Манго: корисні властивості та шкода

Не так давно можливість скуштувати екзотичні фрукти, назви яких декому не зустрічалися зовсім, надавалася тільки в туристичних поїздках до далеких країн, тепер сучасний асортимент магазинів дає змогу знайомитися з продовольчими дарами всього світу, витративши на це мінімум зусиль... Деякі фрукти перестали вважатися екзотикою, манго, наприклад, можна зустріти в мережевих супермаркетах. Існують навіть сервіси з доставки фруктів безпосередньо з країн Азії.
Тим, хто ще не дуже добре розуміється на тонкощах вибору смакових і зовнішніх характеристик того чи іншого солодкого плоду, краще заздалегідь ознайомитися з описом, підійти до їхнього вибору вже підготовленими. Далі мова піде про те, чим примітний і як вибрати один із таких фруктів - манго.
Манго - що за фрукт
Плід вічнозеленого дерева родом з Індії, широко поширений у країнах Східної та Південної Азії, Таїланді, там він популярний так само, як яблука в країнах Східної Європи. Володіє досить щільною шкіркою зеленого, жовтого, червоного або помаранчевого кольору, різновидів його понад 300, вага однієї штуки близько 300 гр., всередині знаходиться кісточка. Стиглі плоди соковиті й солодкі, іноді з легкою кислинкою, складно провести аналогію зі знайомими фруктовими смаками.
У 100 гр манго міститься приблизно 60 ккал. Також у складі присутні мінеральні речовини: калій, магній, фосфор, кальцій, залізо та інші, вітаміни: С, А, К, групи B.
Корисні якості
Позитивний вплив тропічного плоду на організм зумовлений його унікальним складом. Деякі з цих аспектів полягають у такому:
- Фрукт незамінний у міжсезоння, в період застуд, оскільки є активним постачальником аскорбінової кислоти, вміст вітаміну C тут навіть більший, ніж у багатьох цитрусових.
- Клітковина в складі плоду сприяє налагодженню і підтримці роботи травної системи, виведенню з організму шлаків і оздоровленню кишківника.
- Нервова система буде підтримуватися в нормальному стані завдяки вітаміну B6, він допомагає заспокоїтися і легше справлятися зі стресовими ситуаціями щодня. Вітамін сприяє активізації роботи головного мозку, манго містить B6 у надлишку.
- Високий рівень калію і магнію сприяє нормалізації артеріального тиску, регулярне вживання манго дає змогу проводити профілактику гіпертонії, знижує ризик серцево-судинних захворювань.
- Кальцій і вітамін К зміцнюють кісткову тканину, знижують ризик переломів.
- Активні речовини - поліфеноли і каротиноїди - допомагають запобігати подальшому зростанню клітин злоякісних пухлин, даючи змогу, з дозволу лікаря, додавати вживання фрукт до основної терапії.
- Вітаміни А, С, колаген запобігають передчасному старінню шкіри, сприяють її оздоровленню, зменшенню негативного впливу зовнішнього середовища, за їхньою допомогою можна надати здорового блиску волоссю і звести до мінімуму його випадіння.
- Регулярне вживання фрукта є одним із профілактичних заходів із запобігання анемії через значну частку заліза, вітаміну С. Часто нестачею цього ферменту страждають вагітні жінки.
Негативні якості
Можливий негативний вплив проявляється, коли відбувається явне зловживання плодами теплих країн і не загрожує тому, хто дотримується помірного вживання фруктів. Проте слід звернути увагу на деякі особливості:
- Оскільки продукт не з наших широт, має досить сильний смак, яскравий колір, не рекомендується давати його дітям раннього віку, щоб уникнути алергійних реакцій організму, проблем із ще не зміцнілою травною системою...
- Дорослим, схильним до алергічних реакцій, також треба проявляти обережність під час вживання манго, за появи висипу, інших небажаних наслідків від цього краще утриматися.
- Людям, які страждають на цукровий діабет, через високий вміст фруктози, сахарози, необхідно контролювати споживання манго, хоча в невеликій кількості він не завдасть шкоди.
- М'якоть уповільнює процес виведення з крові етилового спирту, обережніше слід бути, вживаючи фрукт із великою кількістю алкоголю.
- При вже наявних проблемах із нирками слід вживати фрукт помірно, оскільки високий вміст калію провокує підвищену інтенсивність роботи нирок для виведення надлишків речовини з крові.
- Надмірне вживання плодів, особливо незрілих, може спричинити болісні відчуття з боку шлунково-кишкового тракту, коліки, також висока кислотність сприяє подразненню слизової та підшлункової залози.
Поради щодо вибору та вживання
Завдяки величезній різноманітності видів, вибір відповідного плоду видається досить складним процесом, тут краще покладатися на власні уподобання: комусь до душі солодкий смак, дехто віддає перевагу солодшому. Все ж, є деякі загальні фактори вибору стиглих плодів:
- Гладка, блискуча щільна шкірка, що блищить. В'яла шкірка - навпаки - свідчить про перезрівання.
- За легкого натискання утворюється невелика вм'ятина, яка вирівнюється, якщо утворився отвір, можливо плід почав псуватися.
- Стиглі плоди мають приємний солодкуватий аромат, наявність запаху кислоти або алкоголю свідчать про те, що почався процес бродіння.
Манго їдять самостійно, готують коктейлі, фруктові салати. Чудово буде додати кілька шматочків у йогурт або морозиво. Дехто готує соуси з використанням цього фрукта, а на полицях магазинів можна побачити консерви або висушені часточки манго.
Помірне вживання манго чинить на людину позитивний вплив, допомагаючи зміцнювати імунітет, лише деяким не підходить цей фрукт, хоча, найімовірніше, достатньо буде просто знизити його кількість у раціоні, тоді негативних наслідків можна уникнути. Дотримання рекомендацій, збалансоване харчування, яке, крім фруктів, включає необхідні організму речовини, допоможе отримати від поїдання манго максимум користі та приємних смакових емоцій.



