Айва - користь і шкода

Айва - фрукт, зовні дуже схожий зі звичайним яблуком. Однак його щільна жовта шкірка приховує в собі неймовірно терпку й ароматну м'якоть. Багато хто ставиться до фрукта неоднозначно, адже його структура не така соковита і ніжна, як, наприклад, у звичних груші або яблука.
Але оригінальний плід можна полюбити за незабутній смак і приємний тонкий аромат. Айва стане не тільки чудовими ласощами, а й підійде як інгредієнт до овочевого салату або запечених м'ясних страв.
Айва - що це
Айва - унікальний плід, оскільки є єдиним представником однойменного роду. Рослина належить до великого сімейства розоцвітих, куди айва входить поряд з широко відомими ягідними плодовими культурами (яблуко, вишня, груша, слива, малина, суниця, персик).
Історія знайомства людства з незвичайним фруктом налічує понад 4 тисячоліття. Перші плодоносні айвові дерева росли на території Кавказу, потім були занесені в країни Середземномор'я і Малу Азію. У давнину плоди дерев огортало безліч легенд і переказів. Наприклад, стародавні греки вважали айву символом родючості та любові і присвячували її Венері - богині кохання. Європейці вважали айву дуже цінним фруктом і підносили його як подарунок на знак великого визнання людині.
На сьогоднішній день айвові дерева ростуть майже на всіх світових континентах. Найбільшими постачальниками фруктів є країни Африки та Південної Америки. Дерева можна зустріти навіть у Шотландії та Норвегії. Дерево невибагливе в догляді і добре плодоносить, забезпечуючи фруктами великі маси населення.Плоди мають досить великі розміри та вкриті щільною яскраво-жовтою шкіркою. За зовнішнім виглядом айва дуже нагадує яблуко, з яким її легко сплутати. Відмінною рисою молодих незрілих фруктів є особлива будова шкірки, яка покривається невеликим пушком.
М'якоть айви містить дуже низьку кількість вологи, що робить її надзвичайно щільною і несоковитою. Вона складається з безлічі щільно розташованих кам'янистих клітин. Саме ця властивість допомагає зробити фрукт чудовою основою для приготування джему, мармеладу, желе, варення або цукатів. Деякі кулінари, знаючи про твердість і духмяність плодів, запікають їх у духовці разом із м'ясом або птахом, що надає стравам незвичної родзинки та приємного фруктового запаху.
Айва - користь для здоров'я
Айва - нечастий гість на столі, проте слід приділити їй більше уваги в щоденному раціоні. Адже цей фрукт - справжнє джерело корисних речовин.
- Майже на чверть плід складається зі слизу та дубильних речовин. Вони славляться своїми обволікаючою та легкою проносною діями. Саме тому плід підійде людям, які страждають від закрепів і хронічних гастритів. Айва здатна захищати слизову оболонку шлунка і кишечника від негативних впливів і підвищувати місцевий імунний захист органів. Ця властивість айви використовується і в комплексному лікуванні вірусних захворювань верхніх дихальних шляхів. Теплий відвар із плодів айви допомагає впоратися із симптомами бронхіту і знизити кашель.
- Фрукт містить у своєму складі велику кількість заліза. Для нормальної життєдіяльності людині необхідно приймати від 10 до 15 мг заліза на добу, а у вагітних жінок ця потреба зростає у 2 рази. Кілька плодів айви на добу допоможуть заповнити депо заліза в організмі. Цей мікроелемент бере участь у синтезі еритроцитів і гемоглобіну, а його нестача веде до анемії з типовими симптомами слабкості, стомлюваності, блідості, тьмяності нігтів і випадання волосся.
- Антисептичні та сечогінні властивості плоду мають благотворний вплив на органи сечостатевої системи. Плоди допоможуть запобігти розвитку сечокам'яної хвороби та пієлонефриту, а також впоратися з набряклим синдромом.
- Зрілі плоди айви - рекордсмени за вмістом яблучної, бурштинової та лимонної кислот. Вони є цінними джерелами аскорбінової кислоти та інших антиоксидантів. Кислоти допомагають стабілізувати мембрани клітин, прискорити обмін речовин і підвищити опірність організму до гострих вірусних інфекцій.
- Жовтий колір шкірки плоду зумовлений підвищеним вмістом у ньому каротиноїдів - провітамінів групи А. Вітамін бере участь у синтезі зорових пігментів сітківки ока - родопсину і йодопсину, що покращує гостроту зору.
- Насіння айви, як і насіння споріднених їй яблука та груші, надзвичайно багате на мікроелемент йод. Він бере участь у всіх видах обміну речовин і відповідає за синтез гормонів щитоподібної залози.
- Щільна структура м'якоті фрукта і велика кількість слизових речовин у складі надають йому легкої протиблювотної властивості.
Шкода айви
- Плоди мають високий глікемічний індекс і містять у своєму складі чимало фруктози, яка розщеплюється в організмі до глюкози. Безконтрольне вживання таких легкозасвоюваних вуглеводів може призвести до підвищення рівня цукру крові, що особливо небезпечно для пацієнтів із цукровим діабетом.
- Пушок, що покриває шкірку незрілих плодів, може призвести до подразнення голосових зв'язок і голосової щілини, що негативно позначається на них і може призвести до явища ларингіту.
- Не рекомендується вживати айву й особам із синдромом подразненого кишківника та діареєю, оскільки фрукт має проносний ефект.
- Кислоти і каротиноїди в складі можуть стати причиною розвитку небезпечних алергічних реакцій.
Як правильно вживати айву
- Якісний зрілий плід айви повинен мати гладку жовту шкірку з легким воскоподібним нальотом. Допускається невелика кількість коричневих крапок на одній зі сторін фрукта.
- У вживанні фрукта важливо знати міру, не рекомендовано вживати більше двох середніх плодів на день. Якщо є бажання поласувати великою кількістю айви, можна зняти з плода шкірку і вжити лише м'якоть фрукта.
- Слід звернути увагу на продукти, вироблені на основі айви. Джеми, пастила, варення, желе і мармелад не менш смачні та корисні, ніж свіжі плоди.
Висновок
Солодкий, терпкий і ароматний фрукт - це про айву. Його смак і незвичайну м'якоть не можна порівняти ні з чим, варто лише спробувати. Незамінне джерело каротиноїдів, заліза і йоду стане не тільки чудовим десертом, а й доповненням до звичних м'ясних страв.



