Маракуйя - користь і шкода для організму

Маракуйя - користь і шкода для організму
Фрукти

Екзотичний фрукт - маракуйя належить до родини Страстоцвіті. Інша назва - «Плід пристрасті», «Пасифлора їстівна», «Гранаділла пурпурова», родом із Бразилії. Виростає в Австралії, Ізраїлі, Кенії, Південно-Східній Азії. Ягоди формуються на вічнозелених ліанах, у яких гарні трисантиметрові квіти і темно-зелене фігурне листя із зубчастими краями. Туристи, які часто бувають у Таїланді, можуть поласувати плодами пристрасті з грудня по квітень, коли сезон маракуї.

  • Шкода
  • Як правильно застосовувати, поради
  • Що це таке

    Маракуйя завдяки незвичайним смаковим і корисним властивостям користується великим попитом. Видів налічують понад дві сотні, а вживають два: жовтий і фіолетовий (звичайний).

    Дозріває фрукт до 80 днів. Форма його яйцеподібна, нагадує сливу, великий виноград. Гладка, жорстка шкірка щільна, неїстівна, діаметром 8 см, вага 40 гр. Колір рожевий, фіолетовий, яскраво-жовтий.

    Маракуйя росте

    М'якоть кисло-солодка, соковита, желеподібна, ароматна, як поєднання смаку сливи, абрикоса, персика, аґрусу. У більшості плодів знаходяться кісточки, вони також їстівні, існують фрукти без кісточок.

    Користь

    Маракуйя містить вітаміни, мінеральні, антибактеріальні, протизапальні речовини. Сфера застосування широка - народна медицина, косметологія, дієтологія, кулінарія.

    Свіжі плоди

    Склад

    У 100 грамах продукту міститься 25% клітковини та харчових волокон, 20% вуглеводів. Сік м'якоті становить: вода - 78 г, білки - 2,4 г, жири - 0,4 г, вуглеводи - 13,4 г.

    Рослина містить:

    • Залізо.
    • Калій.
    • Фосфор.
    • Кальцій.
    • Сірку.
    • Марганець.
    • Фтор.
    • Натрій.
    • Цинк.
    • Вітаміни E, C, B6, B1, B3, B5, H.
    • Фолієву кислоту.

    Завдяки таким таким корисним речовинам маракуйя - цінний продукт для всього організму.

    Лікувальні властивості

    Маракуйя має унікальні властивості:

    • Заспокійливим ефектом, нормалізує сон.
    • Позбавляє від спазмів, болю в шлунку.
    • Жарознижувальним ефектом.
    • Чинить проносну дію.
    • Покращує роботу сечовидільної системи та запобігає розвитку сечокам'яної хвороби.
    • Зміцнює імунітет, сприяє відновленню після тривалої хвороби.
    • Полегшує перебіг легеневих хвороб.
    • Знімає головні болі, напади астми.
    • Знижує рівень холестерину в крові.
    • Насіння має снодійну дію.

    Серотонін у складі маракуї називають гормоном радості, він піднімає настрій, зменшує схильність до стресів. Антиоксиданти уповільнюють розвиток ракових клітин зміцнюють судини.

    Нарізана Маракуйя

    Чоловікам

    Має збуджувальну дію, як афродизіак. Лікопін у складі плоду запобігає розвитку аденоми простати та раку. Знімає м'язову напругу. Активізує роботу печінки.

    Жінкам

    У жінок полегшує стан під час критичних днів і в разі клімаксу. Підвищує пружність і тонус шкіри завдяки вмісту токоферолу. У період вагітності та годування груддю фахівці рекомендують плід маракуї через великий вміст вітамінів, фолієвої кислоти. Але слід вживати її в невеликих кількостях.

    Літнім

    Відновлює і зберігає зорові функції, чудовий засіб для профілактики патологій зору, катаракти. Нормалізує тиск. Калій, що міститься в плоді, необхідний для серця, сприяє очищенню судин, зміцнює їхні стінки. Маракуйя необхідна для профілактики атеросклерозу, ревматизму, подагри. Її мікроелементи збільшують щільність і міцність кісткової тканини.

    Застосування в медицині

    Квіти маракуї мають лікарські властивості, їх використовують для седативних, спазмолітичних лікарських препаратів. Листя допомагає боротися з мігренню, суглобовими болями. Народна медицина рекомендує настої, відвари для полегшення симптомів захворювань.

