Гарбузове насіння: корисні властивості та шкода

Гарбуз відомий усім ще з давніх часів. Її батьківщиною є Латинська Америка. Американські індіанці використовували м'якоть гарбуза для приготування різних цілющих і дієтичних страв. Вони знали, що цей помаранчевий соковитий плід приносить величезну користь організму. Не менш популярним в індіанців було і насіння цього овоча. Нині не припиняється вивчення всіх корисних властивостей насіння гарбуза, а також можливої шкоди від нього.
Що таке гарбузове насіння
Гарбузове насіння - це насіння овочевої культури гарбуза. Вони білого кольору, великі. Знаходяться в щільній шкірці. Усередині шкірки є ядро. Колір ядер варіюється від зеленуватого до коричневого.
Насіння гарбуза - джерело вітамінів і мікроелементів. Його користь для організму людини колосальна.
Корисні властивості
- Нормалізує сон і знижує ризик розвитку депресії. До складу насіння входить L-триптофан - амінокислота, яка, потрапляючи в організм, перетворюється на ніацин і серотонін. Вони, своєю чергою, безпосередньо впливають на здоровий сон і допомагають впоратися з депресією.
- Приводять у норму роботу кишечника. Насіння гарбуза багате на клітковину, яка стимулює перистальтику кишечника. Хронічні закрепи є прямим показанням включення насіння в раціон. Також воно має протизапальний ефект, який усуває газоутворення в кишечнику.
- Знижують рівень холестерину. У насінні міститься фітостерин, який має властивість зменшувати холестерин (обмежує обсяг його всмоктування в кишечнику).
- Подовжують молодість шкіри. Вміст великої кількості цинку, вітамінів А і Е благотворно впливають на стан шкіри. Вітаміни перешкоджають утворенню зморшок, роблячи шкіру пружною і гладенькою. А цинк усуває висипання на обличчі та вугрі.
- Зменшують біль у суглобах. Також, цинк, що входить до складу, сприяє зменшенню запалення в суглобах при артритах і запобігає остеопорозу.
- Перешкоджають закупорці та крихкості судин. Аргінін - незамінна амінокислота, що міститься в ядрах. Вона зміцнює і стабілізує стінки судин. Кислота визначає здатність судин до розширення і покращує потік крові по них. Що також є профілактикою гіпертонії.
- Захищає серце від хвороб. У насінні гарбуза міститься значна кількість магнію. Магній сприяє зниженню тиску і нормалізує скорочувальну функцію серця і серцевий ритм.
Користь гарбузового насіння для чоловіків
- Є профілактичним засобом від безпліддя і простатиту.
- Підвищують потенцію.
- Активізує вироблення чоловічих гормонів.
- Сприяє збільшенню м'язової маси
Для збереження чоловічої сили та здоров'я бажано щодня з'їдати близько 70 г насіння.
Користь гарбузового насіння для жінок
- Слугують профілактичним засобом проти анемії та недокрів'я.
- Нормалізують стан під час менопаузи.
- Зменшують прояв токсикозу, полегшують непереносимість запахів під час вагітності.
- Допомагає зберегти пружність шкіри, перешкоджає втраті волосся.
Крім того, продукт корисний і для вегетаріанців. До складу насіння входить білок, який необхідний їм для живлення організму. Достатньо в ньому й інших мінеральних речовин та вітамінів. Наприклад, цинк потрібен для підтримання імунітету, а в парі з жирами, які також є у великій кількості в насінні, незамінні в разі різних захворювань сечового міхура. Ними можна вилікувати навіть дитячий енурез.
Насіння гарбуза популярне і як народний протиглистовий засіб. У них міститься такий компонент як кукурбітин, небезпечний для паразитів, але безпечний для людей. На відміну від медичних препаратів насіння нетоксичне, не має несприятливих наслідків, тому його призначають від глистів у будь-якому віці.
Завдяки вітаміну А, що входить до складу, який причетний до вироблення ридопсину, щоденний прийом ядер покращує сутінковий зір і колірне сприйняття.
Протипоказання і шкода
- Насіння гарбуза дуже калорійне. У великій кількості їх не можна їсти тим, хто стежить за своєю вагою. Норма для дорослої людини 100 г, для дітей 50 г продукту.
- Надмірне вживання солоного та смаженого насіння може призвести до загострення виразки шлунка та накопичення солей у суглобах.
- Якщо розгризати шкірку зубами, то можна травмувати зубну емаль.
- Абсолютним протипоказанням гарбузового насіння є цукровий діабет 2 типу.
- При індивідуальній непереносимості продукту, алергічних реакціях на насіння краще від його прийому відмовитися.
- Протипоказані вони при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки; при гастритах, колітах. Також за будь-яких інших хвороб органів травлення в стадії загострення.
Як правильно використовувати і вживати всередину
Щоб отримати високоякісне та приємне на смак насіння, його потрібно правильно підготувати. Для початку витягти з гарбуза, звільнити від м'якоті, промити водою. Після цього його потрібно добре просушити на пергаментному папері - або на сонці, або іншим способом. Зберігається насіння порівняно недовго, близько 2 місяців. Термін зберігання можна продовжити до 6 місяців, якщо покласти його, наприклад, у холодильник у скляну банку з кришкою.
Вживати його найкраще без солі та в сирому вигляді. У смаженому насінні кількість корисних речовин значно нижча.
Отже, гарбузове насіння:
- Їдять у чистому вигляді.
- Додають у супи, гуляш, салати.
- Вони покращують смак смажених і тушкованих овочевих страв.
- Додають у каші в подрібненому вигляді.
- Застосовують як прикрасу тортів і тістечок, начинку пирогів, добавку при випічці хлібобулочних виробів.
- Використовують для приготування мюслі, сухих сніданків і змішують із різними горіхами.
- Дуже смачне насіння з медом. Рецепт простий. Залити цілі або подрібнені ядра медом. Приймати одну столову ложку продукту 3 рази на день за 20 хвилин перед їдою. Зберігається суміш у холодильнику, в щільно закритій скляній тарі.
Увага! Після тривалого зберігання в насіння з'являється гіркота. Вживати гірке насіння гарбуза ні в якому разі не можна. Такий продукт небезпечний для здоров'я.
Висновок
Користь від вживання насіння гарбуза безперечна. Воно благотворно впливає на весь організм людини. Але потрібно пам'ятати про те, що в усьому потрібна міра.



