Молоко: корисні властивості та можлива шкода

Молоко - унікальний продукт, адже воно не є результатом складного технічного виробництва на фабриці, а з'являється виключно завдяки існуванню домашніх тварин.
Олені, ослиці, кози, корови, кобили і навіть лосі виробляють цінну поживну рідину, яка використовується в раціоні харчування людини і косметичних цілях. Однак у більшому вжитку перебуває, звісно, коров'яче молоко. Майже 30 мільйонів тонн коров'ячого молока щорічно виробляє Російська Федерація, що забезпечує корисним продуктом кожного жителя країни в надлишку.
Молоко - що це
У самій назві класу тварин «ссавці» й укладена основна суть виробництва молока. Воно продукується молочними залозами самок тварин для вигодовування і вирощування здорового та міцного потомства. Рідина являє собою дисперсну субстанцію зі зваженими в ній крапельками жиру, білками, вітамінами, макро- і мікроелементами і невеликою кількістю хлориду натрію - солі.
Продумане природою ідеальне співвідношення поживних речовин забезпечує не тільки чудові смакові властивості молока - ніжний, в міру солодкуватий смак, а й високу цінність для організму як новонародженого потомства тварин, так і для людини.
Колір молока може варіювати від білосніжного до світло-жовтого. Це пов'язано з особливостями годівлі корів (наприклад, використання моркви або гарбуза в раціоні тварини сприяє легкому забарвленню), а також із кількістю крапельок жиру в продукті. На полицях магазинів можна зустріти різні за жирністю молочні продукти (від знежиреного до 6%).
Користь молока
З молочними продуктами людина знайомиться ще в дитячому віці - на його основі готують супи та каші, кисломолочні йогурти, кисломолочні сири й кефір, і, звісно, вживають у незбираному вигляді... Дивно, що 100 г молока майже на 90% складається з води, але решта 10% - справжнє джерело корисних елементів. Кілька склянок молока на день приносять організму велику користь. У чому ж вона полягає?
- Кальцій - головний макроелемент молока. Саме його вміст у продукті й робить його таким цінним і важливим для організму. Мінерал присутній у молоці в різних формах: вільного кальцію, сполук із цитратом і казеїном. Кожна з них відіграє велику роль у правильному формуванні та зростанні м'язової тканини, що особливо важливо в дитячому віці та в процесі регенерації переломів.
- Фосфор - без цього макроелемента неможливе нормальне всмоктування кальцію в тонкому кишечнику. За механізмом дії він є агоністом кальцію, тобто проявляє такі самі властивості і навіть посилює їх.
- Магній, калій і хлор - мікроелементи, присутні в молоці в незначній концентрації. Вони сприятливо впливають на ритм серця і м'язові скорочення кишечника.
- Метіонін - незамінна амінокислота, яка не здатна синтезуватися в організмі самостійно. Відповідає за нормальний жировий обмін у печінці, перешкоджаючи відкладенню нейтральних жирних кислот у гепатоцитах.
- Триптофан - жоден інший продукт не може позмагатися з молоком за концентрацією цієї амінокислоти в ньому. Доведено, що нестача цього елемента може призвести до розвитку злоякісних новоутворень.
- Лізин - ще одна амінокислота молока, яка відповідає за правильне кровотворення в кістковому мозку. Перешкоджає розвитку анемій і підтримує рівень формених елементів крові в нормі.
- Лактоза або молочний цукор - особливий вуглевод, що розщеплюється в кишківнику до глюкози та галактози. Вони забезпечують організм енергією, перешкоджають розвитку гнильної флори в просвіті кишківника і зменшують симптоми бродіння та метеоризму.
- Жиророзчинні вітаміни К, Е, Д, А - засвоєння цих вітамінів можливе лише за присутності молекул жиру, тому молоко малої або високої жирності - ідеальне середовище для підвищення біодоступності цих речовин. Вітамін К відповідає за нормальну коагуляцію крові, перешкоджаючи розвитку тромбоутворення в судинах. Вітаміни А і Е - сильні антиоксиданти, що стабілізують мембрани клітин. А вітамін Д посилює всмоктування кальцію молока в кишечнику.
- Лактоальбумін і лактоглобулін - білкові складові продукту. Вміст білка в молоці коливається всього від 3,5 до 4 г на 100 г. Однак кожен міліграм молока повністю засвоюється організмом, адже білкові молекули повністю готові для всмоктування в кишечнику. Білки цієї групи неможливо зустріти в м'ясі або крупах, оскільки вони здатні синтезуватися тільки молочними залозами ссавців. Крім побудови клітин і росту тканин, альбуміни та глобуліни беруть участь у синтезі пептидних гормонів і ферментів у людському організмі.
Шкода молока
Хоча молоко і є еталонним джерелом кальцію та білка, у деяких випадках воно може завдати організму шкоди:
- Вживання навіть невеликої кількості молочних продуктів у низки людей (від 2 до 6% населення) можуть викликати неприємні симптоми шкірного висипання, діареї, метеоризму або навіть блювоти. Якщо таке повторюється на постійній основі, можна зробити висновок про присутність у людини лактазної недостатності. Це означає, що в його організмі відсутній кишковий фермент, здатний розщеплювати молочний цукор. У такому разі від вживання молока краще відмовитися.
- Молочні білки для свого засвоєння потребують підвищеної кислотності шлункового соку. Тому за наявності хронічного гастриту або виразкової хвороби надмірне вживання молочних продуктів може призвести до загострення захворювань.
- Під час застудних захворювань молоко може стати причиною надмірного виділення слизу з носових ходів.
- Деякі вчені вважають, що фітоестрогени, які містяться в коров'ячому молоці, можуть призвести до розвитку новоутворень молочної залози та простати, особливо на тлі гормонального дисбалансу. Тому людям, які мають вихідні проблеми з цими органами (мастопатія, фіброаденома, аденома простати) слід уникати безконтрольного вживання молочних продуктів, обмежуючись 1-2 склянками на день.
Як правильно вживати молоко
- Перед розкриттям пачки молока слід обов'язково упевнитися в його свіжості, адже воно є ідеальним середовищем для блискавичного розмноження бактерій, що спричиняють кишкові інфекції.
- Середня добова норма продукту - 200-300 мл.
- Для отримання всіх корисних речовин доцільніше вживати термічно необроблене молоко, проте для поліпшення смакових властивостей його корисно додавати в десерти, каші та супи.
- Молоко спричиняє короткочасний підйом рівня глюкози та інсуліну крові, тому краще вживати його в ранкові години, коли організм найбільше потребує енергії.
- Якщо у людини немає цукрового діабету або ожиріння, допустимо випивати склянку теплого молока з медом або маслом на ніч - опіоїдні речовини молока сприяють заспокоєнню і швидкому засинанню.
Висновок
Природа дала людству унікальну можливість зберегти і примножити своє здоров'я за допомогою молока. Раціональне та помірне споживання молочних продуктів допомагає підтримувати організм у тонусі та сприяє регенерації тканин.