    У косметології

    Сік і м'якоть рослини використовують для виробництва кремів, масок, які сприяють омолодженню та освіженню шкіри, розгладжують мімічні зморшки, вирівнюють колір обличчя, очищають шкіру, звужують пори.

    Олія містить ненасичені жирні кислоти, 80 % лінолієвої, ще амінокислоту, пектин, крохмаль, алкалоїди. Його додають у шампуні, креми, гелі, мазі, використовують для масажу. Крім того, олія знімає набряки шкіри, позбавляє почервоніння, живить, усуває лущення. Рекомендують у разі екземи та псоріазу.

    Для схуднення

    У 100 грамах продукту міститься близько 68 ккал. Щоб поповнити запаси вітамінів і мінералів під час дієти, фахівці рекомендують вживати маракуйю. Також завдяки низькій калорійності плід їдять для зниження ваги, він прискорює обмін речовин, очищає шлунково-кишковий тракт, сприяє розщепленню жирових відкладень.

    У кулінарії

    М'якоть застосовують у кулінарії країн, де вирощують рослину. Її додають в овочеві, фруктові салати, муси, соуси. Роблять йогурти, морозиво, начинки для випічки. Сік маракуї п'ють у нерозбавленому вигляді. Він ідеально втамовує спрагу в спекотну погоду. Сироп змішують з алкогольними та безалкогольними напоями.

    Шкода

    Екзотичний фрукт здатний завдати шкоди в рідкісних випадках:

    • Індивідуальної непереносимості.
    • Алергії.
    • Годуючим, вагітним при вживанні у великих кількостях.
    • Грудним дітям.
    • Діабетикам, щоб не викликати підвищення цукру крові.
    • Під час загострення патологій ШКТ.
    • Людям зі зниженим тиском.

    Особам, які керують автотранспортом, краще не вживати маракуйю, через снодійний ефект. Щоб зрозуміти, чи немає алергії на плід, потрібно з'їсти чайну ложку і почекати реакції.

    Багато плодів

    Як правильно застосовувати, поради

    Маракуйя продається свіжа в гіпермаркетах, великих магазинах. Перед вживанням потрібно вибрати плід правильно, він має бути:

    1. З трохи зморшкуватою шкіркою, але не надто, це означає, що маракуйя перезріла.
    2. Гладкий фрукт ще не дозрів.
    3. Не слід брати занадто легкий фрукт, це означає, що його м'якоть висохла.
    4. Фрукт потрібно потрясти, якщо чути булькання, він свіжий.

    Недостиглий плід залишають при кімнатній температурі на 2-3 дні. Стиглі не витримують тривалого транспортування.

    Перед їжею шкірку ретельно вимивають. Розрізають її гострим ножем по колу, не зачіпаючи м'якоть, ніж має увійти на 0,5 см. Розділяють плід на дві половини. М'якоть і кісточки ложкою їдять ложкою. Готують із неї коктейлі, смузі, соки, морозиво, додають трохи в чай. Зберігається фрукт у холодильнику п'ять днів, можна заморожувати. Фахівці радять збільшувати кількість з'їденого поступово.

    Таким чином, за частого вживання маракуї можна домогтися позитивного результату: поліпшити стан шкіри, волосся, загальне самопочуття, роботу нервової, серцевої системи... Але фрукти маракуї дорогі, і не завжди доступні. Квітникарі вирощують її і в кімнатних умовах, у теплиці. Плодів у цьому випадку чекають довго.

    Ctrl
    Enter
    Заметили ошЫбку
    Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
    Топ из этой категории
    Колодязна вода: користь і шкода Колодязна вода: користь і шкода
    В умовах приватного будинку вода найчастіше підводиться не від центрального водопроводу, а зі свердловини або колодязя....
    19.03.25
    0
    0
    Чим корисний і чим шкідливий чай із коньяком Чим корисний і чим шкідливий чай із коньяком
    Витончений і вишуканий напій із нотками аристократизму - чай із коньяком. Цей незвичайний коктейль з кожним роком стає...
    19.03.25
    0
    0
    Яке борошно корисніше рисове чи пшеничне? Яке борошно корисніше рисове чи пшеничне?
    Пшеничне борошно - стандартний продукт у кулінарії. Воно частіше за інші види використовується в приготуванні страв....
    19.03.25
    0
    0
    Маракуйя - користь і шкода для організму Маракуйя - користь і шкода для організму
    Екзотичний фрукт - маракуйя належить до родини Страстоцвіті. Інша назва - «Плід пристрасті», «Пасифлора їстівна»,...
    19.03.25
    0
    0