Що шкідливіше їсти шоколад чи чіпси

Фастфуд міцно увійшов у життя сучасної людини. Хтось через щільний робочий графік змушений перекушувати на бігу. комусь просто хочеться побалувати себе під кінець важкого дня чимось смачним. Питання тільки в тому, чим саме: солодким чи солоним, шоколадом чи чіпсами? Шкода, що при виборі не завжди керуються шкідливістю цих продуктів для здоров'я.
Загальна інформація
Шоколад - найпопулярніші ласощі у ласунів. Какао-боби, сировина, з якої його виготовляють, потрапили в Європу в середині XVI століття, а першу солодку плитку світ побачив у 1842 р. на кондитерській фабриці в Брістолі, Велика Британія.
Залежно від відсоткового вмісту какао існують види продукту:
- Білий (карамельний як різновид) - у складі тільки какао-масло.
- Молочний - не менше 35%.
- Чорний темний - не менше 55%
- Чорний гіркий (екстра чорний) - від 70%.
У вересні 2017 року компанією Barry Callebaut був представлений рубіновий шоколад. Вироблений із рубінових какао-бобів, він має натуральний рожевий колір і має легкий ягідний смак. З середини 2018 р. у складі шоколадних батончиків Kit-Kat його можуть спробувати жителі Європи.
Чіпси - не менш популярна, ніж шоколадні плитки, їжа, а з'явилися вони на десяток років пізніше. У 1853 р винайшов їх американський шеф-кухар Джордж Крам, порізавши на тонкі скибочки картоплю-фрі - клієнту шматочки здалися «занадто товстими».
Досі картопляні чіпси були й залишаються найпопулярнішими, хоча з ними гідно конкурують і кукурудзяні, і злакові, і навіть фруктові. Виробляють їх із пресованого картопляного борошна. Продукт же, для виготовлення якого використовують цілі бульби, правильніше називати «хрусткою картоплею».
Шкода шоколаду
- Калорійність продукту в середньому становить 535-550 ккал на 100 г, і це робить небажаною його присутність у раціоні для тих, хто суворо стежить за харчуванням або прагне скинути вагу.
- Алергія на какао трапляється рідко, але не тільки з нього складаються ці ласощі. Частина її компонентів у людей з непереносимістю при вживанні може призвести навіть до госпіталізації. Це: сухе або згущене молоко; соя (соєвий лецитин Е322); горіхи.
- Відносно безпечний у цьому відношенні тільки кондитерський виріб із високим вмістом какао. Але виробники чесно попереджають, що воно може містити сліди, наприклад, арахісу.
- Вміст цукру в шоколадній плитці - 52-59%. У поєднанні з какао-олією він дуже швидко всмоктується в шлунково-кишковому тракті і різко піднімає рівень цукру в крові - а це небезпечно для здоров'я діабетиків.
- Протипоказано захоплення солодощами і підліткам. Надлишок вуглеводів у харчуванні негативно позначається на ендокринній системі, і насамперед це позначається на шкірі: збільшується виділення шкірного сала; з'являються вугрові висипання (у важких випадках - акне).
- Немає однозначної думки щодо впливу продукту на зубну емаль, але він завдасть більше шкоди, ніж користі, якщо містить такі «липкі» добавки, як карамель або нуга.
- Через подразнювальну дію на ШКТ значно скоротити вживання ласощів варто тим, хто має хронічні запальні захворювання: шлунка; підшлункової залози; жовчного міхура; нирок. Якщо ж недуги в стадії загострення, від нього доведеться і зовсім відмовитися.
- Какао-боби містять алкалоїд теофілін, який у деяких людей (особливо маленьких дітей) здатний провокувати: нудоту і блювоту; розлад травлення; збільшення простати в чоловіків - у разі щоденного тривалого вживання.
- Ще один відносно небезпечний алкалоїд у складі какао-бобів - теобромін, близький до кофеїну за своєю дією на нервову систему. З цієї причини не варто їсти шоколад, особливо з великим вмістом какао: маленьким дітям; тим, хто страждає на безсоння, - перед сном; мамам-годувальницям - тому що алкалоїд переходить у грудне молоко.
- Теобромін є смертельною отрутою для котів, собак і папуг. Власникам цих домашніх тварин не можна про це забувати і залишати солодощі там, де улюбленець у змозі ними поласувати.
Шкода чіпсів
- Харчова цінність пачки вагою 100 г становить 520-540 ккал і містить: 50-53г вуглеводів (до 1/5 норми добового раціону); 30-35г рослинного жиру (допустима добова норма становить 32 г). Подібну їжу не повинні вживати люди з ендокринними порушеннями (діабет, ожиріння).
- У складі будь-яких чіпсів промислового виробництва є від одного до кількох компонентів-алергенів. Серед них: пшеничне борошно (джерело глютену); соєвий білок і соєва олія; сухе молоко або порошок молочної сироватки; яєчний порошок; рибний порошок і риб'ячий жир - для відтворення смаку морепродуктів.
- Через високий вміст жирів цей фастфуд мають виключити зі свого раціону люди з хронічними запальними захворюваннями ШКТ.
- Під час смаження картоплі в рослинній олії утворюється речовина акриламід. Щоденна присутність цієї речовини в раціоні сприяє зниженню гостроти зору, а також згубно впливає на нервову систему і печінку.
- Виробники цих снеків для зниження витрат часто тримають масло в розпеченому стані тривалий час. Під час тривалого нагрівання акриламід перетворюється на ще більш токсичну речовину - гліцедамід. З його споживанням пов'язують онкологію: порожнини рота у тих, хто не палить; щитовидної залози; нирок; статевої системи (ендометрія і яєчників у жінок, яєчок у чоловіків).
- Через велику кількість солі цей продукт - заборонена їжа для людей, які обмежують сіль у харчуванні. Це рекомендовано тим, хто страждає на: гіпертонію; захворювання суглобів; хворі нирки; схильність до набряків.
- Сіль і підсилювачі смаку (глутамат натрію) завдають шкоди смаковим рецепторам. Любителям чіпсів, присмачених спеціями, звичайна їжа здається прісною і несмачною.
Висновки
На жаль, але тільки доросла, здорова людина, роблячи вибір між шоколадом і чіпсами, може віддати перевагу другому. У той час як какао-продукт може бути джерелом корисних речовин для організму, картопляні снеки не дадуть нічого, крім «порожніх» калорій і шкоди для здоров'я.



