Урбеч, його користь і чим може бути шкідливий

Урбеч, його користь і чим може бути шкідливий
Солодке

Магазинні солодощі та десертні пасти не вирізняються корисністю - вони містять різні консерванти, підсилювачі смаку, ГМО та інші речовини, що шкодять організму. Але не варто засмучуватися з цього приводу, адже існує урбеч - корисні ласощі, які не тільки смачні, але й дуже-дуже корисні.

Що таке урбеч

Урбеч - це традиційна дагестанська страва, що являє собою густу напіврідку масу. Її отримують шляхом перетирання сирих або підсушених горіхів і насіння. Для приготування використовують насіння гарбуза, кмину, льону, конопель, кунжуту, абрикосові кісточки, арахіс, мигдаль, фундук, лісові та волоські горіхи, фісташки. Для надання солодкого смаку іноді додають мед, кленовий сироп або олію. Усі компоненти можуть використовуватися разом або окремо. Класичний урбеч складається з перетертого насіння льону.

Урбеч із льону

Продукт має високу поживну цінність - не менше 500 калорій на 100 грамів. Вміст вуглеводів близько 40 г, жирів 40 г, білків приблизно 10-15 г. До складу урбечу входить велика кількість корисних речовин:

  • Жирні кислоти.
  • Амінокислоти.
  • Клітковина.
  • Вітаміни групи B, E, PP тощо.
  • Мінерали: кальцій, магній, натрій, калій, йод, залізо, марганець, цинк, фосфор.
  • Таурин.
  • Каротин.
  • Біотин.
  • Антиоксиданти.

Корисні властивості

Завдяки багатому вмісту корисних речовин, урбеч чинить на організм такий вплив:

  • Зміцнює імунітет і допомагає організму боротися із застудними та вірусними захворюваннями, усуває кашель. Цей засіб часто використовують під час нездужань, оскільки він зміцнює і тонізує.
  • Оздоровлює серцево-судинну систему, зміцнює серцеві м'язи і судини, завдяки калію і магнію. Також продукт очищає судини від холестеринових бляшок і сприяє профілактиці атеросклерозу.
  • Виводить з організму шлаки і токсини, а деякі види урбечу (наприклад, маковий, лляний, гарбузовий) сприяють виведенню гельмінтів та інших паразитів.
  • Нормалізує апетит і травлення, усуває закрепи. Показаний до застосування навіть у разі виразкової хвороби, гастриту, езофагіту та інших уражень шлунково-кишкового тракту.
  • Покращує стан нервової системи, живить клітини мозку, підвищує розумові здібності. Регулярне вживання пасти корисне тим, хто часто відчуває розумові навантаження.
  • Продовжує молодість організму, завдяки вмісту антиоксидантів. Існує думка, що багато дагестанців доживають до похилого віку, бо вживають в їжу урбеч.

Різний урбеч

Шкода

Незважаючи на визнану користь, продукт може завдати шкоди організму:

  • Викликає розлади травлення, нудоту, блювоту, спазми. Оскільки ласощі мають високу калорійність і великий вміст жирів, то надмірне вживання може стати причиною діареї та інших нездужань.
  • Впливає на збільшення ваги. Знову ж таки, через високу поживну цінність, не рекомендується вживати багато урбечу, оскільки він може стати причиною ожиріння. При ожирінні вживати ласощі не можна частіше однієї ложки на день.
  • Варто пам'ятати, що горіхи, мед і насіння є сильними алергенами, тому продукт не варто вживати тим, хто має алергію на горіхи або схильність до алергічних реакцій. З особливою обережністю урбеч потрібно давати маленьким дітям.

Якщо правильно вживати пасту і не їсти її занадто часто і багато, то ніякої шкоди вона не принесе і тільки зміцнить здоров'я.

Ложка з урбечем

Як зробити урбеч

Для приготування солодкої і корисної пасти потрібні вершкове масло, рідкий мед і насіння льону (або будь-які інші горіхи і насіння, можна використовувати суміш). Послідовність приготування така:

  • Насіння або насінини засипати в ступку і перетирати товкачиком, поки не почне виділятися олія. Для зручності можна скористатися кавомолкою, ще краще - блендером. Це значно скоротить термін приготування продукту, але в класичних рецептах сировину все ж перемелюють вручну.
  • Вершкове масло розтопити і змішати з медом.
  • У олійно-медову суміш всипати перемелені горіхи або насіння, ретельно розмішати й розлити по скляних баночках.

Продукт потрібно зберігати в холодильнику в щільно закритій ємності. Додавати цукор не рекомендується, оскільки мед у складі і так надає пасті солодкого смаку.

Також урбеч можна купити в супермаркеті або магазині натуральних товарів. Під час вибору потрібно звертати увагу на склад продукту, в ньому не повинно міститися смакових добавок, консервантів та інших не дуже корисних компонентів.

Як правильно вживати

Вживати урбеч можна просто так - як перекус або десерт до чаю. Краще приймати його в першій половині дня, щоб забезпечити організм енергією і поживними речовинами і не набрати зайві кілограми.

Також урбеч можна додавати в кашу, йогурти, солодкі страви, салати, млинці, сир, мюслі та інші страви. На сніданок можна з'їдати хлібці з намазаною на них солодкою пастою.

Урбеч чудово поєднується з фруктами і ягодами: яблуками, персиками, виноградом, апельсинами тощо. Можна готувати фруктовий салат і заправляти його горіхово-медовою пастою - така страва надовго усуне відчуття голоду і наситить організм корисними речовинами.

Спортсменам після тренування рекомендується пити корисний смузі: змішати молоко, банан і невелику кількість урбечу. Такий енергетичний коктейль відновить сили після інтенсивного фізичного навантаження.

Маленьким діткам можна з'їдати не більше 1 чайної ложки продукту на день. Жінкам, які годують груддю, не рекомендується приймати засіб у перші місяці життя дитини, щоб не виникло алергії. Вводити урбеч у раціон потрібно поступово, спостерігаючи за реакцією організму дитини - якщо виникли висипання та інші симптоми, значить, у малюка є алергія на горіхи. У цьому разі від вживання ласощів краще відмовитися, оскільки через грудне молоко в організм дитини надходять усі речовини, одержувані організмом матері.

Такий смачний і надзвичайно корисний засіб як урбеч допомагає в боротьбі з багатьма хворобами і підвищує тонус організму. За регулярного вживання можна зміцнити імунітет, очистити організм від шкідливих речовин і поліпшити стан шкіри, волосся та нігтів. Смак у пасти приємний, але досить незвичайний і специфічний, тому може знадобитися час, щоб до нього звикнути.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Інфрачервоний масажер: що це, користь і шкода Інфрачервоний масажер: що це, користь і шкода
Інфрачервоне випромінювання широко використовується в медицині. Лампи з такою електромагнітною дією впроваджуються в...
20.03.25
0
0
Черемша: користь і шкода для здоров'я Черемша: користь і шкода для здоров'я
Черемша - трав'яниста рослина, що на вигляд нагадує цибулю. Вона і належить до роду цибулевих. У Росії та деяких...
20.03.25
1
0
Аспартам: користь і шкода добавки Аспартам: користь і шкода добавки
Часто люди, які сидять на будь-якій дієті, щоб не набирати калорій, використовують у їжу цукрозамінники. Однією з...
20.03.25
0
0
Урбеч, його користь і чим може бути шкідливий Урбеч, його користь і чим може бути шкідливий
Магазинні солодощі та десертні пасти не вирізняються корисністю - вони містять різні консерванти, підсилювачі смаку,...
20.03.25
0
0