Що корисніше для здоров'я курага чи чорнослив

Що корисніше для здоров'я курага чи чорнослив
Порівняння

Багато людей вважають за краще використовувати в їжу виключно свіжі фрукти, вважаючи сухі аналоги винятково смачними ласощами, але такими, що не мають будь-якої користі. Така думка є поширеною помилкою, адже сухофрукти так само, як і сирі фрукти, зберігають у собі безліч корисних елементів. Зараз на ринку пропонується безліч варіантів сухофруктів: родзинки, фініки, банани, яблука і різна ягода.

Однак, найпопулярнішими та найпоширенішими є курага (сушений абрикос) і чорнослив (сушена слива). Вони давно зарекомендували себе як смачні, а головне, корисні продукти, що благотворно впливають на організм людини. Незважаючи на певну схожість, курага і чорнослив дуже сильно відрізняються як за складом, так і за своїми корисними якостями.

Курага і чорнослив: загальна інформація

Курагою називають висушені половинки абрикосів. Продукт здавна зарекомендував себе як смачні ласощі та знайшов своє застосування не тільки в кулінарії, а й як засіб профілактики захворювань і зміцнення здоров'я. Сухофрукт особливо багатий на такі мікроелементи: вітаміни А, B1, B2, B3 (PP), B4, С, Е, холін, ніацин, фолієва кислота, калій, залізо, кальцій, магній.  Калорійність 100 гр. калорійність продукту становить 241 ккал.

Чорнослив - це висушені половинки слив. Також, як і курага, має безліч корисних властивостей і може застосовуватися в профілактиці здоров'я. Чорнослив містить у собі переважно такі мікроелементи: вітаміни C, А, B1, B2, B3 (PP), B4, холін, ніацин, бета-каротин, альфа-каротин, марганець, мідь, калій. Калорійність 100 гр. продукту становить 240 ккал.

Курага і чорнослив

Користь кураги

Користь кураги для організму людини зумовлена тими корисними елементами, які містить у собі продукт. Так, до основних позитивних властивостей кураги відносять:

  • Високий вміст калію в куразі чинить сприятливу дію на серцево-судинну систему людини, тому продукт корисний під час профілактики проблем серця і судин.
  • Завдяки наявності високого вмісту заліза, курага сприяє процесу кровотворення.
  • Покращує функціонування щитоподібної залози.
  • Позитивним чином позначається на кров'яному тиску.
  • Знижує рівень «поганого» холестерину.
  • Може рекомендуватися в період відновлення від інфекційних хвороб і в разі синдрому хронічної втоми.
  • Рекомендується жінками, в період вагітності.
  • Налагоджує роботу кишківника і може використовуватися в разі діареї.
  • Через високий вміст пектину, має антиоксидантну активність (виводить з організму шлаки, токсини, важкі метали).
  • Поповнює нестачу вітамінів.
  • Зміцнює імунітет.

Курага

Користь чорносливу

Чорнослив містить у собі велику кількість корисних елементів, які благотворно впливають на організм людини. За умови правильного вживання, цей продукт є чудовим засобом для профілактики безлічі захворювань. Нижче будуть представлені його основні позитивні властивості:

  • Сприяє відновленню тканин печінки та її очищенню.
  • Має жовчогінний ефект.
  • Високий вміст вітамінів групи B благотворно впливає на роботу мозку, завдяки чому поліпшується пам'ять, увага, концентрація.
  • Сприяє поліпшенню зору.
  • Покращує перистальтику кишківника, нормалізує мікрофлору кишківника, бореться із закрепами та газами.
  • Має помірну сечогінну дію, тому здатний знижувати артеріальний тиск.
  • Знижує внутрішньочерепний тиск і позбавляє від головного болю.
  • Має антиоксидантну дію, тому добре виводить з організму різні шлаки і токсини.
  • Покращує загальний стан організму і заповнює дефіцит вітамінів.

Чорнослив

Протипоказання

Незважаючи на те що курага і чорнослив є вкрай корисними і здатні принести величезну користь організму, вони, як і будь-який інший продукт, мають низку протипоказань і обмежень під час вживання. Не рекомендується вживати ці сухофрукти людям, які мають проблеми з травленням і хвороби кишківника: вони здатні викликати газоутворення та здуття.

Крім того, через високий вміст фруктози та глюкози (особливо в чорносливі), з обережністю слід вживати їх людям, які страждають на цукровий діабет. Потрібно пам'ятати, що чорнослив дуже калорійна їжа, тому варто їх варто уникати тим, хто страждає від ожиріння і прагне схуднути. Крім того, потрібно уникати переїдання даних продуктів, оскільки це може викликати алергічну реакцію. Сухофрукти також протипоказані людям, які мають індивідуальну непереносимість.

Висновок і рекомендації

Таким чином, курага і чорнослив є не тільки смачними продуктами, але можуть використовуватися і як засіб для профілактики багатьох захворювань. Користь цих сухофруктів для людського здоров'я складно переоцінити. Не можна однозначно відповісти, що з них є кориснішим для здоров'я, оскільки кожен має свої унікальні властивості.

Курага рекомендується насамперед тим, хто має проблеми із серцево-судинною системою. Сухофрукт є рекордсменом за вмістом калію, який благотворно впливає на людське серце. Крім того, на відміну від багатьох інших сухих фруктів, курага має більший глікемічний індекс і може стати чудовим рішенням для тих, хто хоче схуднути.  Однак, потрібно пам'ятати, що незважаючи на те, що в куразі не така велика кількість цукру, все ж таки людям із цукровим діабетом потрібно з обережністю ставитися до цього продукту. Добова норма вживання кураги без шкоди для здоров'я становить не більше 100 гр.

Чорнослив може рекомендуватися всім, хто хоче очистити печінку й організм загалом від токсинів. Сухофрукт так само, як і курага, корисний для людей з проблемами судин і серця. Крім того, він підійде тим, хто хоче позбутися набряків, оскільки має сечогінну дію.

Надзвичайно корисний для людей, які ведуть активний спосіб життя, оскільки містить у собі велику кількість кальцію, що корисно для кісток. Чорнослив дуже корисний для людей із проблемами травлення. Чорнослив через високий вміст глюкози не підійде людям, які мають діабет і ожиріння.  Добова норма вживання чорносливу не повинна перевищувати 100 гр.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0