Яке борошно корисніше рисове чи пшеничне?

Пшеничне борошно - стандартний продукт у кулінарії. Воно частіше за інші види використовується в приготуванні страв. При цьому, пшеничний виріб не дає значної користі для людини. Через це багато виробників і кулінарів замінюють його на інші види з більш корисними властивостями, наприклад, продукт із рису. Про його особливості споживачі мало що знають, тому він непопулярний у широкому використанні.
Виробництво і зберігання виробу
Перед помелом зерна проходять ретельне очищення. Від продукту відокремлюються домішки і сміття. Сортові зерна проходять гідротермічну обробку і кондиціонування. Це необхідно для послаблення зв'язків між оболонками та ендоспермом зерна, що покращує властивості при готуванні страв. Кондиціонування буває гарячим (при температурі 40-50°С) і холодним (при кімнатній температурі).
Процес розмелювання зерен складається з дроблення і просіювання отриманої суміші. Помел може бути разовим або повторним, залежно від сорту, який необхідно отримати.
Пшеничне борошно поділяється на кілька видів:
- Вищий сорт - вироби мають пишність і дрібну пористість (листкове, дріжджове, пісочне тісто)
- Перший сорт - використовується для виготовлення булочок, пирогів, млинців.
- Другий сорт - випікається білий хліб, нездобні борошняні вироби, пряники та печиво.
- Крупчатка - виготовляється дріжджове тісто з великим вмістом цукру.
- Шпалерна - випікаються столові сорти хліба.
Борошно у відкритій упаковці зберігається 6 місяців. Вона поміщається в місце, де немає продуктів із різкими запахами, оскільки виріб добре вбирає сторонні аромати. Для збільшення терміну зберігання, його можна заморозити. У разі неправильного зберігання, у виробі можуть завестися дрібні комахи, і щоб цього уникнути, в упаковку або посудину потрібно покласти лавровий лист.
Перед використанням продукт необхідно 2-3 рази просіяти, незалежно від сорту та виробника. Так, у виробі точно не залишаться домішки і великі частки. Просіювання насичує продукт киснем.
Користь рисового борошна
Властивості рисового виробу зумовлені багатим складом:
- Цинк покращує роботу багатьох систем в організмі і зміцнює імунітет.
- Клітковина стимулює роботу шлунково-кишкового тракту і підсилює імунну систему, завдяки пробіотику. Організм отримує більше користі при вживанні з овочами та фруктами.
- Грубі волокна насичують організм на тривалий проміжок часу. Через рідкісне відчуття голоду, продукт сприяє схудненню і зниженню ваги. Рисовим борошном можна замінити цукор і жири, при цьому, кількість одержуваної енергії не зменшиться.
- Високий вміст вітамінів групи В забезпечує нормальну роботу нервової системи, стабілізує емоційний стан і покращує кровотечу (продукт показаний людям з анемією).
- Холін оздоровлює печінку, нормалізує її роботу та обмінні процеси.
- Вітаміни групи В і цинк сприяють зниженню запальних процесів і запобігають розвитку інфекцій.
- Мікроелементи у великому вмісті зміцнюють опорно-руховий апарат (продукт корисний дітям і літнім людям).
- Повна відсутність жирів покращує роботу серцево-судинної системи, нормалізує артеріальний тиск.
- Допомагає позбутися токсинів і вилікувати отруєння у маленьких дітей. Запобігає колікам у малюків.
- Через відсутність глютену стабілізується робота травної системи (профілактика спазмів, здуття, закрепів).
- Очищає організм від токсинів і шлаків.
- Нормалізує водно-сольовий баланс і метаболізм.
- Підходить для людей, які страждають на цукровий діабет, але в малих кількостях.
- Зміцнює волосся і нігті, насичуючи їх кальцієм.
- Відновлює пружність шкіри, водний баланс у клітинах, запускає процес оновлення та омолодження.
Корисні властивості пшеничного борошна
- Покращує роботу кишківника, загоює пошкоджені слизові оболонки, завдяки пектинам і клітковині.
- Магнієві солі зміцнюють нервову систему і сприяють зрощенню кісток у разі переломів.
- Калій покращує роботу серцево-судинної системи.
- Стимулює роботу головного мозку, збільшує працездатність.
- Сприяє виробленню жіночих гормонів.
- Запобігає і лікує хворобу Альцгеймера та остеопороз.
- Знижує ризик появи каменів у жовчному міхурі.
- Пом'якшує запальні процеси в організмі.
- Сприяє лікуванню захворювань дихальної системи (астма, бронхіт).
- Запобігає появі вільних радикалів, які провокують розвиток різних захворювань.
Шкода і протипоказання
Рисове борошно
Продукт може зашкодити здоров'ю тільки при надмірному споживанні. Рекомендується їсти страви з рисового борошна маленькими порціями. За частого споживання, виріб провокує закрепи.
Протипоказання:
- Регулярні закрепи.
- Геморой.
- Захворювання шлунково-кишкового тракту.
- Кольки.
- Ниркова недостатність.
- Статеві дисфункції у чоловіків.
- Ожиріння.
Пшеничне борошно
Пшеничне борошно - це швидкий вуглевод, через який в організмі затримується рідина. Постійне споживання провокує набряки та набір маси. Швидкі вуглеводи різко підвищують рівень цукру в крові, тому продукт не рекомендований людям із цукровим діабетом. У період дієти і схуднення пшеничний виріб необхідно замінити на більш корисні аналоги.
Продукт протипоказаний хворим на гіпертонію, оскільки він підвищує тиск. Пшениця в складі часто викликає алергічні реакції.
Виріб із пшениці має високу калорійність, через що його не можна вживати людям, які страждають на ожиріння.
Яке борошно корисніше
Пшеничне борошно має корисні властивості, але вони слабо виражені. Воно більше шкодить, особливо в разі постійного споживання. Через це стандартний продукт замінюють на більш корисний - рисовий виріб.
Продукт із рису багатий на вітаміни та мікроелементи. Рисове борошно часто рекомендують для лікування і профілактики різних захворювань.
Краще замінити борошно з пшениці на рисове. Перед зміною раціону необхідно проконсультуватися з лікарем, особливо якщо є захворювання і відхилення у здоров'ї.



