Гарбузове насіння: корисні властивості та шкода

Гарбузове насіння: корисні властивості та шкода
Насіння

Гарбуз відомий усім ще з давніх часів. Її батьківщиною є Латинська Америка. Американські індіанці використовували м'якоть гарбуза для приготування різних цілющих і дієтичних страв. Вони знали, що цей помаранчевий соковитий плід приносить величезну користь організму. Не менш популярним в індіанців було і насіння цього овоча. Нині не припиняється вивчення всіх корисних властивостей насіння гарбуза, а також можливої шкоди від нього.

 

Що таке гарбузове насіння

Гарбузове насіння - це насіння овочевої культури гарбуза. Вони білого кольору, великі. Знаходяться в щільній шкірці. Усередині шкірки є ядро. Колір ядер варіюється від зеленуватого до коричневого.

Насіння гарбуза - джерело вітамінів і мікроелементів. Його користь для організму людини колосальна.

Свіже гарбузове насіння

Корисні властивості

  • Нормалізує сон і знижує ризик розвитку депресії. До складу насіння входить L-триптофан - амінокислота, яка, потрапляючи в організм, перетворюється на ніацин і серотонін. Вони, своєю чергою, безпосередньо впливають на здоровий сон і допомагають впоратися з депресією.
  • Приводять у норму роботу кишечника. Насіння гарбуза багате на клітковину, яка стимулює перистальтику кишечника. Хронічні закрепи є прямим показанням включення насіння в раціон. Також воно має протизапальний ефект, який усуває газоутворення в кишечнику.
  • Знижують рівень холестерину. У насінні міститься фітостерин, який має властивість зменшувати холестерин (обмежує обсяг його всмоктування в кишечнику).
  • Подовжують молодість шкіри. Вміст великої кількості цинку, вітамінів А і Е благотворно впливають на стан шкіри. Вітаміни перешкоджають утворенню зморшок, роблячи шкіру пружною і гладенькою. А цинк усуває висипання на обличчі та вугрі.
  • Зменшують біль у суглобах. Також, цинк, що входить до складу, сприяє зменшенню запалення в суглобах при артритах і запобігає остеопорозу.
  • Перешкоджають закупорці та крихкості судин. Аргінін - незамінна амінокислота, що міститься в ядрах. Вона зміцнює і стабілізує стінки судин. Кислота визначає здатність судин до розширення і покращує потік крові по них. Що також є профілактикою гіпертонії.
  • Захищає серце від хвороб. У насінні гарбуза міститься значна кількість магнію. Магній сприяє зниженню тиску і нормалізує скорочувальну функцію серця і серцевий ритм.

Користь гарбузового насіння для чоловіків

  1. Є профілактичним засобом від безпліддя і простатиту.
  2. Підвищують потенцію.
  3. Активізує вироблення чоловічих гормонів.
  4. Сприяє збільшенню м'язової маси

Для збереження чоловічої сили та здоров'я бажано щодня з'їдати близько 70 г насіння.

Сире гарбузове насіння

Користь гарбузового насіння для жінок

  • Слугують профілактичним засобом проти анемії та недокрів'я.
  • Нормалізують стан під час менопаузи.
  • Зменшують прояв токсикозу, полегшують непереносимість запахів під час вагітності.
  • Допомагає зберегти пружність шкіри, перешкоджає втраті волосся.

Крім того, продукт корисний і для вегетаріанців. До складу насіння входить білок, який необхідний їм для живлення організму. Достатньо в ньому й інших мінеральних речовин та вітамінів. Наприклад, цинк потрібен для підтримання імунітету, а в парі з жирами, які також є у великій кількості в насінні, незамінні в разі різних захворювань сечового міхура. Ними можна вилікувати навіть дитячий енурез.

Насіння гарбуза популярне і як народний протиглистовий засіб. У них міститься такий компонент як кукурбітин, небезпечний для паразитів, але безпечний для людей. На відміну від медичних препаратів насіння нетоксичне, не має несприятливих наслідків, тому його призначають від глистів у будь-якому віці.

Завдяки вітаміну А, що входить до складу, який причетний до вироблення ридопсину, щоденний прийом ядер покращує сутінковий зір і колірне сприйняття.

Протипоказання і шкода

  • Насіння гарбуза дуже калорійне. У великій кількості їх не можна їсти тим, хто стежить за своєю вагою. Норма для дорослої людини 100 г, для дітей 50 г продукту.
  • Надмірне вживання солоного та смаженого насіння може призвести до загострення виразки шлунка та накопичення солей у суглобах.
  • Якщо розгризати шкірку зубами, то можна травмувати зубну емаль.
  • Абсолютним протипоказанням гарбузового насіння є цукровий діабет 2 типу.
  • При індивідуальній непереносимості продукту, алергічних реакціях на насіння краще від його прийому відмовитися.
  •  Протипоказані вони при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки; при гастритах, колітах. Також за будь-яких інших хвороб органів травлення в стадії загострення.

Гостре гарбузове насіння

Як правильно використовувати і вживати всередину

Щоб отримати високоякісне та приємне на смак насіння, його потрібно правильно підготувати. Для початку витягти з гарбуза, звільнити від м'якоті, промити водою. Після цього його потрібно добре просушити на пергаментному папері - або на сонці, або іншим способом. Зберігається насіння порівняно недовго, близько 2 місяців. Термін зберігання можна продовжити до 6 місяців, якщо покласти його, наприклад, у холодильник у скляну банку з кришкою.

Вживати його найкраще без солі та в сирому вигляді. У смаженому насінні кількість корисних речовин значно нижча.

Отже, гарбузове насіння:

  1. Їдять у чистому вигляді.
  2. Додають у супи, гуляш, салати.
  3. Вони покращують смак смажених і тушкованих овочевих страв.
  4. Додають у каші в подрібненому вигляді.
  5. Застосовують як прикрасу тортів і тістечок, начинку пирогів, добавку при випічці хлібобулочних виробів.
  6. Використовують для приготування мюслі, сухих сніданків і змішують із різними горіхами.
  7. Дуже смачне насіння з медом. Рецепт простий. Залити цілі або подрібнені ядра медом. Приймати одну столову ложку продукту 3 рази на день за 20 хвилин перед їдою. Зберігається суміш у холодильнику, в щільно закритій скляній тарі.

Увага! Після тривалого зберігання в насіння з'являється гіркота. Вживати гірке насіння гарбуза ні в якому разі не можна. Такий продукт небезпечний для здоров'я.

Висновок

Користь від вживання насіння гарбуза безперечна. Воно благотворно впливає на весь організм людини. Але потрібно пам'ятати про те, що в усьому потрібна міра.

 

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0