протипоказання

Як і будь-який продукт із великим вмістом мікроелементів, артишок має свої протипоказання. Крім того, необхідно знати, в якому вигляді продукт безпечний і придатний для вживання в їжу. Тобто в деяких випадках, рослина може принести не користь, а шкоду.

Шкідливі властивості:

  • Погіршення лактації: вживання «колючої квітки» гальмує виділення молока, отже, він протипоказаний жінкам, які годують груддю.
  • Перезрілі плоди токсичні: розетки з листям буруватого кольору, що розкрилися, містять токсини, а отже, артишок у такому вигляді вживати не можна.
  • Зірваний артишок вбирає шкідливі речовини з довкілля: така властивість пояснює рекомендацію про те, що продукт не можна зберігати більше 3 діб, слід додати, що після закінчення цього проміжку часу рослина також починає втрачати смак і приємний аромат.
  • Сирий продукт може викликати побічні ефекти: через індивідуальну непереносимість можуть з'явитися діарея, печія, нудота, біль у животі та метеоризм.
  • Зниження артеріального тиску: у разі наявності в людини гіпертонії цей ефект буде корисним, але для того, хто страждає на гіпотонію продукт протипоказаний.

Варто зазначити, що продукт також протипоказаний дітям до 3 років, вагітним жінкам, людям з патологіями травної та сечостатевої систем.

Свіжий артишок

Застосування

«Колючу квітку» широко застосовують у кулінарії, домашній косметології, фармакології та народній медицині. У фармакології використовуються його екстракт і витяжки. Також продукт є компонентом деяких лікарських препаратів у вигляді таблеток.

У кулінарії

Невеликі молоді плоди артишоку добре підходять для приготування салатів і закусок. Більші (але такі, що не розкрилися) - для приготування других страв. Його можна додавати в омлети, випічку та соуси. Продукт можна приготувати будь-яким способом - обсмажити, запекти, зварити і законсервувати.

Перш ніж приступити до приготування, плід необхідно очистити. Спочатку слід видалити зовнішнє листя, воно товсте і грубе. Внутрішнє ніжне листя можна повністю не видаляти, а лише підстригти, щоб трохи звільнити серцевину. З решти листя варто прибрати ворсинки.

Свіжий продукт слід зберігати в холодильнику не довше 3 днів. Якщо помістити артишоки у воду з лимонним соком або оцтом, то термін зберігання збільшується до 7 днів.

У народній медицині та косметології

У народній медицині використовують настої, відвари, сік і чай із «колючої квітки». Настої застосовують для лікування хвороб печінки, жовчного міхура, запорів і набряклості. Сік - для лікування і профілактики хвороб ротової порожнини, закрепів та імпотенції. Чай - у разі цукрового діабету та хвороб печінки.

Використання артишоку

Відвар із коріння використовують для зниження холестерину і нормалізації роботи серця. Для приготування відвару 2 столові ложки сухого коріння заливають 1 літром окропу, настоюють близько години, а потім проціджують. Вживати такий відвар рекомендують 3-4 рази на добу по 100 мл.

У домашній косметології використовується відвар артишоку і маски з його додаванням. Ці засоби підходять для догляду за шкірою та волоссям.

Артишок - рослина з приємним смаком і ароматом. Його корисні властивості використовуються не тільки в народній медицині, а й в офіційній фармакології. Для людей, які не мають протипоказань до вживання «колючої квітки», цей продукт стане чудовим засобом для підтримки здоров'я і молодості.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Маска з огірка для обличчя: корисні властивості та шкода Маска з огірка для обличчя: корисні властивості та шкода
Огірки люди почали вживати з метою оздоровлення та лікування ще тисячоліття тому. Завдяки корисним речовинам, що...
18.04.25
0
0
Чай молочний улун: корисні властивості та шкода Чай молочний улун: корисні властивості та шкода
Чай - напій унікальний і практично незамінний. Важко знайти людину, яка не починала б день із чашечки цього ароматного...
17.04.25
0
0
Овес - користь і шкода для організму Овес - користь і шкода для організму
Овес - одна з найпоширеніших, найкорисніших злакових культур, цілком придатна до вживання. Зерна і сушена трава...
17.04.25
0
0
Ходьба гуськом - чим корисна і можлива шкода Ходьба гуськом - чим корисна і можлива шкода
На які тільки хитрощі і поневіряння не йдуть представниці прекрасної статі, щоб домогтися ідеальних і струнких ніг:...
17.04.25
0
0