Що шкідливіше для здоров'я оцет чи лимонна кислота?
Оцет і лимонна кислота - популярні спеції, які використовуються не тільки в кулінарії, а й як засоби для чищення або дезінфекції, але яка з них шкідливіша?
Оцет
Оцет - це прозора рідина, яка є розчином оцтової кислоти. У наш час використовується в ролі спеції, як дезінфікуючий або навіть засіб для чищення.
Оцет буває:
- Яблучним.
- Солодовим.
- Бальзамічним.
- Рисовим.
- Очеретяним.
- Винним.
- Ароматизованим.
Яблучний оцет
Яблучний оцет виготовляють із сидру, а використовують як приправу для птиці чи риби, маринад або підкислювач компотів із фруктів.
Солодовий оцет
Солодовий оцет готується з ячмінного сусла, що перебродило. Такий оцет буває:
- Дистильованим.
- Світлим.
- Темним.
Бальзамічний оцет
Бальзамічний оцет дуже терпкий, тому його використовують у дуже маленьких кількостях. Наприклад, їм злегка збризкують салати, по краплі додають у десерти, приготовані з фруктів, а також у морозиво.
Рисовий оцет
Рисовий оцет буває декількох кольорів:
- Червоним.
- Чорним.
- Білим.
Червоним оцтом доповнюють страви, приготовані з використанням морепродуктів. Білий оцет використовується для заправки салатів, а чорний чудово поєднується з м'ясними стравами.
Тростинний оцет виготовляють із перебродившого тростинного сиропу. Використовується як доповнення до свинини, птиці та риби в смаженому або тушкованому вигляді.
Як чудовий додаток для заправок салатів, як маринад або навіть як складник соусів може використовуватися винний оцет, виготовлений із червоного вина.
Ароматизований оцет
Ароматизований оцет виготовляють шляхом настоювання столового оцту з різними прянощами протягом двох тижнів.
Лимонна кислота
Лимонна кислота - спеція, або ж порошок, що використовується як засіб для чищення чайників, пральних машин, посуду, а також як інгредієнт у приготуванні соусів, сирів, використовується під час консервації як бар'єр для розвитку шкідливих мікроорганізмів, виникнення плісняви, а також як підсилювач смаку.
У косметології лимонну кислоту застосовують як компонент для виготовлення шампунів, лосьйонів, бомбочок для ванн, різноманітних кремів та інших продуктів для догляду за обличчям і тілом.
Лікарі використовують цю спецію для приготування ліків, що поліпшують обмін речовин в організмі людини.
Не варто забувати, що кислота міститься в багатьох ягодах, фруктах, а також і в самому організмі людини.
Шкода оцту
Користь і застосування оцту широко відомі, але мало хто знає про шкоду цієї рідини.
- Яблучний оцет під час схуднення. Серед жінок, які худнуть, ходять легенди, що яблучний оцет сприяє швидкому зниженню ваги. Але ніхто не замислюється про те, що оцет дуже сильно підвищує рівень вмісту кислоти в шлунку. Тому він протипоказаний у разі: виразки; гастриту; панкреатиту; будь-яких інших захворювань шлунково-кишкового тракту;
- Посилення сечовипускання. Оцет є сечогінним засобом, у зв'язку з чим, він протипоказаний при будь-яких проблемах з печінкою, а також при циститі.
- Опіки. Важливо пам'ятати про те, що оцет - кислота. Слизові оболонки найбільш схильні до впливу у дітей і людей похилого віку, тому їм варто виключити оцет у будь-якому вигляді зі свого раціону, дорослим варто просто обмежити споживання.
- Шкода для зубної емалі. Кислота, що у великій кількості міститься в оцті, шкідливо впливає на зубну емаль, тобто руйнує її. Щоб уникнути поганих наслідків, після кожного вживання, варто полоскати ротову порожнину водою. Шкоди від оцту набагато менше, ніж користі, тому відмовлятися від його споживання повністю не варто.
Шкода лимонної кислоти
- Шкода для шлунково-кишкового тракту. Сама назва «лимонна кислота» вже говорить про високий вміст кислоти, а це небезпечно для людей, які страждають на будь-які хвороби шлунково-кишкового тракту. Тому їм варто виключити лимонну кислоту зі свого раціону.
- Опіки слизових оболонок. У цій сфері лимонна кислота найбільш небезпечна у вигляді порошку. Так само як і оцет, у разі потрапляння на слизові оболонки людського організму вона може завдати непоправної шкоди.
- Роз'їдання зубної емалі. Через високий вміст кислоти, при потраплянні в ротову порожнину, починається процес роз'їдання зубної емалі. Тому споживати лимонну кислоту, як і оцет, можна тільки в розведеному вигляді і в невеликих кількостях, а після прийому всередину, обов'язково прополоскати рот.
Що ж шкідливіше
Можлива шкода від споживання оцту та лимонної кислоти приблизно ідентична:
- Опіки слизових оболонок, через підвищений вміст кислоти.
- Нанесення шкоди зубній емалі, так само через дуже високу кількість кислоти в складі.
- Загострення хвороб шлунково-кишкового тракту (ШКТ), через ту саму кислоту.
Тобто вся шкода цих продуктів полягає в тому, що їхня основа - кислота, а вона досить агресивна щодо організму людини. У разі потрапляння на шкіру можуть з'явитися рани, або навіть виразки, а потрапляння в очі може спричинити незворотні наслідки. Тому потрібно не тільки з обережністю споживати оцет і лимонну кислоту, а й поводитися потрібно теж акуратно. Однак слід пам'ятати, що людям, які мають:
- Язву.
- Гастрит.
- Панкреатит.
- Інші захворювання ШКТ.
Відповідаючи на запитання, що шкідливіше, оцет чи лимонна кислота, можна відповісти так: і те, і інше по-своєму корисно і по-своєму шкідливо. Але якщо знати міру у вживанні, то оцет і лимонна кислота принесуть тільки користь, наприклад:
- Допоможуть законсервувати огірки, помідори та інші засоли.
- Стануть чудовим додаванням у салатні заправки.
- Послужать смачним маринадом.
- Стануть чудовим помічником для медиків і косметологів, давши їм можливість створити нові препарати та косметику.
- За умови грамотного використання, допоможуть безпечно знизити вагу.
- Стануть одним з інгредієнтів плавлених сирів і соусів.
- Продезінфікують будь-яку поверхню.
- Допоможуть очистити пральні машини, не гірше за хімічні аналоги з мас маркетів.
- Очистять чайник від накипу.